Kako pravilno oprati odjeću u veš mašini

Sigurno ste mnogo puta postavili sebi ili drugima ovo pitanje, iako ste sigurni da ste mašinu uključili baš kako treba. Iznerviramo se kada košulja poprimi boju neke haljine ili omiljena majica na ovaj način bude sasvim uništena.

Kako pravilno oprati odjeću u veš mašini

U nastavku teksta navešćemo sve što je neophodno da znate o programima veš-mašine i tkanini od koje je sačinjena vaša odjeća.

Čemu služi programer na veš-mašini?

Vaš problem nije toliko strašan, a pogotovo ne nerješiv.

Od pojave prve veš-mašine, pa sve do današnjih savremenijih modela, kao što su na primjer Bosch veš mašine, čista odjeća je imperativ u svakom domu. Sve što je potrebno jeste da slijedite pravila i uputstva na mašini.

Odjeću je nemoguće oštetiti tokom pranja, jer programator brine umjesto vas. To je programski satni mehanizam koji automatskim uključivanjem i isključivanjem pojedinih sklopova upravlja radom cijele mašine.

Na svakoj mašini postoji ponekad slikovno uputstvo okolo ili pored programatora, koje pokazuje koju vrstu tkanine treba prati i na kojoj tremperaturi.

I ovdje je važno da znamo prvo pravilo: ne pere se sva odjeća na istoj temperaturi!

Ovo obavezno uradite prije nego što uključite mašinu

  • Kad ste svu prljavu odjeću izvadili iz korpe za veš, prvo i glavno što morate uraditi jeste da napravite selekciju – odredite šta se od odjeće može zajedno prati u mašini. Ovo je izuzetno važno, jer pamučne bijele stvari ne smijete prati sa stvarima u boji, za koje postoji mogućnost da će otpustiti boju. Možete pretpostaviti koje će posljedice u tom slučaju uslijediti. Da vam se to ne bi dogodilo, nikako ne preskačite ovaj korak!
  • Obavezno proverite unutrašnje i spoljašnje džepove odjeće koju stavljate u mašinu. Ukoliko se u džepu nađe neki metalni predmet, sigurno će obojiti vašu odjeću.
  • Provjerite etiketu pogotovo na stvarima koje do sada nikada niste prali. Trebalo bi da je na svakoj etiketi naznačeno na koliko stepeni smijete oprati odjevni komad i vi to ispoštujte.
  • Neophodno je da odjeću perete na onoj temperaturi koja se preporučuje za određeni materijal.

Šta od stvari smijete zajedno oprati?

Obično se pamučne stvari peru zajedno. Dakle, posteljinu, peškire, pamučne veš-majice, pamučno donje rublje, čarape i sve ostale stvari sačinjene od pamuka smijete zajedno oprati. Važno je napomenuti da se boje ovih pamučnih stvari moraju uskladiti. Konkretnije, misli se na bijelu boju i eventualno neku izrazito svjetlu boju.

Tako da, ukoliko je vaša posteljina narandžaste, ljubičaste, teget ili bilo koje jake i tamne boje, odložite je na stranu.

Ovo pravilo sa bojama ne važi samo za pamuk, već za sve ostale vrste materijala.Trudite se da u mašinu ubacujete stvari identičnih boja (na primjer: teget, crno, braon), jer ukoliko se dogodi da nešto od odjeće otpusti boju, neće biti vidljivo na drugim stvarima.

Farmerice i sve ostale stvari od teksasa (jakinice, šorts, suknje, bermude) takođe možete oprati i to zajedno sa tamnim pamučnim stvarima (trenerke, dukserice…).

Džemperi, šalovi, pletene kape, rukavice. Ovoj grupi pletenih stvari možete dodati i stvari od somota.

Šarene stvari (majice, helanke, haljine na kojima su tufnice, prugice, natpisi, sličice), obavezno selektujte prema boji: majice crvene, bordo i narandžaste boje perite zajedno. I tako dalje, po istom principu uradite i sa ostalim stvarima.

Na kojoj se temperaturi i šta pere?

Ukoliko ste shvatili princip po kome se odjeća odvaja i pere u veš-mašini, sljedeće što morate znati, jeste na kojoj se temperaturi i šta pere. Ovo je podjednako važan korak kao i odvajanje slične odjeće. Iskusne domaćice za ovo pravilo već znaju, ali da ponovimo:

  • Kada su u pitanju pamučne stvari ne moramo ni reći da na mašini izaberete program koji će ih otkuvati. Kuvanje pamučnog veša je važno radi uklanjanja i sprečavanja bakterija da se šire. Ovo treba imati na umu pogotovo zato što se među pamučnim stvarima nalazi donje rublje, ali i peškiri koje svakodnevno koristimo. Kuvanje pamučnih stvari podrazumijeva program od 60°C i više,u zavisnosti od toga koliko je veš prljav.
  • Stvari od teksasa, kao i tamne trenerke i duksevi, nisu zahtjevni kada je pranje u pitanju. Savjetuje se da se peru na 30°C ili čak i 60°C, jer pogotovo za farmerice važi da su najprljavije.
  • Pranje šarenog veša može praviti problem. Evo i zašto. Kada smo rekli da šareni veš perete zajedno, mislili smo na recimo: pamučnu zelenu majicu, maslinasto zelene helanke, braonkastu bluzu sa tufnicama. To znači i da u okviru šarenih stvari treba da napravite izbor: koju ćete boju sa kojom spajati. Ipak, ovaj princip je veoma lak – jarke boje idu zajedno, tamnije takođe… Šareni veš smijete prati na temperaturi koja se kreće od 30°C, pa do 60°C. Ipak, ovo pravilo uzmite sa rezervom, jer je u pitanju šarena odjeća, te je najbolje rješenje da proverite etiketu.
  • Odjeću koja je sačinjena od sintetike, lana, svile, perite na temperaturi od 30°C i obavezno obratite pažnju na ograničenja i uputstva na etiketi.

Dodatni savjeti za sigurno pranje odjeće

Pojedine mašine imaju programe za brzo pranje odjeće ili ručno pranje. U zavisnosti od modela mašine, oni su označeni kao hand wah, quick wash ili su samo naznačeni brojem i minutažom – 17min,15 min, što bi značilo da program pranja veša traje toliko minuta.

Ovi programi drugačije tretiraju odjeću. Recimo, program brzog pranja odnosi se na odjeću koja nije mnogo prljava i služi da „na brzinu” osvježi vašu odjeću. Ovaj program nikako neće skinuti masnu fleku. Dakle, na brzo pranje nemojte stavljati peškire ili baš umazanu odjeću, jer nema svrhe.

Zapravo, nikada nije stvar u programu pranja za koji se odlučite, već u tkanini od koje je sačinjena vaša odjeća.

Sljedeći savjet se odnosi na odjeću, a najčešće košulje, koja ima prišivene bisere, umetnute zihernadle, broševe i druge dekorativne dodatke. Ukoliko možete da skinete takav dodatak obavezno to učinite, jer time sprječavate da se odjeća pocjepa ili da modni detalj ostane zaglavljen u filteru ili bubnju veš-mašine.

 

 

 

Najnovije

Popularno

Više savjeta