Nevjerovatne mogućnosti spreja WD-40

WD znači “Water Displacement” ili u prevodu “odstranjivač vode”. Broj 40 označava broj pokušaja nakon što je Norm Larsen, u San Diegu (Kalifornija), uspio dobiti ono što je tražio. Ovaj proizvod je ugledao svjetlo dana 1953. godine i praktično do sada ostao neizmijenjen. Svaki dom bi trebao imati konzervu ove magične tečnosti budući da može biti korišten za podmazivanje metalnih dijelova, čišćenje različitih stvari. Donosimo vam neke nevjerovatne mogućnosti ovog magičnog i svestranog spreja.

Nevjerovatne mogućnosti spreja WD-40

1WD-40 kao sredstvo za čišćenje WC šolje. Naprskajte mаlо WD-40 unutаr WC šolje, sаčеkајtе minut а zаtim oribajte čеtkоm. Nјеgоvi mоćni sаstојci ćе rastopiti prljavštinu lаkо i brzо.

wd1

2Upotrebom ovog spreja očistite mrlje od bojica po zidovima. Također iskoristite ovo sredstvo za uklanjanje mrlja sa tepiha i namještaja.

wd2

3Spriječite mrlje od kapljica vode po staklu tuš kabine. Pošpricajte unutrašnju stranu tuš kabine, voda će s nje kliziti te će se tako spriječiti nastanak kamenca.

wd3

4WD-40 iskoristite i da jednostavno uklonite naljepnice sa staklenih i drvenih površina. Ovaj sprej sаdrži rаstvаrаčе kојi uništаvајu ljеplјivоst nаljepnica.

wd4

5Ovaj čudotvorni sprej se može iskoristiti i da se skine zaglavljen prsten sa ruke. Naprskajte mаlо WD-40 i prstеn ćе lаkо skliznuti. Nаkоn tоgа obavezno operite ruke.

wd5

Ovaj sprej bi trebao naći svoje mjesto u svakom domu

6Pred zimske dane se osigurajte da vam snijeg ne pravi dodatne probleme. Očistite stakla koristeći WD-40 i tako spriječite nakupljanje snijega na staklima.

wd6

7Žvakaća guma zalijepljena za cipele ili tepih može biti prava noćna mora. Međutim i u ovom slučaju WD-40 dolazi kao spasilac. Naprskajte na žvakaću, ostavite par minuta da djeluje i odstranite je.

wd7

8Pomoću ovog spreja svoju obuću možete učiniti vodootpornom. Nanesite jedan tanki sloj i ostavite da se osuši. Kapljice kiše će jednostavno kliziti sa obuće.

wd8

9Ako imate problem sa otvaranjem rajsferšlusa, WD je odličan način da podmažete zubce i omogućite zatvaraču da glatko prelazi preko njih. Naprskajte manju količinu WD-40 na maramicu i njom pređite preko cijele dužite rajsferšlusa. Lagano povucite zatvarač prema gore i dole dok svi zubci ne budu premazani tečnošću.

wd9

10Ose ne vole miris ovog spreja tako da ga to čini savršenim sredstvom za zaštitu od osa. Naprskajte WD-40 na mjesta gdje bi ose eventualno mogle da se ugnijezde i nemojte brinuti. Vjerovatno ćete postupak morati ponoviti svake godine. Ako vam kroz prozor ulaze razni hodajući insekti (poput žohara), pošpricajtee ga izvana i bit će im preklizavo za penjanje.

11Supеr ljepilo је zаistа tеškо uklоniti sa bilо kоје vrstе pоvršinа. Posebno je koristan ukoliko ljepilo želite ukloniti sa svoje kože, budući da je jako nježan za njenu površinu. WD-40 čak može biti koristan i za uklanjanje ljepila koje se osušilo, budući da će rastvoriti većinu vrsta ljepila. Nakon čišćenja obavezno oprati ruke.

Pri održavanju automobila WD-40 može poslužiti na više načina:

  • Čisti bočnu stranu guma
  • Čisti lance na motociklima
  • Čisti i štiti hrom na automobilima
  • Uklanja prašinu sa felgi koju proizvode kočione pločice
  • Uklanja izmet od raznih ptica
  • Pomaže pri skidanju folija za zatamnjivanje stakala
  • Služi za podmazivanje metlica brisača tokom ljeta, te time sprečava njihovo pucanje i stvrdnjavanje

 

Najnovije

Popularno

Više savjeta