Šta je OTG kabel i kako ga koristiti

OTG je skraćenica od “On the go”. Dva OTG kompatabilna uređaja možete natjerati da sarađuju i da međusobno komuniciraju upravo sa ovim adapterom i tako sebi omogućiti da koristite nekoliko dodatnih funkcija. Dakle OTG kabel služi da na Android uređaj povežete USB Flash memoriju, tastaturu, miša i sl. Moguće je povezati i štampače, kamerice i još mnogo toga. Jedan od najlakših načina da se utvrdi da li uređaj posjeduje ovu funkciju je da na kutiji potražite USB logo sa zelenom strelicom na kojoj je ispisano “On-The-Go”usb otg kabal

Kako koristiti USB OTG kabel na Android uređajima?

Ima dosta aplikacija za USB OTG, a za neke telefone aplikacija nije ni potrebna. Međutim nisu svi telefoni USB OTG kompatabilni što govori da se samo mogu prikačiti kao eksterni uređaj na računar. Međutim ako vaš uređaj podržava USB OTG onda lako možete na njega priključiti miša, tastaturu, eksterni hard disk, flash memoriju i USB džojstike. Ukoliko ne možete da utvrdite da li je vaš Android uređaj USB OTG kompatabilan onda na Google Play prodavnci preuzmite aplikaciju “USB Host Diagnostics” koja će vam odmah razriješiti tu dilemu.

Međutim, nije sve do Android uređaja. Tačnije, ne znači da je sve gotovo i spremno za rad ako je vaš uređaj USB OTG kompatabilan. Pored tog glavnog uslova, morate imati i odgovarajući OTG kabel tj. adapter. Da bi ste povezali uređaje poput flash memorije ili hard disk neophodne su vam aplikacije USB Host Controller ili Total Commander.

Zašto povezati miša, tastaturu i uređaje slične njima sa Android telefonom ili tabletom?

Najčešće se dešava da korisnici povezuju miša i tastaturu sa svojim tabletom kako bi olakšali rad. Pogotovu kada je u pitanju Android uređaj sa ekranom dijagonale preko 10 inča. Jednostavno je mnogo lakše raditi sa fizičkom tastaturom nego sa onom na dodir preko ekrana.

Ono što treba da znate je da se ne mogu sve tastature i miševi prikačiti na Android uređaj, bez obzira na USB OTG kompatabilnost. Tastature i miševi koji su visoke klase ne mogu raditi zbog nedostatka voltaže i sinhronizacije sa Androidom, zato preporučujemo da se držite klasičnih tastatura i miševa. Dakle, poenta je da uz pomoć miša i tastature, koji možete prikačiti na tablet, lako možete dobiti poslovni laptop.

Kada su telefoni u pitanju vjerovatno se pitate šta će njima USB OTG kada imaju ekrane kraćih dijagonala. Tastatura i miš možda nemaju svrhu za telefon ali eksterni hard disk ili USB flash memorija ima. Veoma lako pomoću USB OTG-a možete povezati recimo flash memoriju na kojoj imate filmove ili muziku. Ili ako vam je telefon prepun raznoraznog sadržaja, jednostavnim povezivanjem preko OTG-a sa flash memorijom možete premjestiti sve to i tako rasteretiti svoj telefon.napuniti telefon pomoću drugog telefona

Koji uređaji podržavaju USB OTG?

Instalacijom aplikacije USB Host Diagnostics možete utvrditi da li vaš telefon ili tablet podržava USB OTG. Ovo je kratka lista uređaja koji sigurno podržavaju OTG USB:

– Sony Xperia Z serije
– Samsung Galaxy S serije
– LG Optimus G serije
– HTC X serije
– Google Nexus serije

Najnovije

Popularno

Više savjeta