Kako očistiti drvene površine

Drvene površine posvuda su oko nas pa je čišćenje drvenih površina gotovo pa svakodnevni zadatak. Namještaj, parket, laminatni podovi, radne kuhinjske površine i da ne nabrajam dalje. Kao što ste već i sami zaključili, drvene površine nisu jednake kao i ostale površine koje nalazimo u domaćinstvu pa čišćenje drvenih površina zahtijeva sasvim drugačiji tretman i metodu od, primjerice, plastike ili keramike.

Drvo je zahtjevnije i osjetljivije. Na njega ne smijemo nanositi sredstva koja bi ga mogla oštetiti. Čak i ako nanesemo previše obične vode, možemo dobiti kontraefekt jer i sami znamo što se događa ako se drvo natopi vodom. Ipak, ne treba paničariti jer čišćenje drvenih površina nije bauk i sve se može napraviti sasvim solidno ako slijedimo već prokušane savjete iskusnih majstora čišćenja.

Kako očistiti drvene površine

Drvene površine možemo podijeliti s obzirom na to kakav im je površinski sloj, čime je premazan (ili nije). S obzirom na to evo kako ih čistiti:

1 Obojano drvo – kada drvo ima debeli premaz boje, relativno lako ga je čistiti. Koristite bilo koje sredstvo za čišćenje drveta ili običnu vodu.

2 Lakirano drvo – najbolje ga je samo usisati ili ukloniti prašinu kakvom suhom krpom . Treba ga tretirati kao čisto drvo.

3 Čisto drvo – ovo je najveći izazov za čišćenje. Nikako nije dobro koristiti vodu ili bilo kakva sredstva jer bi se drvo namočilo i sve upilo. Najbolje je usisati i očistiti krpom na koju smo nanijeli sredstvo za čišćenje drvenih površina, ali u maloj količini.

4 Iverica – ovaj materijal je osjetljiv pa ga nemojte pretjerano močiti. Ako ima kakav premaz, možete ga obrisati mokrom krpom, a ako je bez premaza najbolje je usisati i posušiti prašinu suhom krpom. Iverica obično ima gornji sloj prekriven plastikom ili sličnim miješanim materijalom, a oni se bez bojazni mogu prati vodom i spužvom.

5 Drvene površine premazane voskom – one odlično podnose vlagu pa ih možete bez problema prebrisati mokrom krpom, ali i odmah posušiti.

Sada kada znamo kako općenito treba čistiti drvene površine, idemo se upoznati s čišćenjem određenih drvenih dijelova u kućanstvu.

Drvene površine – namještaj

Svi imamo drveni namještaj, kao što su stolice, stolovi, kuhinjski elementi i slično. Manje-više su izrađeni od sličnih materijala pa evo kako ih treba čistiti:

1 Prvo sve usisajte da ne bude prašine. Koristite četke za usisavanje kako ne biste izgrebali namještaj.

2 Probajte se deterdžentom. U malo mlake vode stavite nekoliko kapi deterdženta za pranje posuđa

3 Komadićem krpe nanesite mješavinu za čišćenje s unutrašnje strane namještaja, gdje neće biti vidljivo. Ako nema reakcije, možete nastaviti čistiti.

4 Očistite sve drvene dijelove i odmah ih posušite suhom krpom. Za dodatan sjaj koristite neka od sredstava iz trgovine i nanesite ih na drveni namještaj po uputama proizvođača.

Drvene površine – laminat i parket

1 Redovito usisavajte laminatni ili parketni pod kako bi ga održavali čistim.

2 Nakon usisavanja prijeđite vlažnom krpom. VAŽNO: krpa mora biti vlažna, a ne mokra!

3 Ostavite da se posuši.

4 Ne zaboravite – na laminat i parket nikada ne stavljajte sjajila i razne voskove za drvene površine! Jako će se sklizati i vaš će dom postati mjesto opasno po život!

Drvene površine – bambus

Kod nas je sve više predmeta od bambusa iako ova biljka nije porijeklom iz naše regije, ali globalizacija čini svoje.

1 Za čišćenje površina od bambusa, u mlaku vode dodajte nekoliko kapi deterdženta za pranje posuđa i spužvom ovu mješavinu nanesite na predmet kojeg čistite.

2 Ako je predmet pleten, koristite staru četkicu za zube za bolje rezultate.

3 Nakon pranja odmah posušite krpom.

Drvene površine – umjetnički predmeti

1 Lagano uklanjanje prašine pomoću praška (posebne ‘četke’ za prašinu) najbolja je opcija.

2 Možete koristiti vosak za premaz nakon čišćenja. Nikako nemojte koristiti kupovne sprejeve za drvo jer uz vosak obično imaju i neka druga sredstva koja mogu oštetiti umjetničko djelo.

3 Na jednak način treba čistiti i okvire umjetničkih slika koji su izrađene od drveta.

Daklei, s drvetom treba oprezno! Međutim čišćenje drvenih površina nije nešto od čega biste trebali zazirati. Naprotiv, u najvećem broju slučajeva čišćenje drvenih površina svodi se na sljedeće: usisaj – obriši vlažnom (ne mokrom!) krpom – posuši. I to je to!

Izvor: Trikomat.net

Najnovije

Popularno

Više savjeta