Znakovi da nešto nije uredu sa baterijom mobitela

Baterija pametnog telefona je jedan od glavnih dijelova i sigurno dio koji se najviše troši i kvari. Donosimo vam nekoliko znakova da nešto nije u redu s baterijom mobitela.

Znakovi da nešto nije uredu sa baterijom mobitela

Telefon stalno mora na punjenje

Jedan znak po kojem možete provjeriti da je li vaša baterija na izdisaju je kraći radni vijek. Količina energije koju baterija ‘čuva’ zavisi o tome koliko često je koristite. To otprilike znači da ćete nakon nekoliko godina intenzivnog korištenja, htjeli vi to ili ne, morati razmisliti o zamjeni.

Ako vam se telefon isprazni za 50 odsto bez da ste ga koristili pola dana, to je znak stare ili neispravne baterije.

Mobitel se pregrijava pri punjenju

Ako se vaš telefon pregrijava nezavisno o tome da li ga punite na punjaču ili preko računara, to je znak da nešto nije u redu s baterijom. Podsjećamo, blagi porast temperature pri punjenju je normalna pojava.

Kako zaštititi mobitel od pregrijavanja

Uređaj radi samo kad se puni

Ako mobitel radi samo kada je spojen na punjač, to je znak da imate probleme s baterijom koja vrlo vjerovatno više uopšte ne radi. U ovom slučaju je najbolje kupiti zamjensku bateriju ili, ako je ne možete mijenjati sami, zamijenite kod zvaničnog servisa.

Telefon radi sve kraće i kraće

Dugi razgovori, dugo gledanje videa, konstanto igranje igrica i ostatak hardverski intenzivnih radnji utiče na dugoročnost baterije i to toliko da korisnika nekoliko puta dnevno tjeraju da poseže za punjačem.

Najjednostavniji odgovor na pitanje kako produžiti vijek baterije je da umjerenije koristite smartfon. Naravno, tu su i puno praktičniji savjeti poput toga da pazite da vam procenat baterije nikad ne zaranja ispod 20 odsto niti ne nadmašuje 80 odsto.

Zapratite nas i na Instagramu eKako

 

Najnovije

Popularno

Više savjeta