Mobitel se sporo puni

Ako se vaš mobitel sporo puni, moguće je da problem ne leži u samom uređaju, već u kablu, adapteru ili samom izvoru napajanja. USB kablovi zaista prolaze kroz puno toga, posebno u domovima s više korisnika i uređaja. Ovi kablovi se često pregaze, razvuku, savijaju i postave na mjesta gdje se temperatura često mijenja. Zato se pobrinite da  problem nije u samom kablu.

Mobitel se sporo puni

Za početak uzmite drugi punjač i provjerite postoje li razlike. Pokušajte i punjače kupiti od pouzdanih kompanija. Najbolji punjač je onaj koji dobijete sa telefonom. Ako kupite neku nepoznatu marku, postoji šansa da će se zbog loše kvalitete uređaj puno sporije puniti.

Mnogi ljudi pune svoje uređaje i putem USB-a na računaru. To ponekad nije najbolja ideja, pogotovo ako je računar star. Da biste izbjegli sporo punjenje, najbolje rješenje je punjenje uređaja izravno, pomoću punjača i utičnice.

Mobitel na punjaču cijele noći: Dobro ili loše za bateriju

Problemi s ulazom

Vaš kabal nije jedini dio koji može uzrokovati probleme s punjenjem. Pogledajte ulaz za punjenje i obratite pažnju na tragove hrđe ili krhotina. Da biste pronašli ostatke na ulazu, upotrijebite izvor svjetlosti i očistite ga čačkalicom ili spajalicom.

Pozadinske aplikacije

Android i iOS imaju alate koji omogućavaju provjeru aplikacija koje troše najviše energije. Ako imate Android, idite na Postavke> Baterija i pronađite popis aplikacija koje troše najviše baterije. Ako imate iPhone, u postavkama odaberite Battery (Baterija) i provjerite koja aplikacija troši najviše baterije. Neke aplikacije troše puno baterije samo zato što ih često koristitimo.

Stara baterija

Ako je vaš telefon stariji od dvije godine i koristite ga vrlo često, možda bi bilo dobro razmisliti o zamjeni baterije. Litijum-jonske baterije ne traju vječno i mogu se puniti samo ograničeni broj puta. Zbog toga je stara baterija možda uzrok problema.

Korištenje telefona tokom punjenja

Ako ste tip osobe koja koristi vaš telefon dok se puni, moguće je da ste vi razlog sporog punjenja. Aplikacije poput Facebooka poznate su po velikoj potrošnji baterije, što se može vidjeti svaki put kada odlučite napuniti svoj uređaj dok objavljujete nešto na društvenoj mreži.

Zablude o punjenju mobitela

 

 

Izvor: tportal

Najnovije

Popularno

Više savjeta