Kako rutovati Android telefon

Želite rutovati Android telefon? Rutovanje Android telefona je slično jailbreaku za iPhone. Recimo, rutovanjem se omogućavaju stvari koje su originalno zaključane, poput:

– instalacije neodobrenih Google aplikacija
– korištenja telefona za USB On-The-Go funkciju
– zamjene firwarea
– samostalne nadogranje sistema
– ubrzavanja procesora (ili njegovog usporavanja)
– brisanja neželjenih sistemskih aplikacija
– produženja autonomije baterije
– podešavanje svega i svačega na Androidu po volji vlasnika telefona ili tableta.

Za prosječnog Android korisnika rutovanje može zvučati kao stravično naporan i dugotrajan proces, koji bi zbog jednog pogrešnog koraka mogao da ošteti telefon ili da ga učini potpuno neupotrebljivim (brikovanim).

Srećom po mnoge od nas CNet portal je najavio besplatan i pouzdan Windows programčić KINGO ANDROID ROOT koji omogućava da se Android telefoni gotovo automatski rutuju bez problema, nakon priključivanja na računar.

Veoma važno je znati i to da rutovanje telefona mijenja njegova fabrička podešavanja i da vlasnik nema više pravo na garanciju!

Lista kompatibilnih uređaja nije kompletna i popunjava se svakodnevno kako se javljaju korisnici uspešno rutovanih telefona, pa nemojte biti lijenii – pošaljite i vi info za svoj model.

Test model CNet portala bio je Nexus 7 i sve je radilo savršeno. Evo šta i vi da uradite.

Kako rutovati Android telefon

1 Skinite i instalirajte Kingo Android Root Windows program.

 

2 Aktivirajte USB debugging na svom Androidu.

– Ako imate Android 4.0 ili 4.1, idite na Settings, Developer options i USB debugging.
– Na Androidu 4.2 otiđite na Settings, About Phone, Developer Options i kliknete na USB debugging.
– Ako, ipak, koristite Android 4.3, 4.6 ili neku noviju verziju operativnog sistema, krenite sa Settings, About Phone i onda sedam puta brzo dodirnite polje Build Number. Nakon toga će se pojaviti poruka You are now a developer. Nakon toga se vratite u prethodni meni i aktivirajte USB debugging u podešavanjima za programere.

3 Pokrenite Windows program na kompjuteru i povežite Android USB kablom. Postoji mogućnost da će vam se prikazati poruka koja će vas opet pitati da li želite da aktivirate USB debugging, pa i na nju odgovorite sa Yes i nastavite dalje.

4 Kliknite na Root i sačekajte dok program rutuje Android telefon ili tablet za šta će mu biti potrebno dva ili više minuta, u zavisnosti od uređaja koji koristite.

Napomene o rutovanju ovim programom

Neki modeli telefona moraće cijeli proces da prođu više puta, jer iz prve neće uspjeti da budu rutovani, a postoje i modeli koji neće moći da se rutuju uopšte. Iz komentara CNet korisnika nismo saznali da je neko uspio da uništi telefon, a uspjeh rutovanja je tri telefona od pet. Ako imate problema sa rutovanjem svog uređaja potražite savjet i odgovore na pitanja u Pomoć meniju proizvođača ovog programa. Windows 8 ili 8.1 korisnici imaće problema sa drajverima, ali pomoć u vezi s tim mogu pronaći na pomenutom linku gore.

Izvor: Mondo.rs

Najnovije

Popularno

Više savjeta