Šta donosi Android Q verzija

Šta donosi Android Q verzija čiji se prvi pregled očekuje u martu ove godine, dok se u maju očekuje puštanje u javnost beta verzija. XDA Developers je isprobao prvi Android Q build. Evo što nam čeka. Nekog ranije, nekog kasnije, ovisno o brendu mobitela kojeg imate.

Google je najavio Android 9 Pie 6. 8. 2018. godine, ali unatoč ranoj objavi, samo će nekolicina uređaja dobiti OS do kraja godine. Zapravo, većina korisnika još uvijek čeka na Android Oreo ove godine, ali već se govori i o sljedećoj liniji.

S obzirom na to da se zna Googleova shema imenovanja, znamo da će se sljedeća verzija popularnog OS-a zvati Android Q, najvjerojatnije verzija 10.

Android Q verzija

Sada kada je Android 9 P i službeno nazvan Android Pie, pitanje kojim se zabavljaju svi entuzijasti Googlea je koji će desert izabrati za Android Q, jer postoji previše slatkiša koji počinju upravo tim slovom, poput Quesadilla, Quiche, Quinoa, Quesito, Quinoa Pudding i mnogi drugi. Dok su mnogi zabrinuti oko samog imena novog Androida, druge brine hoće li OS biti dostupan za njihove trenutne uređaje.

Veliko je pitanje što se može očekivati od Androida Q. Član XDA programerske web stranice uspio je doći do ranije procurene verzije te ga instalirao na Google Pixel 3.

Kako se i očekivalo, trenutno nije velika razlika od Androida 9 Pie, no mora se uzeti u obzir kako je ovo jako rana verzija te da je vrlo lako moguće kako će se mnogi dodaci nadodati, ali i moguće je brisanje nekih.

Dark Mode

Šta donosi Android QSistemski tamni način se zaista čini kao ‘dark mode’ jer sve podržane aplikacije se prebacuju na tamnu temu kada je to uređaju omogućeno. Ovo je bila jedna od najvećih glasina, kako će Android Q doći upravo s tom temom i svima nam je drago da je predstavljena u svojoj ranoj fazi gradnje.

Također imate opciju ‘Automatic’ tako da se uređaj može prilagođavati od svijetle do tamne teme ovisno o dobu dana. Izgleda da ćemo ‘dark mode’ ipak i službeno vidjeti u Androidu Q, ‘night mode’ je već viđen u gradnji ranijih Androida, ali nikada nije službeno došao kao dodatak u softverima.

Šta donosi Android QVidjeli smo već u Androidu Pie kako je poboljšan rad privatnosti a da Google to radi i na novim linijama dokazuje i Android Q jer su se dopuštenja još više povećala, stoga korisnici mogu ograničiti korištenje lokacije u raznim aplikacijama i sl. Stoga, zaključujemo kako je ovo veliki plus za Google po pitanju privatnosti.

Čini se i kako će Android Q imati jedan dodatak sličan Samsungovom ‘Dex mode’ koji efektivno pretvara vaš mobitel u računalo, uz pomoć spajanja putem HDMI kabla na vanjski monitor.

Ova informacija je došla kao rezultat dodane opcije u ‘Developer options’ za ‘force desktop mode’. Ali nažalost, kao i sada, čini se kako ova opcija ne radi, čak i kada je spojena preko HDMI kabla. No, kako je ovo vrlo rana verzija softvera, moguće je da ova opcija nije u potpunosti još izgrađena.

Šta donosi Android QPostoje još mnogobrojne opcije koje su napravljene u ovoj verziji Androida Q, ali to ne znači da će se sve one zadržati u završnoj i službenoj verziji. Na primjer, većina korisnika je tražila ugrađeni snimatelj ekrana u Androidu Q, vjerojatno će se isti i pojaviti u novijim buildovima.

Čini se kako su također dodani dodaci za dostupnost podataka od kako je dodana opcija ‘Time to take action and Time to read’. Opcija ‘Time to take action’ znači koliko dugo se prikazuje poruka koja vas traži akciju, ali su vidljive samo privremeno, a ‘Time to read’ je opcija koja znači koliko vremena želite čitati i poduzeti akciju na poruku koja će automatski otići.

Važno je spomenuti kako ove aplikacije ne podržavaju sve postavke te će programeri morati dodati podršku.

Ovo su neke najveće promjene koje su uočene u procurenoj verziji Androida Q, ali isto tako očekujemo još puno promjena do završne verzije.Šta donosi Android Q verzija

Šta donosi Android Q verzija

  • Android Q će podržavati nositelja u zaključavanju telefona na svojoj mreži putem SIM kartice. Za dual-SIM telefone, na primjer, jedan mora imati određenog nositelja SIM kartice u otvor 1 da bi otvor 2 mogao raditi s bilo kojim drugim mrežama.
  • Imat će poboljšanu zaštitu medijskih podataka, blokirat će čitanje pozadinskih spremnika, podržavat će ‘skidanje’ aplikacija za starije verzije. Također će imati izvornu podršku za sigurnosno prepoznavanje lica uslijed velike potrebe 3D opcije prepoznavanja lica.
  • Kako smo već spomenuli, osim ‘dark mode’, imat će i ‘desktop mode’ te još mnoge druge. Također i nove fontove, nove boje, kao i nove oblike ikona. Oni koji često putuju će se oduševiti novim dodatkom, a to je automatski biranje pozivnog broja. Isto tako, dodat će se mnoštvo novih emotikona koji će zasigurno oduševiti sve korisnike.
  • Nešto što je zaista praktično je multi-monitor podrška što znači da kada se spojite na eksterni monitor i dalje ćete moći koristiti svoj uređaj.
  • Briga o gubljenju podataka isto tako više neće biti potrebna jer će se napraviti automatski ‘back up’ za podatke kada ste na opciji ‘battery power’ ili bez WiFi-ja. Kada smo kod baterija, dodatak Vulkan API za UI rendering znači u krajnosti da će omogućavati duži vijek baterija.
  • Android Q se može pohvaliti još jednom opcijom, a to je upozorenje korisnika kada god instaliraju aplikaciju koja je napravljena da radi na Androidu Lollipop ili starijim.
  • Također će se naći opcija sprječavanja zvonjenja dok imate drugi poziv, stoga vaši bubnjići više neće stradati. Osim toga, nova opcija ‘multi-resume’ omogućava da istovremeno koristite nekoliko aplikacija bez da morate druge pauzirati.
  • Podrška za ANGLE, što će olakšati razvoj igara developerima

Naravno, novi Android Q će prvi dobiti Google Pixel mobiteli, ubrzo nakon njih i sve brojniji mobiteli u Google Android One programu (sve Nokie, poneki Xiaomi, LG…). Nadamo se samo da će ovoga puta biti popeglani brojni bugovi koji su se pokazali u Android 9.0 Pie OS-u nakon predstavljanja u Pixelima…

 

Izvor: Preporucamo.com

Najnovije

Popularno

Više savjeta