Šta su frekvencijski pojasevi Wi-Fi-a i koje su razlike među njima

Često se susrećemo s pojmovima kao što su  2.4 GHz Wi-Fi, 60 GHz i  5 GHz WiFi. To su zapravo frekvencijski pojasevi Wi-Fi (tkzv. bendovi), koji se koriste za uspostavljanje veza s uređajima.

Šta su frekvencijski pojasevi Wi-Fi-a i koje su razlike među njima

Wi-Fi u osnovi, je objekt koji omogućuje računarima, pametnim telefonima i drugim uređajima da se povežu s internetom ili međusobno komuniciraju bežično, unutar određenog područja. To je tehnologija koja se koristi već duže vrijeme i ako sve ostale stvari u tehnologijama, i ona je vremenom napredovala.

IEEE 802.11 standardi postavljaju određene atribute za različite kanale koji se mogu koristiti u bežičnoj mreži. Ranije verzije kao što je 801.11b podržavaju frekvencijski pojas od 5GHz. Također 802.11b i 802.11g podržavaju samo radiofrekvencijski pojas od 2,4 GHz. Osim njih postoji i 802.11n standard koji također nudi 5 GHz frekvencijsko područje.

Time dolazimo do termina – dvostruki pojas (dual-band). Naravno, s različitim radio frekvnecijskim pojasima i modulima koji ih podržavaju, postavlja se pitanje u vezi njihovih razlika i koji je standard bolji.frekvencijski pojasevi Wi-Fi-a

Brzina WiFi-a

Ovdje ćemo raspravljati o razlikama koje se odnose na frekvencijski pojas od 2.4GHz, 5GHz i 60GHz, koji se koristi za bežično umrežavanje. Prije svega znamo da je prva stvar koja svakog zanima, kada govorimo o korištenju Wi-Fi-ja jest brzina.

Već samom logikom možemo doći do zaključka da frekvencija od 5 GHz vjerojatno pruža veću brzinu u usporedbi s frekvencijom od 2,4 GHz. I to je zaista tako, jer 5GHz pojas uključuje mnogo veći broj kanala, 23 da budemo specifični, dok 2.4GHz ima samo 3 kanala.

Za Wi-Fi-N, dva pojasa istodobno rade simultano za uređaje povezane na mrežu. Wi-Fi 5GHz bend podržava samo Wi-Fi-AC i ima širinu pojasa do 42Mhz, a također sadrži veću širinu kanala od 80MHz i 160MHz koji omogućuju veće brzine.

Druga stvar koju je važno napomenuti je  Wi-Fi raspon (pokrivenost), pogotovo ako ste jedan od onih koji mrze slab Wi-Fi signal. Kad god govorimo o rasponu u smislu Wi-Fi-ja, zapravo mislimo na udaljenost koju pokrivaju valovi koji se prenose od antene do prijemnog uređaja.

Kao što svi znamo da je frekvencija od 5 GHz brža od npr. 2,4 GHz, ali to nosi sa sobom jednu nus pojavu, da radio valovi s većom frekvencijom teže prolaze kroz guste prepreke poput zidova i ostalih sličnih objekata. Ako uzmemo primjer dometa Wifi rutera u zatvorenom prostoru, doseg Wi-Fi-G rutera bi prosječno iznosio oko 70m, dok za Wi-Fi-AC router to bi bilo oko 35m.

WiFi-AD 60GHz

Tu je i Wi-Fi-AD 60GHz (IEEE 802.11ad) ili WiGig, ovaj se pojas također koristi u Wi-Fi mrežama. Može omogućiti brzinu prijenosa podataka do 8Gbps, a raspon u zatvorenom prostoru je u prosjeku oko 60m.

Važno je napomenuti da veće radio frekvencije poput 5GHz i 60GHz donose više prednosti. Jedna od važnih prednosti je smanjena interferencija sa drugim mrežama u istom području. Na primjer, Bluetooth tehnologija koju koristimo, kao i “walkie-talkie”, rade na frekvencijskom pojasu od 2,4 GHz.frekvencijski pojasevi Wi-Fi-a

Dok današnji moderni ruteri dolaze sa upakiranim mogučnostima svih ovih frekvencijskih raspona kako kako bi se postigla  Gigabitna brzina, sa što manje kompromisa u dosegu i rasponu. Jedan od primjera takvog rutera je predstavljen i na ovogodišnjem CES-u, a to je Linksys WRT32X. Radi kao dual band na 2.4GHz i 5 GHZ, za veći domet i smanjenu interferenciju.

Što su Dual i Tri-Band ruteri?

Dual band ili dvopojasni ruter je onaj koji emitira signal od 2,4 GHz i 5 GHz s iste jedinice, pružajući u osnovi dvije Wi-Fi mreže,  i koristeći najbolje osobine iz oba svijeta. Vaćno je napomenuti da postoje dvije vrste Dual-band rutera:

“Selectable dual-band” – Selekcijski ruter s dvostrukim pojasom nudi 2,4 GHz i 5 GHz Wi-Fi mrežu, ali možete koristiti samo jednu od njih. Ovdje jednostavno putem skolpke možete prebaciti koji frekvencisjki pojas želite koristiti.

“Simultaneous dual-band” – Ovaj ruter može istodobno koristiti oba frekvencijska pojasa. Radi na taj način da istovremeno emitira dvije zasebne Wi-Fi mreže od 2,4 GHz i 5 GHz, dajući vam dvije Wi-Fi mreže koje možete odabrati na svom mobitelu ili drugom uređaju.

Neki ruteri također vam omogućuju dodjeljivanje istog SSID-a za dva banda, tako da uređaji vide samo jednu mrežu, iako su i dalje obje mreže aktivne. Ovakvi ruteri su obično nešto skuplji od selekcijskih rutera, ali ne mnogo. Prednosti da oba benda djeluju istovremeno svkakao nadmašuju razliku u cijeni.frekvencijski pojasevi Wi-Fi-a

Tro pojasni ruteri emitiraju tri mreže istovremeno – dva 5 GHz signala i jedan signal od 2,4 GHz. Razlog tome jest pomoći pri ublažavanju zagušenja mreže. Ako imate više uređaja koji zahtjevno upotrebljavaju 5GHz vezu kao streaming visoke razlučivosti ili čak 4K videozapise, tada ćete imati koristi od tro pojasnog rutera koji će lakše rasporediti potrošnju na sva tri pojasa. Samo imajte na umu da su takvu ruteri i skupi, pa neki koštaju i preko 400$ kao npr. ovaj Asus na slici.

 

Izvor: PCchip.hr

Najnovije

Popularno

Više savjeta