Kako provjeriti FPS (slike po sekundi) u igrama na Androidu: 2 metode

Kada igrate igre na svom Android uređaju, želite osigurati da vaša igra radi glatko i bez zastajkivanja. Jedan od ključnih pokazatelja performansi igre je FPS (slike po sekundi), koji predstavlja broj slika koje se prikazuju u jednoj sekundi. Što je veći FPS, to će igra izgledati glađe i reagovati brže. U ovom članku, pokazat ćemo vam dvije metode kako provjeriti FPS u igrama na vašem Android uređaju.

Kako provjeriti FPS (slike po sekundi) u igrama na Androidu: 2 metode

  1. Korištenje GameBench aplikacije

GameBench je aplikacija koja vam omogućava praćenje performansi igara na Androidu, uključujući FPS, CPU upotrebu, GPU opterećenje i još mnogo toga. Evo kako možete koristiti GameBench za provjeru FPS u igrama:

– Prvo, preuzmite GameBench aplikaciju i instalirajte je na vaš Android uređaj.
– Nakon instalacije, otvorite GameBench aplikaciju i kreirajte besplatni račun kako biste imali pristup svim funkcijama.
– Zatim odaberite igru koju želite pratiti i pokrenite je.
– Dok igrate igru, GameBench će automatski pratiti FPS i druge performanse.
– Nakon što završite igranje, pregledajte izvještaj o performansama kako biste vidjeli koliko je FPS igra imala tokom sesije.

2. Upotreba Developer Options (Opcije za programere)

Developer Options (Opcije za programere) na Android uređaju pružaju pristup raznim naprednim postavkama, uključujući mogućnost praćenja FPS u igrama. Evo kako možete aktivirati Developer Options i provjeriti FPS:

– Idite na “Settings” (Postavke) na vašem Android uređaju.
– Pomaknite se prema dolje i odaberite “About phone” (O telefonu) ili “System” (Sistem), zavisno od verzije Androida koju koristite.
– Pronađite opciju “Build number” (Verzija softvera) i brzo dodirnite tu opciju sedam puta. Trebali biste dobiti obavještenje da ste postali programer.
– Vratite se na glavni meni “Settings” (Postavke) i sada ćete vidjeti opciju “Developer options” (Opcije za programere).
– Uđite u “Developer options” (Opcije za programere) i pronađite opciju “Show FPS” ili “Profile GPU rendering” (Profilisanje obrade GPU-a).
– Omogućite ovu opciju kako biste vidjeli FPS tijekom igranja igre.

Opcije za programere su namijenjene iskusnim korisnicima i nisu preporučene za obične korisnike. Ako niste sigurni kako koristiti opcije za programere, bolje je koristiti GameBench aplikaciju za provjeru FPS u igrama.

Izbor prave metode za provjeru FPS u igrama ovisi o vašim potrebama i nivou iskustva. GameBench aplikacija je jednostavna za korištenje i pruža detaljne izvještaje o performansama igara, dok opcije za programere omogućavaju prilagođavanje više naprednih postavki.

Sada kada znate kako provjeriti FPS u igrama na Androidu, možete pratiti performanse svojih omiljenih igara i osigurati najbolje igračko iskustvo na vašem uređaju. Sretno igranje!

FPS i osvježavanje ekrana: Kakva je razlika?

Najnovije

Popularno

Više savjeta