WhatsApp uvodi nova pravila korištenja: Prihvatite ih i dijelite podatke s Facebookom ili se pozdravite s dopisivanjem

Ako već niste, vjerojatno ćete tokom dana u WhatsAppu dobiti obavijest o promjenama u uslovima korištenja i nova pravila privatnosti za tu aplikaciju. Pravila korištenja i privatnosti nešto su drugačija za zemlje izvan EU-a, pa su i posljedice neprihvaćanja tih pravila drugačije.

WhatsApp uvodi nova pravila korištenja

Naime, WhatsApp mijenja pravila i svoje je korisnike doveo pred jednostavan izbor – ili ćete prihvatiti nova pravila ili ćete od 8. februara prestati koristiti WhatsApp.

A što nova pravila podrazumijevaju? Prije svega način na koji WhatsApp prikuplja i obrađuje podatke korisnika. Tako ističu kako je minimalna dob za korištenje WhatsAppa 16 godina (dok je izvan EU-a ta granica 13 godina).

No možda najvažnija promjena jest u načinu na koji će se podaci razmjenjivati s Facebookom. Naime, dosad su podaci o korisnicima koji koriste WhatsApp bili ograničeni samo na WhatsApp i nisu se dijelili s drugim Facebookovim tvrtkama. S izmjenom ovih pravila, podaci s WhatsAppa slobodno će se dijeliti i s Facebookom te Instagramom. To s jedne strane znači da ćete moći podijeliti link s Facebooka u razgovor na WhatsAppu, bez nepotrebnog kopiranja, ali i da će Facebookovim oglašivačima biti dostupni vaši podaci.

Ništa što dijelite na WhatsAppu, uključujući vaše poruke, fotografije, podatke o računu, neće biti dijeljeno na Facebooku niti će druge aplikacije iz naše obitelji to moći vidjeti, osim ako to ne odaberete, objašnjavaju iz Facebooka.

Trenutačno Facebook ne koristi podatke iz WhatsAppa za “unaprjeđivanje” korisničkog iskustva i prikazivanje relevantnih oglasa na Facebooku. S novim pravilima to će se promijeniti.

Utješno je što (barem zasad) neće biti direktnih oglasa u WhatsAppu.

I dalje ne dopuštamo oglase trećih strana u WhatsAppu. Nemamo planove za njihovo uvođenje, a ako se to promijeni, ažurirat ćemo ova pravila, stoji u objašnjenju. No, zanimljivo, bit će moguće primati komercijalne poruke od, primjerice, firmi koje imaju svoje stranice na Facebooku. Dakle, ako naručite neki artikl u nekoj internetskoj trgovini preko Facebooka, nemojte se iznenaditi ako vam se ona počne javljati i na WhatsAppu.

Zanimljivo, u jednom od dijelova koji se odnose na kontrolu i transfer podataka, jasno stoji da “možemo prebaciti vaše informacije na bilo kojeg od naših partnera, nasljednika ili nove vlasnike”.

Tako ističu i kako prikupljaju brojeve telefona svih kontakata u imeniku, koristili oni WhatsApp ili ne.

Ono što je posebno zanimljivo odnosi se na korištenje platnog sistema WhatsAppa. To je novina o kojoj se već duže govori, a koja je bila testirana na nekim tržištima.

Ako koristite naš platni suistem, dostupan u vašoj zemlji, obrađujemo podatke o transakciji i kupovini… Primjerice, prikupljamo vrijeme transakcije, njezin broj i zemlju. Kad pošiljatelj pošalje novac svom kontaktu na WhatsAppu, prikupljamo račun i podatke o transakciji, među kojima su i primateljevo ime te broj računa, stoji u objašnjenju koje se trenutačno odnos, prije svega na Indiju, u kojoj je omogućeno plaćanje preko WhatsAppa.

Toplo preporučujemo da u detalje pročitate nove uslove korištenja prije no što pristanete na njih. I potom sami odlučite – koliko tačno podataka želite dijeliti s Facebookom preko svog računa na WhatsAppu, odnosno postoji li neka alternativna aplikacija koju biste radije koristili.

Vremena imate do 8. februara.

Izvor: zimo.hr

Najnovije

Popularno

Više savjeta