Kako saznati koliko je telefon star

Prilikom kupovine telefona, mnogi se pitaju koliko je telefon star i kada je on zapravo proizveden? Ovo pitanje se češće postavlja prilikom kupovine polovnog telefona, jer ako je nov telefon u pitanju, datum proizvodnje bi trebao pisati na kutiji.

Kako saznati koliko je telefon star

Šta kada kupujete polovan telefon? Šta ako on ne dolazi sa originalnom kutijom? U tom slučaju se mora pribjeći alternativnim načinima spoznavanja informacije koliko je telefon star.

Koji su to alternativni načini?

Donosimo nekoliko načina:

  • pomoću aplikacije,
  • putem tajnog koda,
  • putem serijskog broja ili
  • pomoću sajta.

Phone INFO

koliko je telefon starAplikacija Phone INFO je aplikacija koja je namijenjena Samsung uređajima. Vrlo je jednostavna! Treba da je preuzmete sa Google Play prodavnice, da je pokrenete i sve bitne informacije su vam na dohvat ruke. Naslov ispod kojeg se nalazi datum proizvodnje je “manufacturing date”.

A kada ste već tu, Phone INFO će pomoći da saznate i neke druge korisnke informacije kao što su tačan model telefona, lokacija proizvodnje, specifikacija telefona, bootloader informacije i još mnogo toga. Aplikacija sadrži i nekoliko korisnih alatki, tipa: provjera fabrikovanja, SN i IMEI analiza, pretraži firmware, itd.

Tajni kodovi

Nekada su dobri stari Symbian uređaji imali kodove pomoću kojih smo mogli da obavimo mnogo toga. Sjećate li se kodova tipa *#7780# ili *#0000#? Od kako je Android zavladao planetom, ti kodovi su vremenom postali nebitni za krajnje korisnike. Nećete vjerovati koliko zapravo tih kodova postoji u svijetu pametnih telefona. Oni su naravno najviše namijenjeni naprednijim korisnicima ili serviserima. No, najčešći kod koji se koristi kod Android telefona je *#06# i on je tu kako bi nam prikazao IMEI broj našeg telefona.

Kompletna lista tajnih Android kodova

1. Pokrenite aplikaciju za pozivanje i unesite kod “*#*#197328640#*#*”. Ukoliko on ne aktivira Service Mode režim, probajte sa ovim kodom: *#197328640#*

2. Kada se pokrene Service Mode režim, na listi ćete imati opciju “Version Info” pod rednim brojem “2”, kojoj treba da pristupite.

3. Potom idite na “HW Version”.

4. Dodirom na “HW Version” pristupićete listi dodatnih opcija. Treba da pronađete “Read CAL Date” i tu će biti ispisan datum proizvodnje vašeg telefona.

Provjera putem IMEI koda na internetu

Morate znati da je IMEI kod ličnog karaktera i ne treba ga dijeliti sa bilo kim, zato ovo radite na svoju odgovornost. No, ukoliko ipak želite da lako i brzo dođete do osnovnih informacija o vašem telefonu, potrebno je da pristupite sajtu numberingplans.com i u prazno polje da unesete IMEI kod svog telefona. Ako ne znate IMEI kod, pokrenite aplikaciju za pozivanje i unesite “*#06#”. Po unosu pomenutog koda, IMEI će biti prikazan. koliko je telefon star

Provjera pomoću serijskog broja

Kod HTC telefona, moguće je utvrditi datum proizvodnje pomoću serijskog broja (SN). Sve što treba da znate je da ga pročitate. SN svog HTC telefona možete saznati pomoću brojnih “INFO” aplikacija, u podešavanjima telefona pa u kategoriji “o telefonu” ili jednostavnim čitanjem sa naljepnice koja se nalazi na telefonu ili ispod baterije.

Prva dva slova serijskog broja su zapravo indikatori u kojoj državi je jedinica izrađena.

HT = Tajvan
FA = Tajvan
SH = Kina
SZ = Kina
CH = Kina

Kod telefona koji su napravljeni 2014. godine ili kasnije, čitanje SN-a se vrši na sljedeći način.

SN primer je “FA45Dyyzzzzz”

FF – Država
Y – Godina. Godina se označava zadnjim brojem. U ovom primjeru je “4” je za 2014
M – Mjesec. Označavanje mjesesci se često vrši brojem, ali nekada i slovima abecednim redom.
D – Dan. I dan se označava abecednim redom što znači da je “A” – prvi u mjesecu, “B” – drugi u mjesecu, “C” – treći u mjesecu i sve tako od A do Z tj. od 1 do 32.

Oznake “yy” i “zzzz” oznake ovom slučaju nisu ni važne. Bitno je samo da pratite prethodno pominjane kodove!

Možete i da se poslužite sajtom koji ovo može obaviti za vas. Sve što treba da uradite je da pristupite ovom LINKU i da unesete IMEI ili SN svog telefona.koliko je telefon star

 

Izvor: PametniTelefoni.rs

Najnovije

Popularno

Više savjeta