Kako rutovati Android telefon ili tablet?

Pogledajte kako rutovati Android telefon ili tablet pomoću Kingo Root programa u svega nekoliko koraka.

Rootanje je proces kojim se omogućuje smartphoneovima, tabletima ali i ostalim uređajima na Unix OS-u puni pristup operacijskom sustavu. Taj pristup se naziva i – root pristup.

Nakon što ste kupili mobitel s njim ste dobili i (prema Microsofotovoj terminologiji) guest account kojim su se proizvođači mobitela osigurali da slučajno ne obrišete neke sistemske datoteke koje su potrebne za ispravan rad mobitela. U slučaju root pristupa omogućene su vam “superuser“  privilegije, čiji je ekvivalent na Windowsima – Administrator.Kako rutovati Android telefon ili tablet?

Kako rutovati Android telefon ili tablet?

U početku je root-ovanje bilo veoma koplikovano i nije postojala procedura u nekoliko klikova. Šta više, root su radili samo napredni korisnici Android platforme, a u samom startu root je bio zaštitni znak Android programera. Danas, root je gotovo neizbježan i on je proces koji mogu obaviti čak i početnici. Uz pomoć programa koji se instalira na računaru, korisnici Android uređaja bez poteškoća mogu rootovati svoj telefon.

1 Sa ovog LINKA preuzmite desktop aplikaciju Kingo Root klikom na zeleno dugme “Download”.Kako rutovati Android telefon ili tablet?

2 Po kliku na dugme “Download” otvoriće se nova stranica gde će preuzimanje biti započeto. Takođe, na toj stranici ćete imati ilustrovano upustvo kako da započnete instalaciju programa “Kingo Root“.Kako rutovati Android telefon ili tablet?

3 Dvoklikom započnite instalaciju i bez brige je privedite kraju klikovima na “Next” i “Install”. U okviru instalacije niste uslovljeni sa toolbar-ovima ili sličnim dodatnim aplikacijama.Kako rutovati Android telefon ili tablet?

4 Startujte program kako bi ste započeli rootovanje. Na početnoj stranici primjetićete da postoji obavještenje u donjem lijevom uglu, koje govori da je neophodno da imate označenu opciju “USB otklanjanje grešaka” tj. “USB debuging”.

5 Kako bi ste aktivirali ovu opciju kliknite na priloženi link “how to open the USB debugging mode?” u okviru programa “Kingo Root”. Ukoliko na vašem telefonu ne vidite kategoriju “developer options” tj. “opcije programera”, aktivirajte ih tako što ćete otići u “Postavke” (Settings), zatim “O telefonu” (About), te kliknuti 7 ili više puta zaredom na “Broj podverzije” (Build number).

6 Povežite vaš telefon i računar USB kablom i sačekajte da računar preuzme i instalira neophodne drajvere.

7 Nakon povezivanja, instalacije drajvera i uspješne komunikacije telefona sa računarom, “Kingo Root” će vas automatski prebaciti na sljedeći korak gdje vas obavještava da root narušava garanciju ali omogućava instalaciju recovery-a, ROM-ova i aplikacija koje na root-ovanim telefonima imaju dodatne opcije.

8 Na dnu prozora imate taster “Root”, klikom na njega započinjete proces rootovanja.

9 Kada “Kingo Root” završi svoj posao pojaviće vam se obavještenje “Root Succeeded” i taster na dnu “Finish”. Klikom na taj taster telefon će se resetovati i tako kompletirati rootovanje.

Ovo je za sada najjednostavnije root-ovanje koje postoji. Na ovaj način možete root-ovati i tablet uređaje.

 

Izvor: PametniTelefoni.rs

Najnovije

Popularno

Više savjeta