Kako oživjeti mrtav pixel na monitoru

Dosta ljudi koji koriste računar imaju monitor star i po nekoliko godina i normalno je da vremenom dodje do nekog kvara. Najčešći kvar kod monitora predstavlja tkz mrtav pixel. Zašto biste zbog par piksela kupovali novi monitor kada na par načina, sasvim sami, možete popraviti taj problem.

Kako oživjeti mrtav pixel na monitoru

1 Možete pokušati da popravite kvar pritiskom. Isključite monitor, uzmite vlažni komad tkanine (mora da bude vlažan kako ne biste ogrebali ekran), uzmite najobičniju olovku ili odvijač, bilo šta sa tankim ili zaobljenim vrhom, savijte tkaninu kako je ne biste probili. Pritisnite olovkom preko tkanine na tačno mjesto gde je piksel koji želite popraviti, držite pritisnuto i upalite monitor. Kada se monitor upali lagano popustite sa pritiskom i više ne bi trebalo da bude „zapelog“ piksela.

2 Pokušajte također i sa metodom tapkanja. Uključite monitor i PC, otvorite bilo koju crnu sliku, najobičniju, tako ćete naći zapeli piksel (Bitno je da je to baš slika a ne ugašen monitor), nađite olovku sa zaobljenim krajem, zatim sa tim zaobljenim dijelom tapkajte lagano po pikselu, ne jako, već tek toliko da kada stisnete na tom mjestu malo zasjaji. Tapkajte i postepeno pojačavajte pritisak svakih 5-10 tapkanja dok piksel ne nestane i otvorite bijelu sliku, da provjerite da li ste uspjeli da otklonite kvar.

Savjeti

Mrtav piksel je najčešće crvene, plave i zelene boje

Upozorenja

Prilikom popravke pazite na pritisak kojim vršite pritiskanje monitora.

Izvor: Kakopedija.com

Najnovije

Popularno

Više savjeta