Kako sakriti svoju lokaciju tokom poziva na WhatsApp-u

Za pozive, WhatsApp se tradicionalno oslanjao na peer-to-peer direktne veze. Iako je brza, ova vrsta veze može otkriti vašu IP adresu. Ali WhatsApp je predstavio funkciju koja vam omogućava da sakrijete svoju IP adresu tokom glasovnih i video poziva.

Kako zaštititi svoju lokaciju tokom WhatsApp poziva

WhatsApp je uveo funkciju zaštite IP adrese u pozivima koja, prema Meta, skriva vašu IP adresu tako što prenosi vaš poziv preko WhatsApp servera. Vrijedi napomenuti da je ova funkcija dostupna samo na najnovijim verzijama WhatsApp-a.

Dakle, idite na App Store ili Google Play Store, upišite WhatsApp u traku za pretraživanje i pogledajte da li ima dostupnih ažuriranja.

Uz ažuriranu aplikaciju, evo kako možete sakriti svoju lokaciju prilikom pozivanja putem WhatsApp-a:

  • Pokrenite WhatsApp i idite na Postavke (Settings).
  • Dodirnite Privatnost (Privacy) i pomičite se prema dolje dok ne dođete do Napredno (Advanced). Dodirnite ovo.
  • Ovdje uključite opciju “Zaštiti IP adresu u pozivima” (Protect IP address in calls).
  • Vrijedi napomenuti da se kvalitet vašeg poziva može smanjiti kada uključite ovu funkciju. To je zato što su peer-to-peer veze obično brže.

Postavka je namijenjena korisnicima koji vode računa o privatnosti koji možda ne žele otkriti informacije koje su povezane s njihovom IP adresom, kao što je njihov opći geografski region i njihov provajder internetskih usluga. Meta napominje da čak i kada prenosite vaše pozive preko WhatsApp servera, vaši pozivi ostaju šifrirani od kraja do kraja.

Ako ste zabrinuti oko toga ko vidi vaše podatke u aplikaciji, također možete izvršiti provjeru privatnosti na WhatsApp-u kako biste poboljšali svoju privatnost.

WhatsApp vam omogućava da zaštitite svoje pozive

Zaštita vaše privatnosti na WhatsApp-u sada je lakša nego ikad. Možete jednostavno uključiti funkciju IP zaštite kako biste omogućili platformi da odbija vaše pozive preko svog servera. Ali imajte na umu da skrivanje vaše lokacije tokom poziva na WhatsApp-u može dovesti do sporije veze.

Najnovije

Popularno

Više savjeta