Šta je cache memorija i da li je treba brisati?

Šta je cache tj. keširana memorija na pametnim telefonima, čemu ona služi, zašto postoji, da li je treba brisati i na kraju kako je obrisati!

Kako čovjek saznaje više o telefonima, tabletima i o tehnologiji uopšte, apetiti mu se šire i ono što je nekad bilo na zadovoljavajućem nivou postane veoma loše. Neki ljudi pređu na jaču “mašinu”, a neki potraže načine da telefon ili tablet ubrzaju. Jedan od načina je brisanje cache-a.

Šta je cache

Cache su podaci koje sistem i aplikacije privremeno skladište. Cache služi aplikacijama za brži rad, odnosno brži pristup određenim informacijama. U suštini to znači da aplikacija ne obavlja isti posao svaki put kada vi zadate neku operaciju, već koristi cache kao unaprijed pripremljenu i odrađenu operaciju spremnu za upotrebu.

Android koristi cache samo kada je to potrebno, tako Android brže stiže do željenog cilja što rezultira da se performanse uređaja ne umanjuju. Kada se ručno obriše cache, ova donekle proizvoljna aktivnost, čini malo više od usporavanja vaših aplikacija i uređaja, što je suprotnost od onoga šta korisnici očekuju. Čišćenje cahce-a ručno je kao kada bi svaki put nakon skoka u bazen, ispraznili vodu i napunili bazen ponovo. I sve tako u krug. Cijeli taj napor koji se koristiti za punjenje i pražnjenje bazena bi trebao u stvari da se koristi za plivanje. Tačnije zašto bi brisanjem opterećivali CPU, internu memoriju i RAM memoriju da ponovo prikuplja neophodne podatke odnosno cache? Kada obrišete cache, CPU se zamara obavljajući neke zadatke iznova i tako umjesto da brže obavi zadato on je znatno opterećen pozadinskim radom.

Dakle zaključak je da je ručno čišćenje cache-a gubljenje veremena i energije.

Analize su pokazale da procesor ne koristi cjelokupni cache koji se nalazi u privremenom folderu. Idealna aplikacija za praćenje tih aktivnosti je “Watchdog”. Aplikacija nadgelda korištenje procesora i kompletan pozadinski rad aplikacija i upozorava kada one prekorače podrazumijevani prag od 40%. Tada ćete najverovatnije uspjeti da nađete i ustanovite šta to zapravo koči i usporava Android sistem. Aplikacije koje pozadinskim radom previše opterećuju CPU čine da sistem bude spor. Poenta je da vaše aplikacije koje koristite rade besprijekorno, a da se u tom trenutku pozadinske potisnu i odloži njihov rad za kasnije.

Cache treba brisati ali ne cjelokupno već selektivno.

Koristeći Watchdog možete nakon detaljne analize, koja podrazumijeva nadgledanje opterećenje procesora minimum 5 dana, utvrditi koji je to cache koji treba biti obrisan. Takođe lako možete utvrditi koje su to aplikacije koje previše opterećuju Android, i tako nekom alternativom za tu aplikaciju ubrzate telefon.

Watchdog Task Manager

Aako smatrate da ćete brisanjem cache-a ručno ubrzati vaš telefon onda pogledajte sljedeće upustvo koje vam pokazuje kako da jednim dodirom obrišete cjelokupan cache.

1 Uđite u Settings / Podešavanja telefona.

 

2 Pristupite kategoriji Memory / Memorija.

 

3 Na listi informacija o zauzetoj memoriji nađite naslov Cached data ili Cache i dodirnite ga.

4 Po dodiru na naslov telefon će zatražiti potvrdu čišćenja keširane memorije, dodirom na Confirm / Potvrdi obrisaćete cjelokupni cache.

 

Izvor: pametnitelefoni.rs

Najnovije

Popularno

Više savjeta