Kako započeti internet marketing posao

Na današnjim, modernim tržištima, internet marketing usluge su veoma tražene. Svaka firma danas ima svoj web sajt. Međutim, nije dovoljno samo biti prisutan na mreži, već je potrebno i znati kako se dopire do kupaca i klijenata i kako se privlači njihova pažnja. Zbog toga firme, naročito mali i srednji biznisi, radije plaćaju usluge internet marketinga nego što se odlučuju da same osmisle i organizuju online kampanju. Tu stupaju na scenu internet marketari.

internet marketing posaoKako započeti posao u internet marketingu

U ovom tekstu predstavljamo vam sve što treba da znate ako želite da pokrenete posao pružanja usluga u internet marketingu od kuće.

Šta u stvari rade marketari?

Stručnjak za internet marketing pomaže firmama (svojim klijentima) da osmisle plan za marketinšku kampanju i otkriva im načine kako da na internetu promovišu svoje proizvode i usluge koristeći se online marketinškim strategijama. Online strategije uključuju razne oblike internet oglašavanja, kao što su reklamne kampanje na društvenim mrežama, nativno oglašavanje, e-mail marketing, SEO optimizacija za pretraživače i mnoge druge.

Marketari imaju konsultantski zadatak, bave se analizom i procjenom trenutne situacije u poslovanju, identifikovanjem odgovarajućih marketinških strategija i ciljeva, uspostavljanjem sistema korišćenja efikasnih marketinških metoda, angažovani su u implementaciji i upravljanju strategijom oglašavanja.

internet marketing posaoInternet marketing usluge

Digitalni marketing uključuje analizu tržišta i targetiranje ciljane grupe potrošača, primjenu određenih strategija i tipova oglašavanja na mreži i njihovu kombinaciju radi postizanja što boljih rezultata. Marketari tako mogu da ponude svojim klijentima (firmam) širok dijapazon usluga, a tu, između ostalog, spadaju:

 • Marketing preko društvenih mreža;
 • Marketing sadržajem (kreiranjem kvalitetnog web sadržaja);
 • Nativno oglašavanje;
 • Article marketing;
 • E-mail marketing;
 • Optimizacija sajtova za pretraživače (SEO);
 • Oglašavenje plaćanjem po kliku (PPC).

Prednosti internet marketinga

Postoji nekoliko jakih argumenata zašto je posao pružanja usluga u internet marketingu dobar izbor. Neke od najvećih prednosti internet marketinga kao biznisa uključuju:

 • Nije vam potrebno puno novca kako biste pokrenuli posao;
 • Potražnja za uslugama u oblasti internet marketinga je u stalnom porastu;
 • Potencijal za zaradu i za napredak u karijeri je ogroman. Stručnjaci u oblasti digitalnog marketinga naplaćuju svoje usluge u rasponu od nekoliko dolara pa do 100 i više dolara po satu, u zavisnosti od vrste usluge koju pružaju i nivoa vještina koji posjeduju. Dalje, ako ste dobri u ovom poslu i imate zadovoljnu klijentelu, vrlo je vjerovatno da ćete dobijati i provizije i bonuse, što naravno zavisi od rezultata koje vaše kampanje postižu.
 • Sve što radite se može potpuno obavljati virtuelno, što znači da možete raditi iz kancelarije, ali i od kuće ili sa bilo kog drugog mjesta na svijetu gdje vam je obezbjeđen pristup internetu.

Internet marketing zahtijeva puno angažovanje

Bez obzira na sve prednosti digitalnog marketinga koje smo pomenuli u prethodnom podnaslovu, kao i kod drugih poslova, i u ovom je potrebno obratiti pažnju na nekoliko važnih faktora, kao što su:

 • Pronalaženje prvih klijenata može predstavljati izazov. Možda ćete moći da steknete neko iskustvo na freelancer sajtovima kao što je Upwork, ali nećete zaraditi mnogo radeći preko tih sajtova. Da bi ste pokrenuli prvu veliku marketinšku kampanju za ozbiljnog klijenta može vam pomoći umrežavanje i pridruživanje grupama na društvenim mrežama i forumima koji se bave internet marketingom. Tu možete pronaći ljude koji poznaju internet tržište i koji će vam rado dati dobar savjet. A tu su i potencijalni klijenti.
 • Kako posao bude rastao, imaćete sve veću potrebu za angažovanjem nove radne snage i saradnika. Tu možete angažovati i osobe bez iskustva, ali moraćete da im držite treninge (obuke), što zahtijeva vaše dodatno angažovanje.
 • S obzirom da se alati brzo mijenjaju, a resursi brzo troše, morate uvijek da pratite i budete u toku sa svim najnovijim trendovima u internet marketingu. Savjetujemo vas da pratite blogove na temu internet marketinga gdje možete pročitati mnoštvo korisnih blog postova.
 • Klijenti moraju da vide rezultate vašeg online marketinga. Na primjer, neće biti dovoljno samo da optimizujete web stranicu vašeg klijenta (on page SEO), već ćete morati i da gradite linkove ka toj stranici (off page SEO) ako želite da se ona pojavi u visokim rezultatima pretrage. Osim toga, morate stalno da pratite i analizirate podatke kako biste mogli da pokažete da promjene unete vašom strategijom oglašavanja za rezultat imaju povećan saobraćaj ili su postigle bilo koji drugi cilj koji su vam vaši klijenti postavili.

Šta vam je sve potrebno kako biste započeli posao u oblasti internet marketinga

Za vaš uspješan start potrebno je da budete dobro pripremljeni i da jasno odredite sve važne detalje u vezi vašeg poslovanja. Evo šta sve treba uraditi:

 • Definišite unaprijed koje usluge internet marketinga ćete pružati svojim klijentima. Da li želite da se fokusirate samo na društvene mreže ili možda čak na samo jednu društvenu platformu, kao što je na primjer Facebook. Ili pak želite da pružate više vrsta usluga?
 • Istražite tržište kako bi bili sigurni da li postoji potražnja za uslugama koje želite da pružate i kako biste utvrdili koje je najbolje tržište za tu vrstu usluga.
 • Odredite cijenu usluga. Možete ponuditi različite pakete usluga. Na primjer, možet ponuditi uslugu procene SEO-a neke web stranice. Možete pružati jednokratne (kratkoročne) usluge i da se na tome završi vaše angažovanje, ili možete ponuditi dugoročne usluge, kao što je marketing kampanja na društvenim medijima ili PPC oglašavanje.
 • Napišite biznis plan koji daje pregled vaših poslovnih ciljeva i jasno definiše strategije koje vas mogu dovesti do uspjeha na tržištu.
 • Odredite vaše poslovno ime i potrudite se da ono bude zvučno. Nabavite svu potrebnu dokumentaciju i osnujte firmu (agenciju).
 • Napravite sopstveni web-sajt gdje ćete promovisati vaše marketinške usluge i vaše vještine. U prvi plan istaknite vaše znanje ili iskustvo u marketingu.
 • Pažljivo birajte vaše ciljano tržište. Odredite kako bi trebalo da izgleda vaš idealan klijent i kako ćete dopreti do njega. Istražujte kako bi ste utvrdili koje se to usluge najviše traže na tržištu koje pokušavate da osvojite.
 • Koristite vaša znanja i vještine u marketingu kako biste pronašli klijente. Razmilslite o umrežavanju i o besplatnim savjetima za firme koje se nalaze na vašem ciljanom tržištu. Pokušajte da obezbedite što više preporuka za svoj rad. Preporuke su najbolji način da u samom startu klijenti imaju poverenja u vas.

internet marketing posaoKako do uspjeha u internet marketingu

Pokretanje posla sa pružanjem usluga u internet marketingu nije previše teško, li da bi ste bili uspješni, potrebno je da ispunite određene preduslove:

 • Da generalno razumete tržište i da imate solidno iskustvo u marketingu i kopirajtingu, kao i u korišćenju pojedinih strategija online marketinga.
 • Da ste sposobni da ubedite vaše potencijalne klijente u to koliko je danas velika važnost internet marketinga za svaki posao.
 • Da poznajete odgovarajuće alate i da osigurate resurse koji će vam pomoći u upravljanju marketinškim kampanjama.
 • Da pratite rezultate vaše kampanje, kako bi ste mogli da procjenjujete kako vaš plan oglašavanja napreduje, kao i da prikažete rezultate vašeg truda vašim klijentima, koji moraju da budu rastući da bi klijenti bili zadovoljni.
 • Kada se predstavljate novom klijentu, poželjno je da posjedujete bilo kakve dokaze da znate šta radite i da imate iskustva u internet marketingu.
 • Na samom kraju, neophodno je napomenuti da je osnovni preduslov za bavljenje internet marketingom posjedovanje odgovarajućeg nivoa znanja. Osim toga, neophodno je da stalno unapređujete svoje znanje, da istražujete na mreži, da pratite najnovije trendove i da razmjenjujete iskustva sa vašim kolegama. Možete pohađati i neki od mnogobrojnih online kurseva, ali ne morate, jer na internetu postoji ogroman broj sajtova gdje možete besplatno pročitati gomilu kvalitetnih tekstova na temu internet oglašavanja. Mi vam preporučujemo da posjetite blog stranicu Nativemedia, gdje ćete pronaći veliki broj korisnih savjeta za internet marketare.

Najnovije

Popularno

Više savjeta