WhatsApp uveo opciju uređivanja poruka

WhatsApp je konačno najavio jednu od najiščekivanijih funkcija danas – uređivanje poruka.

Mark Zuckerberg je u objavi na Facebooku naveo da korisnici sada mogu mijenjati poruku u roku od 15 minuta od slanja poruke. Ako to želite, možete pritisnuti i zadržati poruku i dodirnuti opciju za uređivanje (Edit) da izmijenite poruku. Uređene poruke će imati oznaku “edited” pored vremenske oznake koja označava promjenu. Međutim, aplikacija neće održavati historiju ispravaka. Drugi korisnici neće moći vidjeti prethodne verzije uređenih poruka.

WhatsApp uveo opciju uređivanja poruka

“Uzbuđeni smo što ćete sada imati veću kontrolu nad svojim razgovorima, kao što je ispravljanje pravopisnih pogrešaka ili dodavanje više konteksta poruci. Da biste to učinili, u roku od 15 minuta od slanja poruke, morate pritisnuti i zadržati tu poruku neko vrijeme, a zatim odabrati opciju ‘Uredi’ (Edit) iz menija”, navela je kompanija u objavi na blogu.

Do sada su korisnici morali ili potpuno izbrisati poruku ili poslati ispravku u posebnoj poruci. Prošle godine povećano je vremensko ograničenje za brisanje poruke sa dva dana (48 sati) na 60 sati.

WhatsApp-ovi konkurenti poput Telegrama i Signala već dugo nude mogućnost uređivanja poruka. Sa iOS 16, Apple je također predstavio mogućnost uređivanja i opoziva slanja poruka poslanih putem iMessagea. Čak je i Twitter prošle godine predstavio dugme za uređivanje za plaćene korisnike. Iako vremensko ograničenje za izmjenu poruke nije tako velikodušno kao Telegramov 48-satni okvir, ipak je bolje nego ništa.

Funkcija uređivanja će omogućiti da brzo ispravimo greške umjesto da šaljemo drugu poruku. Slanje ispravki može zbuniti primaoca. Također stvara nepotrebna obavještenja. Kada izbrišete poruku, ona ne nestaje u potpunosti iz razgovora, što takođe može biti zbunjujuće. Umjesto toga, zamjenjuje se zasivljenom napomenom koja kaže “Ova poruka je izbrisana.”

Meta je istakla da je ova funkcija već dostupna korisnicima i da će biti dostupna svima za nekoliko sedmica…

Najnovije

Popularno

Više savjeta