Android ili iOS

Platforme Android i iOS najpopularniji su operativni sistemi koji se prije svega koriste u mobilnoj tehnologiji, odnosno kod mobilnih uređaja i tableta. Konstantno se vode rasprave o tome koja je platforma kvalitetnija i bolja – Android ili iOS?

Android ili iOS

1Prva stvar zbog koje Android ima veću popularnost jeste činjenica da se svake godine na globalno tržište izbacuje više uređaja nego što je to pravilo s iPhone mobilnim telefonima. Osim toga, korisnici još uvijek smatraju da su cijene Androida daleko pristupačnije i realnije od skupog iOS-a.

2Android je pravi izbor za vas ako želite mijenjati izgled menija i zaslona. Osim raznih zanimljivih widgeta, na svoj Android sada možete instalirati neki od mnogih launchera i tako potpuno promijeniti izgled vašeg mobitela. Apple iOS još uvijek ima ograničenja na ovom području, a njegov početni zaslon i dalje izgleda slično kao i na samom početku.

3Rezultati su pokazali da iPhone radi uvelike brže i stabilnije, a idealan je za one koji svoje vrijeme provode igrajući igrice. Prosječno vrijeme otvaranja aplikacija i programa bilo je na strani iOS-a, dok je Android kaskao. S druge strane, Android uređaji možda i jesu nešto sporiji, ali svejedno imaju bolju sihronizaciju s računarom.

4Istraživanja su pokazala da iOS aplikacije imaju daleko bolju optimizaciju,  te su općenito kvalitetnije od aplikacija za Android. Glavni razlog tome jest činjenica da Apple detaljnije pregledava i bira aplikacija za svoj sistem, dok Android ne pazi toliko.

5iPhone je prethodnih godina dolazio s realno slabijim hardverom od Androida iz istog cjenovnog razreda, no to nije utjecalo na njihov međusobni odnos performansi, budući da Android općenito pokazuje veću glad za resursima od iOS-a.

6Povezivanje s drugim uređajima bio je i ostao jedan od najvećih nedostataka iPhonea. Za razliku od Androida, mogućnosti su po ovom pitanju ograničene. iPhone ne možete spojiti na računar kao vanjsku memoriju i jednostavno prebacivati sadržaj, već to morate činiti putem iTunesa ili odgovarajućih alternativnih aplikacija.

7Apple je puno pažnje posvetio sigurnosti, a upravo zbog zatvorenosti sistema ona je znatno veća nego kod Androida. Virusi i malwarei gotovo nikada ne prolaze Apple štit, a jedan od razloga je i rigorozna kontrola aplikacija koje ulaze u App store.

Svaka platforma ima dobrih, ali jednako tako i nešto lošijih strana. Koji operativni sistem ćete odabrati za svoj mobilni uređaj, zavisi isključivo od vaših potreba, budžeta i želja.

Najnovije

Popularno

Više savjeta