Kako koristiti Google Maps kao profesionalac

Vjerovatno mislite da znate kako koristiti Google Maps aplikaciju, koja je jedna od najpopularnijih usluga koje Google nudi. Iako ogroman broj korisnika aplikaciju Google Maps koristi svakodnevno, tek rijetki su upoznati s nekim naprednim funkcionalnostima koje ta aplikacija nudi.

Kako koristiti Google Maps kao profesionalac

Donosimo listu 13 trikova za pametnije korištenje Google Maps aplikacije

Offline pristup Google Maps aplikaciji

Većina korisnika Google Maps koristi u automobilu kao navigaciju uz pomoć koje stižu do cilja. Iako je mobilni internet nezaobilazna stavka svakog pametnog telefona, putovanja nas često odvedu na neke destinacije gdje se gubi signal ili gdje jednostavno nema signala. U tom slučaju pametno je koristiti opciju offline Google Maps-a jer time eliminirate mogućnost krivog navigiranja. Idite na opcije, zatim Offline maps. Odaberite onoliko mape koliko vam je dovoljno za određeni put, zatim klinkite Save.Kako koristiti Google Maps offline

Povezivanje više lokacija na Google Maps

Kada planiramo neko duže putovanje, razmislit ćemo o tome da li se putem želimo još negdje zaustaviti kako bismo uslikali neku poznatu znamenitost ili pojeli neki ručak ili nešto treće. Uglavnom, nije ništa neuobičajeno da na putu želimo imati i točke u kojma ćemo se zaustaviti, odnosno na koja želimo svratiti. Ako želite dodati mjesto gdje ćete se zastaviti putem, dovoljno je da odete u gornji desni kut na tri točkice i odaberete opciju dodavanja dodatne destinacije (Add stop). Na vašu će rutu biti dodana nova usputna točka putovanja, a možete ih dodati još.

Koristite usluge drugih vozača

Uber i Lyft dvije su popularne platforme, koje su se posljednjih godina nametnule kao najbolje i najjeftinije opcije taksi prijevoza. S obzirom na njihovo popularnost, Google je odlučio integrirati usluge ovih dviju kompanija u svoj Google Maps servis. Dakle, ako želite negdje putovati, a nemate volje za vožnju automobila – na Google Maps aplikaciji možete pronaći rješenje za sebe. Dovoljno je samo utipkati željenu lokaciju i zatim odabrati ikonu javnog prijevoza te će biti izlistane mogućnosti koje vam neka od spomenutih kompanija nudi.

Rute pogodne za invalide

Ljudi s problemom mobilnosti, često imaju problema s dostupnosti nekih odredišta. Naime, pristup invalidskim kolicima otežan je na mnogim mjestima pa se Google pobrinuo da omogući osobama s invaliditetom lakše korištenje prometa. Kada utipkate željnu destinaciju i zatražite upute za put, na ekranu morate odabrati ikonicu javnog prijevoza. Zatim, idete na Opcije te tamo kod segmenta ruta odaberete opciju ‘wheelchair accessible’. Nakon što odaberete tu opciju Google Maps će vam izlistati popis novih ruta kojima se mogu kretati osobe u invalidskim kolicima. Ova je opcija dostupna za sada u većim gardovima, a broj lokacija obogaćuje se na temelju podataka koje korisnici šalju o pristupačnosti mjesta za invalide.

Provjerite povijest u Google Maps aplikaciji

Korištenje Google Maps aplikacije postane nam suvišno tek onda kada nekom rutom prođemo nekoliko puta i kada u glavi zapamtimo gdje moramo skrenuti i kako doći do cilja. Ipak, to se ne postiže tako brzo (posebice ako se radi o nekim družim i kompliciranim rutama) pa korisnici znaju više puta tražiti iste rute putovanja. Da ne bi svaki put ponovno upisivali mjesta i podešavali sve potrebna parametre, moguće je pristupiti i povijesti pretraživanja ruta. Za pristup prošlim rutama morat ćete se spojiti na link myactivity.google.com. No, kako na toj adresi postoji cjelokupna Google povijest, morat ćete u izborniku odabrati da želite pregledavati Google Maps. Nakon toga, izlistat će vam se rute koje ste prethodno koristili, a možete ih i ponovno koristiti ako putujete na istu lokaciju.Kako koristiti Google Maps history

Pogled iz satelita na željenu destinaciju

Osnovna funkcija Google Maps servisa jest prikazivanje karti s iscrtanim ulicama i cestama, kao i osnovnim kartografskim elementima. No, Google uz to nudi još dva različita pregleda lokacija na koje želimo putovati. Jedna od njih je Google Street View, koja nam pokazuje kako izgledaju ceste i građevine iz perspektive automobila koji putuje cestom. Druga funkcija jest prikaz mjesta iz ptičje perspektive, odnosno snimke određene lokacije iz satelita. Da biste uključili opiju pregleda snimki iz satelita dovoljno je kliknuti na opciju Satellite view. Nakon toga sve trenutne karte pretvorit će se u fotografije snimane satelitom, što će vam dati stvarniji osjećaj gdje i kako morate putovati.

Napravite vlastite Google karte

Iako je Google Maps servis koji se koristi globalno, Google je korisnicima omogućio značajnu personalizaciju postojećih karti. Uz sve prije navedeno, korisnik na raspolaganju ima i opciju kreiranja vlastite karte koju može obogatiti elementima po želji. Ako želite napraviti vlastitu Google kartu morat ćete se spojiti na desktop verziju Google Maps servisa te u izborniku odabrati Your places – Maps – Create Map. Nakon što vam se otvori vaša nova karta možete na nju dodati kartice s obavijestima, možete označiti i istaknuti neke dijelove karte, a također možete kreirati i značiti vlastite rute na karti. Na kraju procesa, vašu kartu možete podijeliti s drugima klikom na gumb Podijeli.

Napredna funkcija pretraživanja

Google je svoje poslovanje izgradio zahvaljujući Google tražilici koja je i dan danas sinonim za pretraživanje interneta. Fantastičnu funkciju pretraživanja ugradio je i u Google Maps servis, a tek rijetki korisnici koriste neke napredne funkcionalnosti koje ova usluga nudi. Primjerice, prilikom pretraživanja možete koristiti riječi koje će Google prepoznati i ponuditi vam za njih relevantan sadržaj. Konkretno, ako tražite frizerski salon, Google će vam izlistati sve frizerske salone u blizi. No, možete salone tražiti i prema točnoj ulici u kojoj želite obaviti šišanje (npr. ‘salon u Zagrebačkoj ulici’), ali i prema mjestu vašeg doma ili posla (npr. ‘fizerski salon u blizi mojeg doma’). Google analizom podataka shvaća nakon nekog vremena gdje ste doma, a gdje radite i na temelju toga vam plasira relevantne podatke za tražene pojmove na Google Maps.

Kreirajte vlastiti Street View

Google Street View jedna je od naprednih funkcionalnosti Google Maps-a, a koja je nastala zahvaljujući želji korisnika da vide kako u stvarnosti izgleda mjesta na koje žele stići. Google svakodnevno šalje vozila po cestama širom svijeta kako bi posebnim kamerama snimili materijale koje zatim nakon obrade dodaju u Street View. Većina korisnika ne zna kako i oni sami mogu stvarati sadržaj za Street View funkcionalnost. Google je omogućio nekoliko kamera i softverskih alata putem kojih je moguće snimati ulice i snimljeni sadržaj nakon toga dodavati u Google Street View.Kako koristiti Google Maps street view

Pregled prometnih zastoja na Google Maps

Jedna od sjajnih nadogradnji koje je Google uveo posljednjih godina svakako jest analiza gustoće prometa i usmjeravanje puta na manje prometne ceste. Konkretno, kada imate upaljenu opciju pregleda prometa, Google vas obavještava u realnom vremenu gdje su gužve na cesti i koje dionice ja pametno zaobilaziti. Ova funkcija funkcionira vrlo kvalitetno i zahvaljujući njoj možete izbjeći čepove u prometu. Mnogi korisnici ne znaju kako mogu preko desktop verzije Google Maps aplikacije sami prognozirati gdje će biti povećan promet. Konkretno, klikom na opciju Traffic možete odabrati između Live Traffic i Typical Traffic. Ako odaberete ovu prvu opciju dobiti ćete podatak kakvo je trenutno stanje u prometu. No, putem opcije Typical Traffic možete već unaprijed saznati koji su to kritični dijelovi grada koje bi trebalo izbjegavati u točno određeno vrijeme. Fantastična stvar, ako želite isplanirati bezbrižno putovanje bez zastoja.

Pregled broja slobodnih parkirnih mjesta

Kada već pričamo o gužvama u prometu, vrijedi spomenuti i muke po pronalasku parkinga. U većim gradovima pronalazak slobodnog mjesta za parkiranje često se pretvara u pravu avanturu koja zna potrajati čak i po pola sata. Ovisno o lokaciji, Google Maps korisnicima nudi informaciju u broju slobodnih mjesta za parkiranje na određenim lokacijama. Konkretno, ako vam se pojavi maleni P logo na dnu ekrana, to označava da vas Google želi obavijestiti o broju slobodnih parkirnih mjesta. Uz taj P stajat će jedna od tri informacije: limited, medium ili easy – što sugerira da li su sva parkirna mjesta popunjena, ima li određeni broj slobodnih mjesta ili je primjerice parkiranje prilično jednostavno s obzirom na to da nema gužve na parkiralištima.kako koristiti Google Maps aplikaciju

Korištenje glasovnih komandi za vrijeme vožnje

Za vrijeme vožnje nije pametno koristiti pametni telefon, pisati poruke ili telefonirati bez posebne opreme. Sve to smanjuje našu pozornost usmjerenu na promet pa se znaju događati prometne nesreće. No, navigiranje putem Google Maps servisa sada ima jednu novu dimenziju. Naime, Google Maps aplikacijom moguće je upravljati glasovnim naredbama, a sve što trebate je pozvati komandu ‘OK Google’. Primjerice, komanda ‘OK Google, nađi benzinsku postaju’ trebala bi vas odvesti do najbliže benzinske postaje. Iako sustav još nije u potpunosti razrađen i korisnici nisu navikli na njega, ovo će zasigurno igrati jednu važnu ulogu u budućnosti i upravljanju navigacijom za vrijeme vožnje.

Indoor navigacija unutar određenih zgrada i postrojenja

Stručnjaci predviđaju kako bi ovakav tip navigacije mogao biti sljedeća velika inovacija koje će se desiti u sektoru navigiranja. Da Google ne bi zaostajao u tom segmentu pokrenuta je inicijativa koja postaje sve bogatija podacima. Indoor navigacija zapravo je navigiranje unutar određenih zgrada i postrojenja, kako bi se korisnik lakše snašao na koja vrata mora pokucati i gdje točno želi stići. Ovim će vas sustavom u budućnost Google dovesti ne samo do točne adrese i željene zgrade, već i do točnih vrata gdje morate nešto obaviti. Ovaj je sustav još u ranoj fazi, no popis lokacija koja omogućuju ovu funkciju sve je veći.

Zaključak

Korištenje Google Maps aplikacije mnogima je na repertoaru svakodnevno, a uz gore navedene trikove bit će još jednostavnije i bolje. Naime, Google Maps aplikacija obiluje raznim značajkama i mogućnostima, a dio njih drastično mijenja način na koji putujemo i obavljamo svakodnevne stvari. Vjerujemo kako će pretraživanje glasom biti jedan od glavnih elementa koji će zaživjeti na Google Maps navigaciji, a isto tako puno potencijala ima i indoor navigacija. Uz te dvije sjajne stvari koje tek dolaze, Google Maps će postati još bolji alat nego što to sada jest. Iskoristi trikove iznad i navigiraj bolje od ostalih na svojim kraćim ili dužim putovanjima.

 

Izvor: pcchip.hr

Najnovije

Popularno

Više savjeta