Kako odabrati novi televizor

Ako niste u njih upućeni, može biti teško snaći se među brojnim raznovrsnim specifikacijama televizora. Kao da vas netko bombardira opisima i karakteristikama. Šta je HDR? Šta znači 8K? Koja je razlika između LCD-a, OLED-a i QLED-a? Koliko je važna marka televizora? Uz to, televizori na popustu u ovo doba godine nisu uvijek i najbolji dostupni modeli. Češće su to, u stvari, jeftiniji i ne nužno najkvalitetniji uređaji.

Kako odabrati novi televizor

Šta je 4K?

4K je oznaka za trenutno standardnu razlučivost zaslona televizora. Ima četiri puta više piksela nego uređaji s HD rezolucijom. Ova razlučivost do izražaja dolazi uglavnom pri gledanju sadržaja na servisima kao što su Netflix ili Amazon Prime Video, manje kod prijenosa uživo (recimo, utakmica). Osim 4K, za istu razlučivost koriste se oznake Ultra HD ili UHD.

Šta je 8K?

To je oznaka za zaslone s dvostruko većom razlučivošću od 4K, odnosno 16 puta od 1080 piksela. Zvuči moćno, što i jest. Ali, nema zasad sadržaja snimljenog u toj razlučivosti, pa ne možete baš dobro iskoristiti tu prednost. Plus, televizori koji se mogu pohvaliti s 8K prilično su skupi.

Šta je HDR?

Kratica za High Dynamic Range, opcija koja omogućava prikaz TV serija i filmova onako kako su to zamislili tvorci sadržaja dok su ga snimali. Dobit ćete više svjetla u mračnijim scenama.

Većina televizora sa 4K podržava i HDR. Dobar HDR vrti se oko svjetline i kontrasta. Viša razina svjetline poboljšava prikaz boja, a slika djeluje ‘dublje’, pa TV sadržaj može djelovati životnije.

HDR može drastično varirati od uređaja do uređaja. Provjerite ima li model kojeg želite kupiti barem 400 nita (što je mjera za intenzitet svjetline). Što je taj broj veći, to bolje.

Šta je frekvencija osvježavanja?

Laički rečeno, u pitanju je mjera koliko često televizor osvježava sliku, koju se izražava u hercima. Većina televizora danas nudi ili 60 Hz (osvježavanje slike 60 puta u sekundi) ili 120 Hz (120 puta u sekundi). Što je broj veći, to će prikaz brzog kretanja (recimo, akcijskih filmova ili sportova) na zaslonu biti jasnije vidljiv.

Visoka frekvencija osvježavanja važna je i igračima računarskih igara, pogotovo vlasnicima igraćih konzola PlayStation 5 ili Xbox Seriex X, koje podržavaju 120 Hz.

Ako želite spojiti konzolu koja podržava visoku frekvenciju osvježavanja, provjerite ima li televizor ulaz za HDMI 2.1.

Po čemu se razlikuju LCD, OLED i QLED?

Gotovo svi televizori danas koriste LCD (skraćenica za liquid crystal display, zaslon od tekućih kristala) ili OLED (zaslon s organskom diodom koja emitira svjetlo).

OLED u pravilu nudi bolju sliku, zbog čega je skuplji. LCD je jeftiniji, ali to ne znači kako njegova slika ne može biti prilično dobra.

OLED je novija tehnologija. Nema standardno pozadinsko osvjetljenje, već je svaki piksel osvjetljen za sebe. Najkvalitetniji LCD-ovi su opremljeni lokalnim prigušivanjem, što znači kako pojedini dijelovi zaslona mogu postati prigušeniji bez utjecaja na svjetlinu ostalog zaslona.

Postoji i QLED (quantum light-emitting diode), što je LCD zaslon s kvantnim tačkama, sićušnim molekulama koje – kad svjetlo padne na njih – emitiraju vlastito svjetlo drukčije bolje. Zahvaljujući tome mogu preciznije prikazati boje.

A pametni televizori?

Gotovo svi televizori u ponudi danas su pametni. Možete na njih spojiti bilo koji uređaj za streaming, kao što su Amazon Fire TV, Roku ili Apple TV. Odlučite li se za njih, odaberite one koji podržavaju 4K i HDR, ako ih i vaš novi televizor podržava.

Što se aplikacija tiče, njihov će izbor ovisiti o tome čiji televizor kupujete. Recimo, Samsung ima vlastitu trgovinu Samsung smart TV, a LG nudi trgovinu LG Content.

Pametni TV ili obični TV

Drugi brendovi, među kojima su TCL, Hisense i Toshiba, surađuju sa servisima za streaming kao što su Roku, Google i Amazon.

Pametna komponenta manje je bitna nego druge specifikacije. Obratite pozornost na to postoji li podrška za aplikacije koje često koristite, kao i za potencijalno korisne značajke poput ogledala zaslona mobitela ili castinga.

Uložite u zvučnike

Pošto su televizori danas iznimno tanki, u njima nema puno prostora za zvučnike pa je zvuk koji emitiraju obično dosta loše kvalitete. Stoga nije loše kupiti i sound bar, kojeg ćete postaviti ispred televizora, piše CNBC.

Izvor: tportal.hr

Najnovije

Popularno

Više savjeta