Kako testirati bateriju telefona

Prije desetak godina, baterije telefona nikako nisu bile problem. Naime, one su mogle da potraju tri ili više dana konstantnog korištenja. U današnje vrijeme, proizvođači su unaprijedili sve aspekte osim samu bateriju telefona.

Današnje baterije jesu većeg kapaciteta, brže sepune i trpe mnogo veću potrošnju, ali to ne znači da su one dovoljno napredovale.

Najveći problem prilikom kupovine polovnog telefona imamo sa baterijama. Nameće se pitanje na koje nije lako dati odgovor: kako utvrditi stanje i kako testirati bateriju telefona? U suštini, korištenjem telefona nekoliko dana se najbolje može utvrditi rad i sposobnost baterije, ali to često nije moguće. Baš zbog toga postoje aplikacije koje nam mogu pomoći da za kratko vrijeme utvrdimo da li je baterija ok ili ne.kako-testirati-bateriju-telefona

Kako testirati bateriju telefona na Androidu

Postoje razne benchmark aplikacije, kao što je recimo stara Geekbench 3, i one imaju poseban test za bateriju koji nam na kraju daje određene rezultate koje poredimo sa rezultatima ostalih telefona.  Ono što je “downside,” odnosno nedostatak, je to što je nova Geekbench 4 aplikacija ne više posjeduje poseban test za bateriju.

Dakle, ako se potrudite i sa memorije telefona instalirate Geekbench 3 aplikaciju, možda i dobijete neki instant odgovor u kakvom je baterija stanju. Međutim, koristeći Battery Log aplikaciju možete tačno utvrditi stanje baterija, ali ne za kratko vrijeme.

Battery Log aplikacija

Kada je preuzmete sa Google Play prodavnice (ili sa ovog LINKA), instalirate i pokrenete, ona će početi u da radi u pozadini i samim tim bilježiti određene informacije. Ono što je bitno je da Battery Log aplikacija ne opterećuje telefon. Aplikacija je stara dvije godine tako da je ona za današnje telefone “mačiji kašalj”. Battery Log bi u suštini trebalo da se koristi sedmicu dana kako bi se kvalitetni podaci izvukli. Takođe, pametno bi bilo da se telefon koristi do 1% napunjenosti nakon posljednjeg punjenja, pa iznova od 100% do 1%, i tako u krug.

Nakon sedmicu dana korištenja telefona sa Battery Log aplikacijom u pozadini dobićete rezultate koje možete iskoristiti za utvrđivanje prosjeka. Kako? Jednostavno uporedite cikluse punjenja i pražnjenja, a trebalo bi da ih bude 3 ili 4, i izvucite prosjek. Super je to što aplikacija upozorava ukoliko se performanse baterije pogoršavaju nakon prvog ciklusa punjenja i praženja pa tako možete odmah naslutiti o čemu se radi.kako-testirati-bateriju-telefona-2

Ukoliko se desi da rezultati govore da performanse baterije znatno opadaju u odnosu na ono što aplikacija predstavlja kao prosjek, u tom slučaju unesite tajni kod “*#*#46#*#*” kako bi utvrdili ispravnost i stanje baterije. Znači, unutar aplikacije za pozive unesite pomenuti USSD tajni kod i potom dodirnite na “Battery info”. Ako se ispostavi da je status baterije “Good” onda nemate problem. Naravno, ako je bateriji vrijeme za mijenjanje, to će vam pisati takođe u okviru statusa “Battery info”.kako-testirati-bateriju-telefona-1

Pretpostavljamo da Battery Log doživljavate kao komplikovanu aplikaciju i vjerovatno smatrate da je to veliki posao, ali to i nije baš tako. Sve što treba da uradite je da posvetite 10 minuta vremena da uporedite cikluse punjenja i pražnjenja i tako da ustanovite da li je baterija ok, koliko ona može uopšte izdržati i da li su njene performanse u neprirodnom padu.

Kako testirati bateriju telefona na iOSu

Što se iOS (uglavnom iPhone) korisnika tiče, postoji jedna alatka koja može pročitati sve one informacije u koje isključivo osoblje Apple kompanije ima uvid. Radi se o “All-In-One” programu iBackupBot koji se može preuzeti i za Windows i za Mac računare. Čim povežete telefon sa računarom, naravno dok je iBackupBot program aktivan, pojaviće vam se detektovani uređaj sa detaljnim informacijama o njemu. Selektujte telefon i odaberite opciju “More Information”. Ta opcija će vam prikazati sve informacije o bateriji: preciznu napunjenost baterije, trenutno stanje baterije, kao i cikluse punjenja i pražnjenja. Ukoliko je kapacitet potpuno pune baterije ispod kapaciteta koji je fabrički zacrtan, onda je možda vrijeme da je zamijenite. Imajte na umu da baterije na bazi litijuma gube 20% kapaciteta nakon 500 ciklusa punjenja i pražnjenja, a to je oko godinu ipo dana korištenja telefona.

 

Izvor: PametniTelefoni.rs

Najnovije

Popularno

Više savjeta