Android 8 Oreo novosti i trikovi

Iako je Google nedavno predstavio Android 9 Pie verziju operativnog sistema, većina korisnika je još na Android 8 Oreo verziji. Štaviše, oko 15% aktivnih Android uređaja pokreće Android Oreo, a mnogi budžetski uređaji još neko vrijeme će dolaziti sa Android 8.0 ili 8.1 Oreo operativnim sistemom. Upravo zbog toga donosimo savjete i trikove kako da najbolje iskoristite nove funkcije unutar Android Oreo operativnog sistema.Android 8 Oreo novosti

Odgađanje notifikacija

Jedna od najbitnijih funkcija Android Oreo operativnog sistema jeste mogućnost odgađanja notifikacija. Sama opcija je jako jednostavna za korištenje: kliznite notifikaciju na stranu, ali ne potpuno, tako da se pojavi ikonica sata ili zvonca sa satom (zavisno od korisničkog interfejsa). Klikom na tu ikonicu otvorit će vam se meni u kojem možete izabrati za koliko želite da se notifikacija ponovo pojavi u vašoj traci sa notifikacijama.

Notifikacijske tačkice

Još jedna nova funkcija vezana za notifikacije jesu notifikacijske tačkice, odnosno mali obojeni kružići koji se pojavljuju na ikonici aplikacije ukoliko ona prikazuje neku notifikaciju u notifikacijskoj traci.

Međutim, ukoliko vam se one ne dopadaju, postoji način da ih isključite. Jednostavno kliknite i zadržite na prazno mjesto na početnom ekranu, odite u postavke, te kliknite na prekidač kod opcije “notifikacijski indikatori”.

Notifikacije “Aplikacija XY se prikazuje preko drugih aplikacija” i “Aplikacija XY troši bateriju u pozadini”

Jedna od prvih stvari kojom vas bombarduje Android Oreo jesu notifikacije o aplikacijama koje se prikazuju preko drugih aplikacija (poput Facebook Messenger aplikacije), te notifikacije o aplikacijama koje troše bateriju u pozadini. Srećom, ove notifikacije je moguće isključiti.

Kako bi ih isključili, idite u Postavke, odjeljak Aplikacije, te odjeljak Notifikacije. Nakon toga kliknite na Prikaži sve aplikacije, te u meniju u gornjem desnom uglu odaberite opciju za prikazivanje sistemskih aplikacija. U toj listi pronađite Android sistem te kliknite na tu opciju, te pronađite opciju Notifikacije aplikacija. Tu ćete pronaći mnoštvo opcija, među kojima će biti i opcija za sakrivanje notifikacija o prikazivanju određene aplikacije preko drugih, kao i prekidač za isključivanje notifikacija kada aplikacije troše bateriju u pozadini.

Oslobodite prostor na svom uređaju

Google je odlučio, a za njim i ostali proizvođači mobilnih telefona, da u sam Android ugradi opciju za čišćenje nepotrebnih fajlova sa uređaja – za koju smatramo da je izuzetno korisna s obzirom da korisnicima omogućava da jako brzo i jednostavno oslobode prostor na svojim mobilnim uređajima.

Ova opcija se obično nalazi u postavkama, odjeljak Pohrana, a tačna lokacija ove opcije zavisi od uređaja do uređaja (odnosno od proizvođača do proizvođača). U suštini, pomoću ove opcije moguće je provjeriti koje aplikacije i fajlovi koriste najviše prostora, koliko zauzimaju fotografije, videozapisi i slično.

Lakše kopiranje i lijepljenje teksta

Android Oreo donosi i poboljšanje korisničkog iskustva kada je u pitanju copy-paste opcija, te sada prepoznaje kakav tekst korisnik želi kopirati i nudi opciju automatskog pokretanja aplikacije za koju bi tekst mogao biti namijenjen. Na primjer, ukoliko selektujete broj telefona, u izborniku će vam odmah biti ponuđeno da otvorite birač i pozovete taj broj.

Lakša izmjena zvuka zvona

Izmjena zvuka zvona, kao i dodavanje prilagođenog zvuka zvona, je sada lakše nego ranije – potrebno je jednostavno otići u postavke, odjeljak, zvuk, pronaći opciju za izmjenu zvuka zvona, te na dnu liste kliknuti na opciju “dodaj novi”.

Automatsko popunjavanje formi

Ukoliko često koristite opciju automatskog popunjavanja formi i pamćenja lozinki na vašem web pregledniku, radovat će vas vijest da je ta opcija stigla i direktno u Android operativni sistem, te je sada moguće uključiti automatsko popunjavanje formi i pamćenje lozinki za Android aplikacije. Pomoću ugrađene opcije lozinke i ostali podaci se spremaju na Google servere, ali je moguće koristiti i neki drugi servis poput LastPass ili Dashlane.

PIP (picture in picture) mod

Još jedna od novosti koju pozdravljaju korisnici Android uređaja jeste PIP mod koji u suštini dozvoljava pokretanje aplikacija u prozorčiću, uz mogućnost istovremenog korištenja nekoliko aplikacija koje također mogu biti u prozorčićima. To korisnicima omogućava veću produktivnost, ali i nešto što svi mnogo žele – mogućnost minimiziranja YouTue videozapisa dok rade nešto drugo.

 

Izvor: balkanandroid.com

Najnovije

Popularno

Više savjeta