Besplatni i korisni Windows programi

Ako zamislimo Windows kao motor koji pokreće računar, programi koje vam predstavljamo su ulje za motor. Oni to rade brže, lakše, bolje. Donosimo vam nekoliko jako korisnih i prije svega besplatnih programa, odnosno alata za bolje funkcionisanje sistema.

Besplatni i korisni Windows programi

Ubrzajte vaš sistem uz CCleaner

CCleaner se može pojednostavljeno predstaviti kao virtualna krpa i metla za čišćenje. Ovaj program otklanja stare stavke registra, i druge stvari što se vremenom nakupljaju na računaru a predstavljaju “smeće” koje može zagušiti sitem. CCleaner ne samo da oslobađa prostor na disku, već pomaže vašem računaru da povrati brzinu rada. Ovaj program obavezno skinuti i instalirati te pokrenuti s vremena na vrijeme i računaru prirediti redovno pospremanje.

CCleaner

CCleaner preuzmite OVDJE.

Preporučujemo:  Održavanje računara programom CCleaner

Obradite slike uz IrfanView

Alati za pregled i obradu slika koji dolaze uz Windows ipak nisu na zadovoljavajućem nivou. IrfanView je jedan jako jednostavan i lagan za upravljanje program u kojem možete smanjivati, povećavati, skraćivati vaše slike i još mnogo toga. Također podržava sve formate slika.

irfan

IrfanView preuzmite OVDJE

Pronađite programe i datoteke brže uz Launchy

Iako uz Windows dolazi opcija za pretraživanje ipak ovaj alat može biti jako koristan. Možda djeluje jednostavno ali kada jednom počnete da koristite Launchy više nećete prestati.

Launchy

Launchy preuzmite OVDJE

Uštedite vrijeme za tipkanje uz PhraseExpress

Ako vam je dosadno da uvijek pišete iste rečenice i fraze ovaj alat bi mogao biti prava stvar za vas. Naime, PhraseExpress vam nudi opciju da neku frazu, adresu ili bilo šta što se ponavlja u vašim tekstovima, jednostavno spasite kao kraticu slova na tastaturi. Zatim kada recimo pišete mail jednostavno upišete kraticu koju ste odabrali i cijela rečenica će biti ispisana. PhraseExpress pamti vaše pisanje tako da uz upisanu jednu riječ automatski može ponuditi neku od rečenica koju ste već prije koristili.

PhraseExpress

PhraseExpress preuzmite OVDJE

Brži pregled PDF datoteka uz SumatraPDF

Ako želite alternativni preglednik pdf datoteka onda je ovaj alat ono što vam treba. SumatraPDF je dosta jednostavniji i laganiji program u poređenju sa popularnim Adobe Readerom. Bez obzira na to ovaj alat jako efikasno obavlja svoj posao.

SumatraPDF

SumatraPDF preuzmite OVDJE

Za bolje upravljanje prozorima iskoristite WizMouse

Ovaj mali alat može biti jako koristan onima koji istovremeno rade u više otvorenih prozora. Naime, kada je uljučena opcija Enabled, tada možemo “skrolati” (spuštati ili podizati sadržaj u prozoru) bez da moramo kliknuti na prozor. Dovoljno je kursor miša nanijeti na prozor i scroll dugme na mišu je automatski u funkciji. Ovaj alat se može iskoristiti u situacijama ako istovremeno nešto radimo u dva prozora, za lakše i brže pregledavanje.

Wizmouse

WizMouse preuzmite OVDJE

Najnovije

Popularno

Više savjeta