Biljke koje čiste zrak u vašem domu

Trebali bismo se pobrinuti i za čišći i zdraviji zrak u našim domovima. U tu svrhu ne treba vam nikakav aparat, već je dovoljno nabaviti sobnu biljku koja se hrani otrovima. Ona će tako uljepšati vaš radni i životni prostor i pritom učiniti zrak kvalitetnijim. Još je 80-ih godina prošloga stoljeća NASA sastavila popis biljaka koje filtriraju zrak, a neke od njih koristile su se u svemirskim postajama.

Biljke koje čiste zrak

1Sansevieria odnosno sablja ili svekrvin jezik kako se još naziva ta biljka duguljastih i mesnatih uspravnih listova, spada u biljke koje čiste zrak jer ima sposobnost da pročišćava iz zraka benzen, formaldehid i trikloroetilen. Nije zahjevna za održavanje, dobro podnosi i sunce i sjenu, a možete je bez straha staviti u blizini radijatora, jer taj cvijet ne voli puno vlage.

Sansevieria

2Đavolji bršljan popularna je puzavica koja ukrašava mnoge domove i filtrira zrak od benzena i formaldehida koji je prisutan u dimu cigarete. Ne treba mu puno svjetla, a treba ga svakako redovito zalijevati. Listovi su mu otrovni pa biljku valja držati podalje od male djece i kućnih ljubimaca.

đavoljibršljan

3Spatifilum je sobna biljka poznata po svojim elegantnim bijelim cvjetovima, međutim još je više poznata po tome što se hrani štetnim zračenjem pa je idealno smjestiti je uz TV ekran ili monitor. Sok biljke u dodiru s kožom izaziva iritaciju, a progutaju li se dijelovi biljke, to će izazvati bolove u želucu pa valja pripaziti imate li malu djecu i kućne ljubimce.

Spatifilum

4Bambus palma tropska je biljka i jedan od najboljih zelenih pročišćivača zraka iz kojega savršeno filtrira formaldehid, trikloretilen, ksilen i toluen. Treba osigurati dovoljno svjetla, ali je nikako ne treba smjestiti direktno na sunce.

bambuspalma

5Bršljan je penjačica koja obično raste oko kuće, ali možemo je uzgojiti i kao sobnu biljku pa će svojim listovima činiti lijepu dekoraciju u prostoru. Uz to što je ljekovit, bršljan će naš dom očistiti od benzena, formaldehida i ksilena .

sobni-brsljan

6Aloe Vera savršena je žderačica raznih štetnih spojeva iz zraka, uključujući i zračenje tv ekrana i monitora. Osim toga, možemo je iskoristiti i za liječenje opeklina te za izradu pripravaka za kožu.

aloevera

Najnovije

Popularno

Više savjeta