FPS i osvježavanje ekrana: Kakva je razlika?

Kada je u pitanju igranje video igara ili gledanje sadržaja na računaru, dvije ključne tehničke specifikacije koje treba uzeti u obzir su FPS (sličice po sekundi) i osvježavanje ekrana (Hz). Ove dvije karakteristike igraju važnu ulogu u iskustvu korisnika, ali često mogu biti zbunjujuće. U ovom članku ćemo istražiti razlike između FPS-a i osvježavanja ekrana kako biste bolje razumjeli njihovu važnost prilikom odabira monitora ili grafičke kartice.

FPS i osvježavanje ekrana: Kakva je razlika?

  1. FPS (Sličice po sekundi): FPS se odnosi na broj slika koje se prikazuju na ekranu u jednoj sekundi. Ovo je mjera glatkoće animacije ili pokreta na zaslonu. Što je viši FPS, to će sličice biti prikazane brže i pokreti će izgledati fluidnije. Tipično, veći FPS je poželjan jer pruža bolje iskustvo korisnika, posebno u video igrama.
  2. Osvježavanje ekrana: Osvježavanje ekrana odnosi se na broj puta koliko se zaslon može ažurirati u jednoj sekundi. Mjeri se u hercima (Hz). Na primjer, monitor s osvježavanjem od 60 Hz ažurira sliku 60 puta u sekundi. Veće osvježavanje ekrana rezultira glatkijim prikazom slika i smanjuje moguće efekte trzanja ili zamrzavanja slika.

Razlika između FPS-a i osvježavanja ekrana

Glavna razlika je u tome što FPS mjeri brzinu prikaza slika na izvoru (kao što su video igre), dok osvježavanje ekrana mjeri brzinu ažuriranja samog ekrana. To znači da se FPS može mijenjati ovisno o izvoru ili performansama sistema, dok je osvježavanje ekrana fizička karakteristika samog monitora.

Važnost odabira odgovarajuće kombinacije

Kada odabirete monitor ili grafičku karticu, važno je razmotriti i FPS i osvježavanje ekrana. Idealno je imati visok FPS i monitor s odgovarajućim osvježavanjem ekrana kako biste iskusili najbolju kvalitetu slike i glatkoću pokreta. Na primjer, ako igrate video igre s visokim FPS-om, ali vaš monitor ima nisko osvježavanje ekrana, možete doživjeti zamućene slike ili trzanje. S druge strane, ako imate monitor s visokim osvježavanjem ekrana, ali izvor slike (npr. video igra) ima nizak FPS, slike se možda neće prikazivati ​​kako treba.

Grafička kartica ne radi? Šta mogu biti uzroci i koja su rješenja

FPS i osvježavanje ekrana su dvije važne tehničke karakteristike koje utiču na kvalitetu prikaza slika na monitoru. Visoki FPS omogućava fluidnije pokrete i animaciju, dok veće osvježavanje ekrana smanjuje efekte trzanja i zamrzavanja slika. Prilikom odabira monitora ili grafičke kartice, važno je uskladiti obje karakteristike kako biste dobili najbolje iskustvo korisnika.

Najnovije

Popularno

Više savjeta