Kako očistiti mikrovalnu

Da li znate kako očistiti mikrovalnu brzo i jednostavno, pa čak i koristiti proizvode koje već imate kod kuće, bez skupih proizvoda koje vam reklamiraju na tv-u.

Kako očistiti mikrovalnuočistiti mikrovalnu

Izvadite tanjir ili pladanj

Ako mikrovalna ima tanjir, izvadite ga i operite u toploj sapunici. Možete ga izribati toplom vodom i sa malo sode bikarbone. Budite oprezni, jer može postati sklizak u sapunici.

Napravite smjesu za čišćenje

Napunite veliku staklenu zdjelu s 2 do 3 šoljice vode. Dodajte pola limuna (izrezanog) ili 2 kašike soka od limuna. Ako nemate limuna ili soka od limuna pri ruci? Možete koristiti pola naranče ili pola šoljice sirćeta umjesto toga. Bilo koji od ovih sastojaka je dobar radi uklanjanja hrane iz mikrovalne.

Kuhajte smjesu za čišćenje u mikrovalnoj

Postavite zdjelu sa smjesom za čišćenje u mikrovalnu, zatvorite vrata i uključite mikrovalnu na visoku temperaturu dok smjesa počne kuhati. Neka kuha minutu ili dvije, dok se para ne stvori na unutarnjoj strani prozora, a zatim isključite mikrovalnu. Ostavite zdjelu u mikrovalnoj 15 minuta prije nego je izvadite tako da para djeluje na mrlje.

Pažljivo uklonite posudu

Otvorite mikrovalnu i uklonite posudu sa smjesom za čišćenje pažljivo pomoću krpe kako se ne bi opekli. Prospite vruću vodu u korito, a voće ocijedite i ostavite u sudoperu radi mirisa.

Prebrišite unutrašnjost mikrovalne

Vlažnom krpom ili spužvom, obrišite unutrašnjost mikrovalne. Ako se tvrdoglave mrlje ne daju ukloniti, pospite sodu bikarbonu na vlažnu spužvicu i istrljajte. Za čišćenje unutrašnjosti vrata, koristite mješavinu sirćeta i vode u jednakim omjerima.

Očistite mikrovalnu izvana

Koristeći vlažnu spužvu obrišite mikrovalnu izvana. Ne zaboravite očistiti ispred vrata i tipkovnice. Tri ili četiri puta godišnje trebate očistiti nakupine prašine s otvora u stražnjem dijelu mikrovalne. To se lako može obaviti usisavačem.

Najnovije

Popularno

Više savjeta