Da li se telefon brže puni u Airplane Mode (Način rada u avionu)

Način rada u avionu je koristan za hrpu stvari, ali se postavlja pitanje da li se telefon brže puni ako je podešen ovaj način rada.

Da li se telefon brže puni u Airplane Mode (Način rada u avionu)

Najgori dio u posjedovanju pametnog telefona koji vam otvara digitalni svijet je da ga morate odlagati satima da biste ga napunili. Dok noviji modeli telefona obećavaju veći kapacitet baterije i mogućnosti brzog punjenja, svi i dalje žele znati kako brže napuniti svoj telefon. Verovatno ste čuli i jedan od najčešćih savjeta o brzom punjenju: prelazak na režim rada u avionu( Airplane mode) čini da se vaš telefon puni brže.

Ali koliko je ta tvrdnja istinita?

Pametni telefoni su kao kompjuteri. Samo zato što je ekran isključen i ne koristite ga za reprodukciju muzike ne znači da ne troši energiju. Jedan od pozadinskih procesa koji isisava bateriju vašeg telefona je traženje radio i Wi-Fi signala. Uključivanje načina rada u avionu onemogućuje sve bežične signale. Vaš telefon više ne prima prijenose, niti ih šalje.

Ali pomaže li to kod bržeg punjenja?

Što manje energije troši vaš telefon, brže će se puniti. Ali to pod pretpostavkom da mnogo energije odlazi na radio i bežične signale, što nije uvijek slučaj.

Studija koja je testirala potrošnju energije različitih komponenti na Galaxy Note 4 i Galaxy Beam-u pokazala je da Wi-Fi i GPS troše 18,1% i 13,7% baterije uređaja. S druge strane, način rada u avionu troši samo 1,1% kada je uključen.

Razlika je u konačnici određena kvalitetom i starošću vaše baterije te markom i modelom vašeg pametnog telefona. Nivoe potrošnje energije telefona možete provjeriti tako što ćete otići na Settings Advanced Settings Battery Manager Consumption level.

Dakle, da li način rada u avionu ubrzava punjenje vašeg telefona?

Brže punjenje je uvijek plus, pogotovo ako ste u žurbi. Ali dok se možemo složiti da način rada u avionu omogućava brže punjenje vašeg telefona, koliko vremena ćete uštedjeti ovisi prvenstveno o vašem telefonu.

Vrijedi provesti test kod kuće kako biste vidjeli koliko dobro funkcioni[e za vaš telefon. Zatim možete odrediti da li se zbog bržeg punjenja isplati ne primati telefonske pozive, poruke, e-poštu ili obavještenja.

Bežično punjenje telefona, sve prednosti i mane

Najnovije

Popularno

Više savjeta