Da li je bežično punjenje loše za bateriju?

Kada punite telefon na tradicionalan način, pomoću USB kabla za punjenje, struja niskog napona se prenosi od punjača do telefona preko žica. Kada punite telefon kompatibilan sa bežičnim punjenjem podlogom za bežično punjenje, još uvijek postoje punjač i žica.

Ali žica ide do podloge, a ne do telefona. Umjesto toga, kada se podloga aktivira prisustvom kompatibilnog uređaja, magnetna zavojnica unutar podloge počinje emitovati magnetsko polje male snage. To polje stupa u interakciju sa sličnom zavojnicom na stražnjoj strani vašeg telefona i koja pretvara magnetnu energiju koju generira zavojnica podloge za punjenje natrag u električnu energiju za punjenje telefona.

Da li je bežično punjenje loše za bateriju?

Bežično punjenje je na tržištu već godinama. Tehnologija je izumljena 2008. godine, ali se nekoliko godina nije pojavljivala u komercijalnim proizvodima. Prvi telefon koji podržava bežično punjenje, Nokia 920 Windows Phone, objavljen je 2012. Iste godine Samsung Galaxy S3 podržava bežično punjenje (ali vam je bio potreban adapter). Prvi Galaxy koji podržava bežično punjenje iz kutije bio je Galaxy S6 2015. Apple je dodao bežično punjenje u iPhone liniju izdavanjem iPhonea 8 i iPhonea X 2017. godine.

Da li bežično punjenje oštećuje bateriju vašeg telefona?

Odakle dolazi zabrinutost oko bežičnog punjenja i zdravlja baterije? Bežično punjenje nije 100% efikasno, a dio energije koja se koristi za aktiviranje bazne zavojnice i zavojnice telefona gubi se u okolinu kao toplotna energija.

Ako dirnete stražnju stranu telefona dok ga punite običnim zidnim punjačem, podlogom za bežično punjenje ili brzim punjačem, vjerovatno ćete osjetiti razliku u temperaturi. Punjenje običnim punjačem za telefon od 5 W (ili manje) jedva će zagrijati vaš telefon i možda će biti teško otkriti razliku ovisno o temperaturi okoline u prostoriji.

Punjenje bežičnim punjačem obično će stvoriti dovoljno topline da ćete primijetiti malo topline kada izvadite telefon iz punjača. A brzi punjači će obično generirati dovoljno topline da biste mogli zastati u tome koliko je stražnja strana telefona napeta kada ga podignete.

Baterija se brzo prazni: Zašto je to tako?

Što se proizvođača telefona tiče, sva tri iskustva su sasvim normalna i unutar očekivanih radnih parametara telefona. U svojoj dokumentaciji o bežičnom punjenju, Apple napominje da bi vaš telefon mogao biti topao, ali ako se previše zagrije, automatski će ograničiti proces punjenja. Samsung dokumentacija ponavlja istu stvar: ako se vaš Samsung telefon zagrije tokom punjenja, prestaće da se puni.

U mjeri u kojoj bežično punjenje generiše sićušnu, ali mjerljivu količinu toplote osim upotrebe “sporog” USB zidnog punjača, možete tvrditi da bežično punjenje tehnički stari vašu bateriju i oštećuje je.

U stvarnom svijetu, nema puno dokaza za ovu štetu. Postoji toliko mnogo drugih varijabli u igri, kao što je koliko često trošite bateriju i punite je, radno okruženje i tako dalje, da je teško izolirati bežično punjenje kao jedini faktor u propadanju zdravlja baterije.

Trebate li prestati bežično puniti svoj telefon?

Možda ste pročitali posljednji odjeljak i razmišljate o prelasku s bežičnog punjenja na samo sporo punjenje telefona noću pomoću žičanog punjača. Mogli biste to učiniti i teoretski biste mogli zadržati zdravlje baterije za postotak ili dva više nego što bi inače bilo nekoliko mjeseci duže.

Ali teško da bismo ga preporučili ako uživate u bežičnom punjenju. Ideja da možete zauvijek održati bateriju svog telefona u savršenom zdravlju je mit.

Baterija u vašem telefonu je potrošna, kao i gume na vašem automobilu. Ne biste ostavili svoj automobil u garaži kako biste izbjegli eventualnu zamjenu guma, i ne biste trebali čuvati svoj telefon kako biste izbjegli eventualnu zamjenu baterije. Trebalo bi da prestanete da brinete o bateriji vašeg telefona i samo uživate u njoj.

Realnost je da ćete vjerovatno zamijeniti telefon prije nego što se baterija značajno smanji.

 

Najnovije

Popularno

Više savjeta