Kako odabrati sušilicu za veš za svoj dom

Sušilica za veš je praktičan kućni uređaj za svako domaćinstvo u bilo koje doba godine, a naročito u hladnim zimskim mjesecima kad suh veš djeluje kao nemoguća misija.

Dosadilo vam je da kačite veš na žicu, čekate danima da se osuši i na kraju dobijete gomilu odjeće iz koje se širi neprijatan miris od smoga u vazduhu? Redanje mokrog veša na radijatore takođe nije pametna ideja, jer se na taj način povećava stepen vlažnosti u prostorijama. Ovo nije dobro ni po namještaj, ni po zidove, i najznačajnije – po zdravlje ukućana.

Sa druge strane, veš koji operete i potom osušite u mašini zadržaće mekoću i divan miris deterdženta, biće topao, pa čak i manje zgužvan kada ga izvučete iz sušilice. Čini se da su ovo dovoljni razlozi za kupovinu vaše prve mašine za sušenje veša.

Kako odabrati sušilicu za veš za svoj dom

Ako razmišljate o ovom važnom koraku koji će u svakom smislu unaprijediti vaše domaćinstvo, ovo su ključni faktori koje ne smijete zanemariti pri kupovini sušilice za veš.

Koje vrste sušilica za veš postoje?

Na tržištu bijele tehnike postoji mnogo različitih modela mašina za sušenje veša od brojnih proizvođača. Internet ponuda sušilica za veš u BiH pokazuje da se ovi kućni aparati proizvode u raznim dimenzijama, energetskim razredima, mogu imati različite funkcije, kapacitet i dizajn. Iako izbor pravog uređaja za domaćinstvo može djelovati kao komplikovan zadatak, uz ove savjete lako ćete donijeti najbolju odluku.

Prije nego što se osvrnemo na sve ključne faktore koje vrijedi razmotriti prilikom odabira, važno je napomenuti koje sve vrste sušilica za veš postoje.

Sušilica sa odvodom vazduha

Najjeftiniji su modeli sa odvodom vazduha. Ove sušilice funkcionišu kao ventilacione mašine, izvlače vlagu iz rublja i odvode je kroz odvodne cijevi. Osim pristupačne cijene, ove mašine imaju još jednu važnu pogodnost, a to je jednostavno upravljanje. Glavni nedostatak ovih sušilica je što se ne mogu postaviti bilo gdje u stanu, već isključivo tamo gdje već postoje odvodne cijevi. U većini domaćinstava to je kupatilo.

Kondenzaciona mašina za sušenje veša

Kao što im sam naziv kaže, kod kondenzacionih sušilica vlaga iz veša se prilikom sušenja kondenzuje, tj. prelazi u tečno stanje i skuplja u posebnoj posudi. Nakon završetka ciklusa sušenja potrebno je samo isprazniti posudu – i to je to! Kod ovih modela nema odvodnog crijeva, što znači da se mogu postaviti u bilo kojoj prostoriji u kući. U njihove prednosti se ubraja i to što su energetski efikasnije od odvodnih sušilica.

Međutim, njihova je cijena viša, stvaraju veću vlažnost vazduha i bučnije su.

Kondenzacione sušilice sa toplotnom pumpom

Ako tražite sušilicu koja će najviše uštedjeti, onda sasvim sigurno vaš izbor treba biti mašina sa toplotnom pumpom. Modeli koji uz pomoć toplotne pumpe suše veš troše do 40% manje struje. Pored visoke energetske efikasnosti, glavna prednost u odnosu na druge dvije vrste sušilica jeste to što sprječavaju gužvanje. Treba napomenuti da su ovi modeli najskuplji na tržištu.

Sušilica za veš

Mjesto na kom ćete postaviti mašinu

U zavisnosti od toga da li se odlučite za samostojeću ili ugradbenu mašinu za sušenje, razlikovaće se i njene dimenzije. Izuzetno je važno da izaberete onaj uređaj čija će se veličina savršeno uklopiti u kompletan izgled prostorije u koju je postavljate. Tako je pravo pitanje na koje treba dati odgovor: koliko prostora imate na raspolaganju?

Standardne sušilice uglavnom imaju širinu 60 centimetara i uklapaju se u skoro svaki prostor. Međutim, u domaćinstvima koja nemaju veliku kuhinju ili kupatilo, bolje rješenje će biti kompaktna sušilica. Ona se proizvodi u manjim dimenzijama, tj. ima širinu manju od 60 cm.

Praktično iskorišćen prostor dobija se postavljanjem standardne sušilice na mašinu za pranje rublja s prednjim punjenjem. Kupovina kompaktne 2-u-1 perilice-sušilice, takođe može biti pametan izbor ako živite u manjem stanu.

Mjesto na koje mislite postaviti mašinu u velikoj mjeri može uticati i na izbor modela mašine. Kao što je već bilo riječi, sušilice sa odvodom vazduha moraju biti postavljene u kupatilu, odnosno u prostoriji koja ima odvodne cijevi. Ako ta opcija ne dolazi u obzir u vašem domu, onda izaberite neki od kondenzacionih modela, koji su izrađeni tako da ih možete smjestiti bilo gdje u stanu.

Kako pravilno oprati odjeću u veš mašini

Kapacitet mašine koji vam je potreban

Na vaš izbor mašine za sušenje veša uticaće i učestalost korišćenja. Nije neophodno da ulažete mnogo novca u sušilicu velikog kapaciteta ako je nećete često koristiti. Takođe, ne želite da potrošite značajnu sumu na kućni uređaj koji ne zadovoljava sve potrebe i navike članova vašeg domaćinstva. Zbog toga je pored mjesta na koje je planirate postaviti važno i sljedeće pitanje: koliko puta sedmično biste koristili sušilicu?

Ako je to manje od četiri puta u toku sedmice, onda je idealno rješenje za vašu porodicu sušilica kapaciteta od 4 do 6 kilograma. Mašina sa kapacitetom od 7 kilograma je savršena za domaćinstva u kojima se veš suši od 4 do 6 puta sedmično. Ujedno, u ovim sušilicama moguće je sušiti i veće stvari, poput jorgana, na primjer.

Sušilica sa velikim kapacitetom od 8 i više kilograma može uštedjeti vrijeme i olašati vođenje domaćinstva u kome se veš svakodnevno pere i suši.

Kada niste sigurni, uvijek je pametnije izabrati mašinu za sušenje sa većim kapacitetom no što vam je potrebno. Procjenjuje se da kapacitet mašine za sušenje treba biti malo veći od onog koji ima vaša mašina za pranje veša. Preporučuje se da ta razlika bude do 2 kilograma. Primjera radi, veš mašinu kapaciteta 7 kilograma najbolje će “pratiti” sušilica kapaciteta 8+kg.

 

Sušenje veša biće mnogo brže ako prilikom punjenja nikad ne prenatrpate sušilicu. Naravno, to ne znači da trebate uključiti dopola napunjenu sušilicu, jer ćete tako bespotrebno potrošiti više električne energije.

Energetska efikasnost

Još jedan praktičan savjet prilikom kupovine kućanskih aparata jeste da obratite pažnju na uštjedu energije. Energetska efikasnost je bitan faktor kada birate sušilicu za svoje domaćinstvo. Mnogi odlažu kupovinu mašine za sušenje veša iz bojazni od velikog računa za struju. No troškove možete smanjiti i uštedjeti energiju ako kupite energetski efikasnu sušilicu. Birajte model koji ima energetski razred A ili još bolje A+, A++ i A+++.

Premda su modeli sa A energetski razredom skuplji, vremenom će se ova investicija isplatiti. Što je energetski efikasnija, sušilica će više štedjeti energije i vašeg novca.

Važni programi i funkcije

Na kraju, kada suzite izbor na osnovu dimenzija, energetskog razreda, te kapaciteta i vrste sušilice za veš, konačnu odluku možete donijeti na osnovu programa i funkcija koje sušilica ima. Dva osnovna programa su sušenje pamučnih i sintetičkih stvari. Možete izabrati da mašina osuši rublje potpuno ili tako da bude spremno za peglanje. Postoje programi za intenzivno i ekonomično sušenje rublja.

Savremeni modeli sušilica sa senzorom mogu imati i funkcije zaštite od djece, odloženi start, te osvjetljenje bubnja. Ako planirate da sušite vunene džempere i druge odjevne predmete od vune, budite sigurni da uređaj koji izaberete nudi tu mogućnost i da neće doći do oštećenja tkanine. Takođe, ako peglanje ne spada u vaš omiljeni kućni posao, obradovaće vas vijest da postoje sušilice sa sistemom protiv gužvanja nakon kog je praktično veš ispeglan.

Razmotrite sve opcije, prostudirajte detaljno ponudu i uskladite je sa potrebama vaše porodice. Uz ove praktične savjete, uvjereni smo da ćete lako izabrati mašinu za sušenje rublja koja najbolje odgovara vašem domaćinstvu.

Najnovije

Popularno

Više savjeta