Šta je čipset telefona i zbog čega je bitan

Šta je čipset telefona, zbog čega je čipset bitan i kako ih razlikovati? Za prosječne korisnike telefona najčešči susret sa ovim pojmom je pri kupovini telefona, kada vas bombarduju gomilom informacija, za koje većina i ne zna šta znače.

Kada pogledate sav izbor pametnih telefona, nije lako procijeniti koji će od njih najviše odgovarati vašim potrebama. Jedan od razloga zbog čega korisnici griješe prilikom kupovine novog telefona je nepotpuno razumijevanje samih karakteristika uređaja, kao što je čipset.

Šta je čipset telefona?

Čipset (eng. chipset) je u stvari isto što i “System on chip” (skr. SoC). Moždaa ste češće nailazili na termin SoC jer se on koristio i kod računara. Sve u svemu, čipset je skup integrisanih komponenti kao što su procesor, grafički čip, modem, kontroler memorije, teostali kontroleri.

Znači, čipset je skup određnih komponenti koje su sinhronizovane tako da pruže maksimum od sebe. Jako je bitno da se zapamti da su to sve integrisane komponente. To govorimo jer čipset ne bi imao nikakvu važnost da nisu.

Kakve veze čipset ima sa Snapdragon, Exynos i MediaTek nazivima?

Kao što imamo Intel i AMD za desktop računare, tako imamo i Snapdragon, Exynos, MediaTek za pametne telefone. Najpopularniji i najmoćniji čipseti kod pametnih telefona su Qualcomm-ovi Snapdragon čipseti. MediaTek je vlasnik povoljnih ali i veoma moćnih Helio čipseta.

Qualcomm, MediaTek i Intel su kompanije koje su prepoznatljive po svojim čipsetima, ali one nisu jedine koje prave tako nešto. Recimo Samsung pravi svoje čipsete, nazvao ih je Exynos. Huawei je takođe odlučio da napravi svoje čipsete, a imenovao ih je HiSilicon Kirin. Evo njihovog kratkog poređenja:

Snapdragon čipset

 • Najštedljiviji čipset – Koristi veoma malo baterije.
 • Manje se grije u odnosu na Intel ili MediaTek.
 • Adreno, grafički čep proizveden od strane Qualcomm-a, uvijek je dio ovog čipseta.
 • Benchmark testovi često pokazuju da su performanse Snapdragon čipseta iznad ostalih.

MediaTek čipset

 • Ne tako štedljiv čipset – veliki potrošač baterije.
 • Veća stopa zagrijavanja usljed većeg broja jezgra procesora.
 • Mali, grafički čip koji se ne proizvodi od strane MediaTek-a, je integrisan u okviru ovog čipseta.
 • Procesorska snaga je vrhusnka.Uopšteno, MediaTek čipseti nude više jezgra po procesoru. Imaju četvorojezgarne, šestorojezgrane, osmojezgarne i desetojezgarne procesore na raspolaganju.

Šta je čipset telefonaIntel Atom

 • Čipset je veliki potrošač baterije.
 • Visoka stopa zagrijavanja.
 • Ovaj čipset koristi Mali i PowerVRG grafičke čipove koji takođe nisu proizvedeni od strane Intel-a.
 • Procesorska snaga je veoma visoka.

Generalno gledano, procesorska snaga svih navadenih čipseta je uglavnom visoka. Međutim, razlike između njih se najviše ogledaju kod potrošnje baterije, odnosno efikasnosti, kao i kod istrajnosti. Snapdragon je po procjenama stručnjaka malo snažniji i pouzdaniji čipset od MediaTek-a, ali je zato MediaTek znatno povoljnija varijanta.

Jasna razlika između čipseta je kod grafičkog čipa (eng. GPU). Qualcomm poroizvodi svoje grafičke čipove koji su najbolje moguće modifikovani da rade sa procesorom i ostalim komponentama. To je svakako ogroman plus u odnosu na ostale čipsete koji koriste grafički čip proizveden od strane neke treće kompanije, tipa Mali iil PowerVRG.

No, ono što treba da znate je da svaki čipset ima svoje prednosti i nedostatke. Povoljniji a odlični telefoni mahom imaju MediaTek čipset, dok premium telefoni kao što su OnePlus 3, imaju Snapdragon 820.

Samsung i Huawei čipsete su izuzeti ove analize jer se oni mogu naći samo na njihovim telefonima.

Na šta treba obratiti pažnju prilikom čitanja specifikacije čipseta?
Kada razumijete šta su to čipseti i ko ih proizvodi, trebate znati kako pročitati njihovu specifikaciju.

Broj jezgra

Što je veći broj jezgra, to su performanse procesora bolje. Prosto rečeno, osmojezgarni procesor je bolji od četvorojezgrenog. Mada, treba imati na umu da procesor sa četri jezgra jednog proizvođača nije obavezno bolji od procesora sa dva jezgra drugog proizvođača.

U primjeru ispod su dva puta po dva jezgra što znači da se radi o četvorojezgranom procesoru.Šta je čipset telefona

Procesorska brzina, odnosno takt

Procesorska snaga ima još jedno mjerilo, osim broja jezgra. U pitanju je procesorska brzina koja podrazumijeva broj instrukcija koju procesor može izvršiti u periodu od jedne sekunde. Samim tim, što je procesorska brzina viša, to je procesor bolji.

Znači, potrebno je obratiti pažnju na oznaku GHz. Na priloženoj slici se vidi da jedan dvojezgarni procesor ima 2.15 GHz, dok drugi ima 1.6 GHz.Šta je čipset telefona

Model čipseta

Broj čipseta je jako bitna karakteristika jer označava generaciju cijele postavke. U ovom tekstu smo pominjali da čipset podrazumeva skup raznih modula i komponenti. Ako je recimo Snapdragon 820 jedan od najnovijih čipseta, to znači da su sve komponente novije generacije, ne samo procesor.Šta je čipset telefona
Šta znači novije generacije? To znači da će vaš telefon pokretati 64-btina arhitektura, a ne 32-bitna. To znači da ćete imati jedan od najnovijih grafičkih čipova koji pružaju vrhunske performanse. Takođe, to znači da su novije metode sinhronizacije i modifikovanja svih komponenti čipseta primjenjene.

Zaključak

Ako želite da procjenite koji čipset ima najmoćnije performanse, onda obratite pažnju na broj jezgra procesora, njihov takt, da li imaju 64-bitnu arhitekturu i koju grafiki čip posjeduju.

Najnovije

Popularno

Više savjeta