Korisni trikovi u borbi protiv prašine

 

Prašina u našim domovima sadrži u prosjeku 9.000 različitih vrsta mikroba, rezultat je istraživanja koje su izvršili istraživači sa Univerziteta Kolorado u Bolderu. Oni su analizirali prašinu iz 1.200 domaćinstava širom SAD. Donosimo vam par savjeta kako da se uspješnije riješite prašine u vašem domu.

Napravite propuh

Usisavanje će ukloniti prašinu s vašeg poda i tepiha ali tokom sunčanog dana jasno se vidi kako čestice prašine ipak lete na sve strane. Kako bi spriječili da se, nakon usisavanja, prašina iz zraka ponovno slegne nanamještaju napravite propuh ili upalite klimu na funkciju ventilatora. To će ispuhati i izbaciti sitne čestice iz prostorije.

Možete napraviti antistatičke krpe za prašinu

Potrebno je da u pola šoljice tople vode iscijedite 3 limuna i dodate dvije kašike maslinovog ulja i sve izmiješajte. Nakon toga izrežite nekoliko pamučnih krpa i stavite ih u posudu s poklopcem te ih prelijte prethodno napravljenom mješavinom. Nakon sat-dva iscijedite ih i te stavite da se suše, a kada su potpuno suhe spremne su za upotrebu.

Kad god možete istresite tepihe

Tepisi su glavni sakupljači prašine i zato je vrlo važno da ih svako malo detaljno očistite. Usisavač će samo površinski ukloniti prašinu, a glavnina se krije između niti. Jednom mjesečno izvadite tepih na balkon ili u dvorište i dobro ga istucite.

Detaljno očistite usisavač

Iako je njegova funkcija da čisti u filteru usisavača čestice prašine ostaju zaglavljene i strujanje zraka kroz filter ponovno ih vraća u prostoriju. Jednom mjesečno je potrebno napraviti generalku na usisavaču. Zamijenite filter i vlažnom krpicom prebrišite sve unutarnje dijelove do kojih možete doprijeti.

Za drvene i plastične površine možete napraviti mješavinu od mlake vode i par kapi eteričnog ili maslinovog ulja, te s tim prebrisati ono što želimo očistiti. Ako su u pitanju staklene površine korisna može biti tekućina napravljena od octa (sirće) i vode.

 

 

Najnovije

Popularno

Više savjeta