Kako vidjeti ko koristi vaš WiFi i kako ga blokirati

Ako sumnjate da neko koristi vaš Wifi, evo kako da pronađete “uljeze” koji su se povezali i kako da ih blokirate za sva vremena! Nije teško, sve što vam je potrebno je jedna mala aplikacija, računar i malo vremena.

Postoji mnogo uzroka zbog čega jedna WiFi pristupna tačka može postati spora. Veliki broj tih uzroka se odnosi na neke parametre ili probleme mrežnih operatera.

Ipak, nije isključena mogućnost da je WiFi spor zbog toga što je previše ljudi konektovano. U ovom uputstvo ćemo vam pokazati kako tačno da saznate ko je povezan na vaš WiFi i kako da ih blokirate.

Ko koristi vaš WiFi

koristi vaš WifiKako biste saznali ko je povezan na vašu WiFi pristupnu tački, prvo morate da se povežete na nju, a zatim da instalirate Fing aplikaciju. Dakle, ne možete ovo obaviti dok ste povezani na 3G/4G internet, već morate biti povezani na vaš WiFi.

Preuzmite aplikaciju – Fing – Networktools

Čim instalirate Fing aplikaciju, pokrenite je i na početnom ekranu ćete vidjeti naziv vaše WiFi pristupne tačke, uz opcije “Osvježi” (Refresh) i “Podešavanja” (Settings). Kako bi imali u uvid sve uređaje koji su povezani na vaš WiFi jednostavno pritisnite na dugme “Osvježi.” Ovaj proces može potrajati nekoliko minuta, ali nakon toga svi uređaji će biti izlistani, uz indikator koji označava da li je u pitanju računar ili telefon.

Dodirnite na bilo koji uređaj sa liste kako biste pristupili opcijama za interakciju. To podrazumijeva opcije za slanje pinga ili buđenje na LAN signale.

Kako blokirati neželjene uređaje

Ukoliko se na listi povezanih uređaja nalazi neki koji vama nije poznat, vrlo lako ga možete blokirati zauvijek. Fing aplikacija prikazuje MAC adresu svakog uređaja koji je povezan na vaš WiFi i to je ono što vam je potrebno kako bi kasnije blokirali korisnika. Evo koji su sljedeći koraci:

1 Na računaru koji je povezan na istu WiFi pristupnu tačku pokrenite internet pregledač i u panelu gde se ukucavaju adrese unesite IP adresu svog rutera. Obično je to 192.168.1.0 ili 192.168.1.1

2 Prijavite se ruter sa i pronađite kategoriju “Sigurnost” (Security). Imajte na umu da kategorije i opcije koje ćemo pominjati mogu biti drugačije imenovane ili raspoređene u odnosu na vaš ruter. Uglavnom, suština je ista.

3 Pronađite opciju “MAC filtriranje” (MAC filtering) i potom kliknite na “Dodaj uređaj” (Add device).

 

4 U prazno polje unesite MAC adresu uređaja koji želite da blokirate, a to možete pročitati unutar Fing aplikacije. Ukoliko postoji mogućnost, dodijelite naziv filteru i potvrdite unos.

 

*Napomena

Ukoliko ne znate podatke za pristup vašem WiFi uređaju, pogledajte koji su to defaultni podaci za prijavu, zavisno koji router koristite.

Korisnička imena i lozinke za logiranje na routere

Router Brand
Pristupna IP adresa
Username

Password

3Com http://192.168.1.1 admin admin
Belkin http://192.168.2.1 admin admin
BenQ http://192.168.1.1 admin admin
D-Link http://192.168.0.1 admin admin
Digicom http://192.168.1.254 admin michelangelo
Digicom http://192.168.1.254 user password
Linksys http://192.168.1.1 admin admin
Netgear http://192.168.0.1 admin password
Sitecom http://192.168.0.1 sitecom admin
Thomson http://192.168.1.254 user user
US Robotics http://192.168.1.1 admin admin

Najnovije

Popularno

Više savjeta