Šta je router, hub i switch i koje su razlike među njima

Ponekad se tehnologija može doimati jako komplicirano jer postoji toliko mnogo pojmova, kratica i vrsta hardvera. Mnogi i ne znaju šta je router, hub i switch i koje su razlike među njima? Često se netačno ili pogrešno barata ovom terminologijom.

Šta je router, hub i switch i koje su razlike među njima

Ovaj put ćemo obraditi pojmove kao što su hub, switch i router,  dakle, u čemu je razlika između svakog od njih? I za što se oni koriste?

Svi oni su primjeri mrežnih uređaja. Što se tiče razlika i razloga zbog kojih svaki od njih postoji, morat ćemo zaroniti malo dublje da se lakše razumiju sve funkcije i razlike.

Hub

Hub povezuje više računara zajedno u lokalnu mrežu (LAN). Sve informacije koje dospiju do hub-a se zatim šalju kroz svaki port svakom uređaju u mreži.

Hub-ovi nisu u stanju razlikovati računare, tako da oni dobivaju informacije na jednan port, a zatim ih slijepo proslijeđuju na sve druge portove, bez obzira jesu li namijenjene za te računare ili ne.

Dakle, čak i ako želite poslati podatke na samo jedan računar, ako imate ukupno pet računara na mreži, tada će četiri ostala računara dobiti iste podatke koji nisu bili namijenjeni za njih.

Za šta se koristi hub

Kod većine kućnih mreža se ne koristi. Budući da se sve informacije šalju na svaki uređaj, ne samo da je to problem po pitanju sigurnosti, nego se smanjuje i propusnost mreže.

Zamislite da je vašem šefu potrebno printanje nekog dokumenta, ali umjesto toga se isprinta po jedna kopija dokumenta svakom zaposlenom korištenjem jedinog uredskog printera, dakle besmisleno. Iako se hub može promatrati kao sigurnosna noćna mora, ako želite da provjerite mrežni promet i vidite da li netko cijeli dan visi na Facebooku, umjesto da radi, onda su hub-ovi prilično dobar izbor.

Budući da su hub-ovi danas poprilično potisnuti od strane switch-eva, “obični” hub-ovi se rijetko koriste.

Šta je Switch

Switch povezuje više računara zajedno u mrežu (LAN), ali na pametniji način za razliku od huba. Nakon prvog prenosa podataka, on kreira “switch table”, koje povezuju portove prema priključenim uređajima preko njihovih MAC adresa.

Switch-evi, za razliku od hub-ova, su u stanju razlikovati računare, jer kada podaci prvi put prođu kroz switch, on provjerava koje MAC adrese su spojene na koji port i pamti njihov raspored.

Za šta se koristi switch

Za kreiranje LAN mreže. Hub-ovi su prije bili rašireniji za ovu namjenu jer su bili dosta jeftiniji od switch-eva, ali switch-evi su daleko superiorniji jer smanjuju mrežni promet, smanjuju zauzeće propusnosne moći mreže, a šalju podatke samo na računare koja ih trebaju.

Na primjer Računar A želi poslati podatke na računar C. Switch će vidjeti da je računar A na portu 1, dok je računar C na portu 4. Switch onda može slati podatke izravno između njih, podaci stižu na port 1 i napuštaju switch na portu 4. Ovaj proces dosta smanjuje zauzeće propusne moći u odnosu na hub.

Dobri switch-evi su poprilično pristupačni u današnje vrijeme i mogu se naći u ponudi većine proizvođača mrežne opreme.

Kada kupujete switch, postoje managed i unmanaged varijante. Unmanaged su najčešće, one vam omogućuju da ih priključite i počnete odmah koristiti bez podešavanja. Managed switch-evi omogućuju podešavanje mreže i omogućuju vam da postavite prioritet na neki promet, primjerice Skype kako bi se osigurala dobra kvaliteta poziva.

Šta je Router

Router je uređaj koji šalje pakete podataka između različitih mreža. Paket je podatak koji također sadrži i adresu odredišta. Routeri koriste ove adrese odredišta za slanje paketa između drugih routera dok ne stigne na odredište. Ovako se vaš LAN spaja na širi internet. Dakle, kada unesete pojam za pretraživanje na Googleu, vaš router usmjerava ovaj paket na Googleove servere na obradu.

Za primjer ćemo uzeti slanje pisma putem pošte. Ukoliko želite poslati pismo jednom od svojih ukućana, možda želite da ga adresirate pod “Soba A”. Ali što se događa ako želite poslati pismo svom najboljem prijatelju koji živi u “Sobi A” u drugoj kući? Onda trebate više informacija za razlikovanje. Onda ćete dodati poštanski broj. Ali oni žive u drugoj državi, do koje se ne može lako doći. Zato ga predajete poštanskoj službi i korištenjem adresa i poštanskog broja pošta će osigurati da završi na ispravnoj destinaciji, čak i ako to znači da se pismo predaje lokalnoj pošti.

Za što se koristi router

Slanje paketa između dvije različite mreže je tehnički jedini posao routera. Međutim, savremeni routeri su zapravo dosta više od toga:

  • 4-8 LAN portova koji omogućuju lokalnu razmjenu servisa kao što je printanje.
  • Network Address Translator (NAT) koji se koristi za dodjeljivanje jednog seta IP adresa unutar LAN-a i jednog seta izvan LAN-a vašem ISP-u ili WAN-u.
  • Dynamic Host Configuration Protocol (DHCP) koji dodjeljuje IP adrese za svaki uređaj spojen na LAN.
  • Firewall za zaštitu LAN-a.
  • WAN port za spajanje router-a na modem koji pruža širokopojasne usluge od vašeg provajdera (ISP-a).
  • Bežično emitiranje koje omogućuje da povežete uređaje bez kabela.

Zaključak

Hubovi i switchevi povezuju računare i kreiraju LAN.
Switchevi, za razliku od hubova, znaju kojem uređaju je informacija namijenjena i šalju ga tamo. Routeri, s druge strane, mogu slati pakete između LAN mreža, a također i dodjeljivati IP adrese, djelujući kao switch i štititi vaš LAN.

 

Izvor: PCchip.hr

Najnovije

Popularno

Više savjeta