HDR na telefonu i kada ga treba koristiti

Koristite li HDR na telefonu i znate li u kojim situacijama bi ga trebali koristiti? Kada želite da napravite vrhunsku fotku a uslovi za fotkanje i nisu baš najbolji tada treba potražiti HDR mod!

Jasno je da su kamere na pametnim telefonima za kratak period prešle dugačak put, međutim mnogi ne shvataju da je pored napretka hardvera kamere tu i zapanjujuć napredak softvera.

HDR na telefonu i kada ga treba koristiti

HDR na telefonuKada se koriste mali objektivi i osjetljiva sočiva koje uglavnom možete naći na pametnim telefonima, softver tu igra glavnu ulogu pomoću svojih modova i scena. Svaki mod podrazumijeva određene uslove da bi fotografija ispala najbolje moguće. Kada fotografišete u automatskom modu fotografije ispadnu solidno, nekada ispadnu super, a nekada nikako ne mogu da ispadnu dobre..

Šta je HDR

Prvo ćemo pojasniti šta je zapravo HDR. High Dynamic Range (HDR) fotografije se dobijaju spajanjem nekoliko fotografija načinjenih u različitim modovima. Tačnije, kada vi dotaknete tipku za okidanje, softver započne brzo bilježenje 3 do 5 fotografija koje su načinjene sa različitim ekspozicijama. Na taj način se dobija jedna fotografija koja ima kvalitetnije boje, detaljnije predstavljene sjenke i svijetliji dijelovi fotografije. Softver u suštini tamne dijelove fotografije posvijetli a svijetle dijelove fotografije potamni i tako dobijete jednu usklađenu fotku.

Opet HDR nije pogodan za bilo koje uslove. Nekada HDR previše preradi fotku pa ona ispadne amaterski. Znači, treba prepoznati kada koristiti HDR mod.

Kada koristiti HDR mod

Obzirom da se kamere na pametnim telefonima ne ponašaju kao ljudsko oko, niko ne može da “napiše pravilo” kojeg ćete se striktno držati kada fotografišete. Ukazati ćemo na neke znakove koje treba da spazite jer oni govore da je vrijeme za HDR.

Često imamo situaciju da treba da se uslika ono što radimo na telefonu a da pritom scena iza telefona bude ujedno jasna. Zbog jake svjetlosti koju ekran telefona emituje kamera se fokusira samo na ekran dok sve što je oko ekrana postane tamno i nejasno. U tim situacijama je idealno koristiti HDR jer on bilježi nekoliko fotki koje nisu fokusirane samo na ekran već i na njegovo okruženje. Na taj način se dobija jedna fotka gdje se sve jasno vidi.

Također iz ovog primjera možete zaključiti da je HDR zgodan kada fotografišete vani. Znate i sami da sunce koliko dobro i kvalitetno može poslužiti tako može i narušiti kvalitet fotografije. Zato kada imate uslove da želite da napravite fotku vašeg prijatelja tj neke osobe, a sunce vas remeti i potamnjuje fotku, HDR tada treba da stupi na scenu. Evo jednog primjera kako zapravo to izgleda.

Bez HDR-a HDR na telefonuSa HDR-omHDR na telefonu

Kada treba izbjegavati HDR

Obzirom da HDR u osnovi podrazumijeva “štelovanje” fotki na taj način da tamni dijelovi postanu svijetli i obrnuto, to u noćnim uslovima i ne ispadne baš najbolje. Razlog tome je što HDR ne može da prepozna da li je noć ili dan pa fotku koja je previše tamna neprirodno posvijetli. Jednostavno fotke načinjenje noću u HDR-u ne ispadnu baš najbolje. Često se dešava da kada se HDR koristi noću, fotke ispadnu neprirodne i pritom zamućene. U tim situacijama najbolje je koristiti “noćni režim” ili “režim slabog osvjetljenja”.

 

Izvor: PametniTelefoni.rs

Najnovije

Popularno

Više savjeta