Šta donosi Android 11 operativni sistem

Google je objavio prvi Developer Preview za Android 11 operativni sistem. Evo koje su glavne novosti u odnosu na desetku, koju neki još uvijek čekaju na svojim mobitelima. A neki je neće niti ikada dobiti…

I dalje vrijedi; imate li jeftiniji mobitel, nadogradnju na novi Android OS nećete dobiti. Nikada. Flagship mobiteli dobivaju u pravilu dvije nove generacije Androida, više srednja klasa jednu ili dvije.

Niža i niska, kao što smo spomenuli, niti jednu – osim ako se radi o Android One mobitelu poput Noka modela.

Šta donosi Android 11 operativni sistem

Je li novi Android presudno bitan? Zapravo, nije. Evo, kod nećaka i dalje živahno radi Samsung Galaxy Note 4 sa Androidom 6. I ništa mu ne nedostaje.

Također, nikada nisam dobio niti jedan prigovor čitatelja da mu je netko hackirao mobitel na račun starog Android OS-a. Čisto da stavimo stvari u perspektivu.

No naravno, lijepo je imati novi Android OS, prvenstveno zbog novih mogućnosti koje donosi. Prvi developer preview Androida 11 je donio dolje opisane mogućnosti. Treba napomenuti da je ovo rana inačica i da će se s vremenom dopunjavati novim mogućnostima.

Povijest obavijesti: sada možete provjeriti povijest obavijesti, pokazujući nedavno odbačeni odjeljak na vrhu, nakon čega slijede tri obavijesti i vrijeme kada su stigle. Imat ćete i nove načine pisanja poruka, uključujući nove značajke za prilaganje slika izravno s obavijesti

Planiranje tamnog načina rada: s Androidom 10 Google je predstavio sistemski tamni način rada za pametne telefone, sada je tvrtka otišla korak dalje uvođenjem rasporeda tamnog načina rada u “Automatsko” i “Prilagođeno”.Šta donosi Android 11 operativni sistem

(Pinned) aplikacije: Android 11 vraća značajku kvačenja aplikacije s do 4 aplikacije.
Isključivanje obavijesti tijekom videozapisa: Android 11 pustit će vam da zanemarite obavijesti tijekom snimanja videozapisa.

Bubbles: vidjeli smo ih prvo na Androidu 10, značajka Bubble sada podržava aplikacije za razmjenu poruka 3rd party aplikacija, uključujući Telegram i WhatsApp.

Jednokratno dopuštenje: Android 11 omogućuje vam da odobrite privremeni pristup jednokratnim dopuštenjem, a aplikacije će za sljedeći pristup morati ponovo zatražiti dopuštenje.

Način rada u zrakoplovu neće prekinuti Bluetooth: Android 11, Bluetooth ostaje povezan kada je telefon u avionskom režimu.

Skrollable screenshot: Google će u nadolazećim verzijama Androida donijeti opciju screenshota cijele stranice web browsera, ne samo vidljivog dijela

Osjetljivost dodira: Android 11 donosi mogućnost koja povećava osjetljivost vašeg zaslona osjetljivog na dodir u slučajevima kada koristite zaštitni ekran.

Ugrađeni snimač zaslona: prvi preglednik za Android 11 donosi ugrađeni snimač zaslona.

Nadogradnje putem Play Storea: Novi Android 11 omogućuje ažuriranje dijelova Androida putem Play Store-a. U Android 11, Google je dodao 12 novih modula za nadogradnju (dijelova), za ukupno 22 modula koji se mogu izravno ažurirati.
Kada dobivamo Android 11?

Prva beta stiže uskoro, u roku tjedan ili dva za Pixel mobitele. Slijedi beta testiranje više inačica što traje četiri ili pet mjeseci, a finalna inačica stiže u kolovozu ili rujnu, isprva na Pixel mobitele a s mjesec ili dva zakašnjenja i na druge brendove.

Najnovije

Popularno

Više savjeta