Suh zrak u prostoriji može biti veliki problem

Zimi držimo prozore i vrata zatvorenima, stalno grijemo, koristimo svoje kamine i stvaramo zaista suh zrak u našim domovima. Taj topli i zdrav dom daje dobar osjećaj kada je napolju hladno. Ali evo nekoliko znakova da je zrak u vašem domu previše suh.

Suh zrak u prostoriji može biti veliki problem

Problemi sa disanjem

Kada je u našim domovima suho, mnogo je veća vjerovatnoća da će se oni koji tamo žive probuditi osjećajući simptome hladnoće na suhom zraku. Ako se ujutro budite sa suhim grlom i nosom, ili ako suh zrak redovno uzrokuje poteškoće pri disanju, verovatno je vaš dom previše suj.

Suh koža i usne

Nije samo jutro kada možete primijetiti znakove da je vaš dom previše suh. Ako osjećate da su vam koža i usne previše suhi, to bi mogli biti pokazatelji da vašem domu nedostaje odgovarajuća količina vlage.

Podovi u domu

Ako je vaš dom previše suh, počet ćete primjećivati ​​da vam se podovi od tvrdog drveta skupljaju i možda savijaju. Također možete primijetiti pucanje boje. Prirodan i normalan nivo vlage potreban je za održavanje zdravlja kućnih predmeta poput tvrdog drveta i boja, a ovi znakovi su mala upozorenja da nešto treba učiniti.

Nuspojave suhog zraka i niske razine vlage

Šta uzrokuje suh vazduh u kući? Suh zrak u vašem domu često je uzrokovan centralnim grijanjem, a loša izolacija nije samo manja neugodnost. Može dovesti od blagih do ozbiljnih zdravstvenih efekata koje želite da izbjegnete za sebe i svoju porodicu. Ispod su uobičajeni simptomi suhog zraka koje možete osjetiti:

Suh vazduh može istrošiti vašu sluznicu, koja služi kao prirodna barijera protiv upale respiratornog trakta. Rezultat? Veća je vjerovatnoća da ćete dobiti infekcije, prehladu, pa čak i gripu. Neka istraživanja pokazuju da suh vazduh u prostoriji pomaže da gripa traje duže nego što bi inače.

Možete osjetiti i ono što se zove “zimski svrab” ako vašem domu nedostaje vlage. Zimski svrab je jednostavno posljedica pretjerano suhe kože koja je skoro iscrpljena od vlage. Patogeni također mogu ući i zaraziti vaše tijelo kroz ispucalu kožu, što znači da suh zrak može dodatno povećati šanse za infekciju.

Suhi zrak je takođe jedan od vodećih uzroka krvarenja iz nosa. Pobrinite se da spriječite vas i vašu porodicu da doživite bilo koji od ovih simptoma tako što ćete održavati vlažnost u vašem domu na odgovarajućim nivoima.

Kako unijeti vlagu u suhu prostoriju i testirati nivo vlage

Ako sumnjate u koliočinu vlage u vašem domu, postoji nekoliko jednostavnih načina da to provjerite. Prvo isprobajte higrometar, koji je poput termometra, samo što mjeri nivo vlage, a ne temperaturu. U vašem domu bi trebala biti vlažnost između 30 i 50 posto. Ako je ispod 30 posto, možda ćete morati uložiti u ovlaživač zraka kako biste otklonili simptome suhog zraka. Ako je preko 50 posto, možda ćete morati uložiti u odvlaživač zraka – višak vlage u vašem domu može potaknuti opasnu i neugodnu buđ i rast bakterija. Mnogo je veća vjerovatnoća da će vam trebati ovlaživač zraka zimi i odvlaživač zraka ljeti.

Jeftine ideje koje zamjenjuju ovlaživač zraka

Kako hidratizirati suhu prostoriju

Ako ne želite da kupujete ovlaživač, pokušajte sa rješenjem koje možete napraviti sami da vratite vlagu u zrak. Razmislite o postavljanju otvorenih posuda – poput plastičnih zdjela – napunjenih vodom u prostorije u kući. Napunite ih svaki dan. Ako primijetite da voda brzo isparava u sušnim zimskim mjesecima, možda ćete morati poduzeti dodatni korak i uložiti  u ovlaživač zraka kako biste imali kontrolu vlage u cijeloj kući.

Šta učiniti za suh zrak u kući i smanjenje simptoma suhog zraka

  • Kupovati sobne biljke i stavljati ih u suhu prostoriju, prskati ih vodom najmanje jednom dnevno.
  • Ostavite vodu da ključa na vrhu vašeg šporeta kako biste oslobodili višak vlage u vašem domu.
  • Ostavite vrata kupatila otvorena dok se tuširate.
  • Pustite da se vlažna odjeća osuši u prostorijama sa suhim vazduhom.
  • Stavite mokre spužve u prostorije i ostavite ih da se osuše.

 

Najnovije

Popularno

Više savjeta