Kako dezinfikovati zaštitne maske

Kako dezinfikovati zaštitne maske

Stručnjaci su dali jednostavan odgovor na ovo pitanje, nema potrebe da maske perete nakon svakog nošenja, možete ih dezinfikovati.

Istraživanje objavljeno u časopisu “International Society for Respiratory Protection” može biti značajno kako bi se smanjio pritisak na zalihe medicinskih maski tokom pandemije koronavirusa.

Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO), koronavirus prenosi se primarno kašljem i kihanjem. Kapljice sline i iscjedak iz nosa mogu nositi virus. Može se direktno prenijeti ako, na primjer, neko s infekcijom kašlje ili kihne, a druga osoba u neposrednoj blizini udiše rezultirajuće kapljice.

Kao posljedica toga, Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) preporučuju nošenje platnenih maski za lice u situacijama kada je teško ili nemoguće držati udaljenost od dva metra između ljudi.

Pozivaju ljude da prave vlastite maske za lice i rezervišu hirurške maske i N-95 respirator za zdravstvene radnike. CDC je napravio vodič o tome kako napraviti masku za lice kod kuće, piše Medical News Today.

Istraživači koji stoje iza ove studije namjeravali su na siguran način istražiti načine dezinfekcije maski.

Proučavali su sredstva za dezinfekciju maski i sredstva za zdravstvene radnike, jer nova upotreba maski može olakšati pritisak na smanjene zalihe.

Autori studije pozivaju se na prethodna istraživanja koja pokazuju da je grijanje maski na 70 stepeni efikasno u uništavanju koronavirusa. Iako su se druge tehnike dezinfekcije pokazale efikasnim, grijanje može obaviti svako ko ima pristup peći ili pegli.

Sve što treba da uradite jeste da po dolasku kući uključite peglu i parom sterilišete masku koju ste nosili.

Naime, pegla na paru od 100 stepeni je najbolja dezinfekcija ne samo za maske, već i za sve stvari koje ste nosili na sebi, majice, sakoe, hlače.
Dovoljno je samo jednom preći peglom sa svake strane kako bi vaše maske, pa i odjeća bili 100 posto dezinfikovani.

Izvor: klix.ba

Najnovije

Popularno

Više savjeta