Kako igrati retro igrice na telefonu

Da li znate da možete igrati stare retro igrice na telefonu? Evo kako da igrate Nintendo igrice na Android uređaju koristeći NES emulator.

Ako ste “retro gejmer”, vrlo lako svoj Android uređaj možete pretvoriti u konzolu koja će moći da pokrene neke od najstarijih naslova. U suštini, ovo nije ništa novo i na Google Play prodavnici postoji mnogo aplikacija koje omogućavaju igranje starih igrica na Android uređajima. Međutim, jedna od najboljih aplikacija tj. emulatora je “RetroArch”. U pitanju emulator koji može simulirati nekoliko različitih konzola, a baziran je na “libretro”.retro igrice na telefonu

Kako igrati retro igrice na telefonu

NES je predstavljen od strane Nintendo kompanije još 1983. godine. Tada je ova konzola bila najprodavanija i smatrana najboljom duži vremenski period. Nekoliko svjetskih igara je prvo lansirano za NES kao što je recimo Super Mario Bros, Donkey Kong i The Legend of Zelta.

 

Ono što mnogi ne znaju je to da su NES igrice 90-tih godina bile dostupne i na tadašnjim personalnim računarima, takođe koristeći emulator. Danas, NES emulatori su dostupni na gotovo svakom oeprativnom sistemu, uključujući i Android.retro igrice na telefonu

Noviji ARMv7 uređaji

Što se novijih Android uređaja tiče, igranje NES igara ili igrica nekih drugih konzola na njima je znatno uzbudljivije jer sve radi bez greške! Emulator koji vam to omogućava je “RetroArch”. Koristeći OpenGL, RetroArch mođe emulirati mnoge druge konzole, što nije slučaj kod emulatora namjenjenih za starije Android uređaje.

RetroArch je emulator otvorenog koda i ima fini “Material Design” korisnički izgled što doprinosi boljem korisničkom iskustvu. U zavisnosti od toga na koliko moćnom Android uređaju koristite ovaj emulator, neke opcije će vam biti dostupne. Jedna od popularnijih dodatnih opcija je uzivo emitovanje igrica na društvenim mrežama.

RetroArch možete besplatno preuzeti sa Google Play prodavnice.

Retro igrice se mogu preuzeti u okviru same aplikacije, ali i putem internet pregledača, na različitim sajtovima. Ulgavnom, igrice su spakovane u .zip formatu te je dovoljno samo sačuvati igricu na memoriji telefona i putem emulatora je kasnije pronaći i pokrenuti.

Stariji ARMv6 uređaji

Čak i stariji Android uređaji, verzije 2.1, mogu pokrenuti NES igre bez problema, koristeći Nesoid emulator. Taj emulator je kompatabilan sa ARMv6 uređajima koje pokreće čak i Android 1.5 ili iznad. Nesoid je takođe emulator otvorenog koda. On je iznenađujuće brz i može pokrenuti većinu NES igrica bez ikakvih grešaka.

Međutim, Nesoid nije dostupan na Google Play prodavnicama. Tako da, ako imate neki stariji Android uređaj koji želite da pretvorite u retro konzolu, Nesoid treba da preuzmete sa ovog LINKA.

 

 

Izvor: PametniTelefoni.rs

Najnovije

Popularno

Više savjeta