Održavanje računara programom CCleaner

CCleaner je program koji ima mogućnost brisanja privremenih datoteka, povijest surfanja, kolačiće, zasićenost memorije, fragmentirane datoteke, datoteke za zapisivanje događaja, sistemsko spremanje, podatke za primjenu, povijest automatskog završavanja, ispravljanje problema u registarskoj bazi, uklanjanje instaliranih programa, upravljanje programima koji se pokreću zajedno sa Windowsom, brisanjem tačaka za povrat sistema itd.

Održavanje računara programom CCleaner

1Za brisanje gore svega navedenog zatvorite sve otvorene programe i prozore te pokrenite CCleaner. Na lijevoj strani kliknite na karticu Čistač (ako ona već nije otvorena), zatim u donjem dijelu kliknite na dugme Analiziraj. Nakon što analiza završi, kliknite na dugme Pokreni čišćenje koje se nalazi u donjem desnom uglu te sačekajte da se postupak završi. Ovaj postupak može trajati od nekoliko sekundi pa do nekoliko minuta, ovisno o tome koliko datoteka je potrebno obrisati.
ccleaner-cleaner

2U kartici Alati nalazi se nekoliko mogućnosti i to:

  • Deinstalacija –  ovdje možete vidjeti sve instalirane programe, uređivati ih  i po potrebi ih uklanjati;
  • Pokretanje s računalom – je popis svih programa koji se automatski pokreću zajedno sa pokretanjem Windowsa i ovdje možete njima upravljati;
  • Povrat sistema – je popis svih tačaka za povrat sistema i ovdje ih možete uklanjati. Uklanjanje posljednje tačke povrata sistema je onemogućeno zbog sigurnosnih razloga.
  • Brisanje tragova s diska – je mogućnost sigurnog brisanja sadržaja ili oslobađanja prostora na disku. Ovdje imate mogućnost brisanja samo slobodnog prostora ili čak cijelog diska. Ova opcija je veoma korisna ako želite prodati računar te ne želite da novi vlasnik pomoću programa za vraćanje izgubljenih podataka vrati sve vaše dokumente.

ccleaner-tools (1)

3Kartica Mogućnosti nudi dodatne postavke za program CCleaner.

ccleaner-options

Program preuzimite na linku CCleaner 

Najnovije

Popularno

Više savjeta