Najpopularnije video igre po godinama

Od Pitfalla i Dooma do Call of Dutya i GTA. Ovo su najpopularnije video igre po godinama, od davne 1982. do danas.

Najpopularnije video igre po godinama

1982. Pitfall (Atari)

Najpopularnije video igre po godinama 1982. Pitfall (Atari)Cilj igre je bio pomoći Pitfall Harry pronaći skriveno blago u džungli, prije nego što istekne vrijeme. Naravno Harry se sretao sa preprekama, poput vatre, zmija, živog pijeska i sl. Zbog ove igre smo se svi kao mali bojali živog pijeska.

1983. Star Wars (Atari)

1983. Star Wars (Atari)Ovo je bila prva Star Wars igrica a igrač je bio u ulozi Luke Skywalkera koji upravlja X-Wing avionom i uništava neprijatelje na koje nailazi usput.

1984. Duck hunt (Nintendo)

1984. Duck hunt (Nintendo)Igrica se igrala uz pomoć pištolja koji je dolazio uz Nintendo igraću konzolu. Morali ste barem približno naciljati patku kako bi je pogodili, a ako to ipak ne uspijete, vaš lovački pas bi ismijavao vaše šuterske sposobnosti.

1985. Super Mario Bros. (Nintendo)

1985. Super Mario Bros. (Nintendo)Možda najpopularnija i najveća franšiza igrica ikada. Mario i njegov brat Luigi putovali su po Kraljevstvu gljiva ubijajući kornjače i biljke mesožderke, a sve kako bi spasili Princezu.

1986. The Legend of Zelda (Nintendo)

1986. The Legend of Zelda (Nintendo)Cilj igrice je preživjeti svih 9 tamnica i ubiti Gannona. Započeli bi igrati samo sa mačem i štitom, a zatim bi skupljali nova oružja poput moćnog bumeranga.

1987. Zelda II: The Adventure of Link (Nintendo)

1987. Zelda II: The Adventure of Link (Nintendo)Drugi nastavak popularne igrice donosi prelazak iz ptičije perspektive na 2D pogled sa strane. Tu su prvi put upotrijebljeni mnogi RPG igrački elementi koje nalazimo u glavnim igricima i danas.

1988. Super Mario Bros. 3 (Nintendo)

1988. Super Mario Bros. 3 (Nintendo)Treći nastavak avanture dva vodoinstalatera. Velike inovacije su bile u vidu navigiranja između nivoa i preskakanje određenih dijelova mape, naravno ako ste dovoljno pametni i snalažljivi. Također Mario i Luigi su se mogli preobući u odijelo rakuna, žabe i Tanooki odijelo u kojem postaju besmrtni.

1989. Tetris (Gameboy)

1989. Tetris (Gameboy)Igrica na koju su bile “navučene” sve generacije. Milioni ljudi širom svijeta svoje slobodne sate su provodili iščekivajuči I-blok u pravo vrijeme.

1990. Super Mario World (Super Nintendo)

1990. Super Mario World (Super Nintendo)Izdanje Super Mario serijala u 16-bitnom svijetu. Uvedene su mnoge novine poput letećeg plašta pomoću kojeg ste mogli preletjeti cijele nivoe, zatim simpatičnih dinosaura koje ste mogli žrtvovati kako bi došli do još kojeg zlatnog novčića.

1991. Sonic the Hedgehog (Sega)

landscape-1469199432-sonic1-endIgrica koja je lansirala Sega sistem rame uz rame sa Nintendom. Jež koji super brzinom ide kroz nivoe i ubija protivnike tjerao je igrače da manje obraćaju pažnju na detalje što je bio slučaj u Super Mariu i da se više fokusiraju na pravovremena preskakanja prepreka super brzinom.

1992. Mortal Kombat (Midway Games)

1992. Mortal Kombat (Midway Games)Igra koju roditelji nikako nisu htjeli kupiti svojoj djeci, zbog velikog nasilja u njoj. Otkidate glave protivnicima, vadite srca, palite ih su samo neke stvari zbog kojih je igra naišla na veliko negodovanje, ali što joj je u isto vrijeme i podiglo popularnost.

1993. Doom (id Software)

1993. Doom (id Software)Pogrešno je reći da je Doom promijenio igrice, on je kreirao potpuno novi žanr. I prije Dooma je bilo pucačina iz prvog lica, poput Wolfenstein 3D ali Doom je popularizirao ovu vrstu igrica i ostao vladar godinama. Igra je imala grozan scenarij, svemirski marinac na Marsu ubija demone, ali sama igrivost je bila nešto drugo.

1994. Donkey Kong Country (Super Nintendo)

1994. Donkey Kong Country (Super Nintendo)Igrica jednostavnog sadržaja, gdje u 40 nivoa imate zadatak da sa Donkey Kongom i njegovim nećakom Diddy Kongom vratite ukradene banane. Ali igrica je imala mnogo skrivenih stvari koje su vas ostavljale da je igrate satima i satima kako biste završili igricu sa 100% procentom.

1995. Super Mario World 2: Yoshi's Island (Super Nintendo)

1995. Super Mario World 2: Yoshi's Island (Super Nintendo)Nintendo je imao mnogo hrabrosti kada je u glavnu ulogu umjesto Marija i Luigija stavio Yoshi-a i smjestio igricu na Yoshi's island. Izgleda da se to svidilo igračima, jer je igrica bila super zanimljiva.

1996. Pokemon (Gameboy)

1996. Pokemon (Gameboy)Početna verzija svih Pokemon igrica, koja je i zaslužna za ogroman uspjeh franšize.

1997. Gran Turismo (PlayStation)

1997. Gran Turismo (PlayStation)Simulacija automobilskih utrka na kojoj se radilo 5 godina. Zbog velike preciznosti u izradi 140 modela auta koliko ih je bilo u igrici, te 11 trkališta, Gran Turismo je postao broj 1.

1998. Pokemon Yellow (Gameboy Color)

1998. Pokemon Yellow (Gameboy Color)Nastavak verzije od prije 2 godine, ali ovaj put u boji. Igrivost je bila slična sa jednim dodatkom, Pikachu je uveden u igru, slično kao i u crtanima.

1999. Pokemon Gold and Silver (Gameboy Color)

1999. Pokemon Gold and Silver (Gameboy Color)U ovom nastavku uvedeni su novi likovi, Suicine, Entei i Raiko između ostalih, pa se tako broj popeo na 251 različitog karaktera u fiktivnom svijetu Johto. Cilj igre je postati Pokemon master i naravno moraš skupiti sve.

2000. Pokemon Crystal (Gameboy Color)

2000. Pokemon Crystal (Gameboy Color)Na prelasku u 21. vijek Pokemoni su dokazali da su još tu i da vladaju. Ova verzija donosi mogućnost odabira igrača između muškog i ženskog, što prije nije bio slučaj, te donosi Battle Tower gdje igrači mogu igrati jedan protiv drugoga uz pomoć telefona.

2001. Grand Theft Auto III (Playstation 2)

2001. Grand Theft Auto III (Playstation 2)Treći nastavak popularne igrice je bio taj koji ju je i proslavio. Igrač kao neimeovani, tihi kriminalac mogao je hodati po Liberty City-u (kopiji New Yorka), te pored standardnih misija, otimati tuđa auta te prebijati slučajne prolaznike na ulici.

2002. Grand Theft Auto: Vice City (Playstation 2)

2002. Grand Theft Auto: Vice City (Playstation 2)Radnja igrice je smještena u 1986. godinu u Vice city, pojednostavljenu verziju Miami-a. Sa snažnim uticajem 80.-tih godina igrica je donijela i novine poput mogućnosti kupovanja nekretnina, bušenja guma auta i sl.

2003. Call of Duty (Playstation 2 / Xbox)

2003. Call of Duty (Playstation 2 / Xbox)Ratna pucačka igrica sa tematikom Drugog svjetskog rata bila je totalni hit u svom žanru ali i globalno. Početna verzija omogućila je narednim lakši proboj na tržište i popularnost.

2004. Grand Theft Auto: San Andreas (Playstation 2)

2004. Grand Theft Auto: San Andreas (Playstation 2)Zadnja verzija GTA serijala prije izlaska nove verzije Playstation konzole. Igrica je sadržavala preko 200 verzija auta, a vaš heroj je mogao ići u fitness klub ili u obližnje fast foodove i kafiće.

2005. Nintedogs (Nintendo DS)

2005. Nintedogs (Nintendo DS)Sa preko 23 miliona prodanih primjeraka igre, Nintedogs se svrstao rame uz rame sa GTA IV i Call of Duty 2. Cilj igre je da uzdignete vlastitog psa, dresirate ga a sve uz pomoć sistema prepoznavanja vašeg glasa.

2006. Madden NFL 2007 (PlayStation 2)

2006. Madden NFL 2007 (PlayStation 2)Simulacija američkog fudbala koja je bila mnogo realnija od prethodnika. Niste mogli jednostavno pretrčati protivnika držeći samo sprint dugmić, ova igra je zahtijevala mnogo više od toga.

2007. Wii Sports (Nintendo Wii)

2007. Wii Sports (Nintendo Wii)Igrači su se mogli natjecati u 5 različitih sportova od kuglanja do tenisa, a sve uz pomoć naprednih bežičnih kontrolera koji su osjetljivi na pokrete. Ovu igru su obožavali jednostavno svi i stari i mladi i što je najvažnije imali su podjednake šanse za pobjedu.

2008. Wii Play (Nintendo Wii)

2008. Wii Play (Nintendo Wii)Nastavak Wii Sporta koji je imao 9 spremnih igara za otključavanje. Sve je dizajnorano za multiplayer 2 igrača, ali se mogla igrati i samostalno.

2009. Call of Duty 4: Modern Warfare (PlayStation 3 / Xbox 360)

2009. Call of Duty 4: Modern WarfareŠesta generacija igračih konzola omogučila je ovakvim igricama da budu još bolje. Grafički vrlo zahtjevni detalji su izgledali realno a sama igrivost je bila na vrhuncu. Igranje po misijama je imalo svoju čar ali multiplayer je možda i bio bolji, te je stvorio ogromnu zajednicu onlina igrača.

2010. Call of Duty: Black Ops (PlayStation 3 / Xbox 360)

2010. Call of Duty: Black OpsNastavak serijala je zadržao sve dobe strane te dodao još neke detalje kao što je siege mode gdje se borite sa bezbroj zombija. Ovo je jedna od najprodavanijih igrica svih vremena.

2011. Call of Duty: Modern Warfare 3 (PlayStation 3 / Xbox 360)

2011. Call of Duty: Modern Warfare 3Još jedna godina, još jedna verzija Call of Duty. Mogli smo vidjeti unaprijeđenja multiplayer moda dok je single player malo lošiji od prethodne verzije.

2012.Call of Duty: Black Ops (PlayStation 3 / Xbox 360)

2012. Call of Duty: Black OpsNastavak vladavine Call of Duty serijala, sa novom verzijom Black Ops-a. Igrica je smještena u budućnost, tačnije u 2025. godinu ali sa elementima Hladnog rata. SIngle player kampanja ima mogućnost više načina završetka.

2013. Grans Theft Auto V (PlayStation 3 / Xbox 360)

2013. Grans Theft Auto VIgra koja je maksimalno iskoristila grafičke i logičke mogućnosti PS3 i Xbox 360 konzola. Misije zamišljene na vrlo kreativan i zanimljiv način, te novi karakteri i mogućnost njihovog mijenjanja u svakom trenutku su ovu igru lansirali na najviši nivo. S pravom se može reći da je ovo jedna od najboljih igrica ikad.

2014. Call of Duty: Advanced Warfare (PlayStation 3/4 / Xbox 360/Xbox One)

2014. Call of Duty: Advanced Warfare O Call of Duty serijalu se već sve zna. Ovaj nastavak smješta radnju u 2054. godinu i to u Sjevernu Koreju. Ovo je također prva verzija na konzolama sedme generacije pa je tako grafika još bolja što se posebno može vidjeti na teksturama lica.

2015. Call of Duty: Black Ops III (PlayStation 3/4 / Xbox 360/Xbox One)

2015. Call of Duty: Black Ops IIIDvanaesta verzija Call of Duty serijala je opet pokupila svu slavu. Iako je single player mode kratak te ga možete završiti za jedan dan, multiplayer je taj koji očarava.

Najnovije

Popularno

Više savjeta