Kako izabrati najbolji video nadzor

Video nadzor je postao realna potreba – kako u poslovnom svijetu tako i u domaćinstvima. Svi žele da bezbjednost svoje imovine podignu na najviši nivo. Kvalitetan video nadzor je danas pristupačniji i zastupljeniji nego ikad prije. Zašto ga ne iskoristiti i osigurati svoju kancelariju, dom ili neku drugu vrstu prostora?

Kako izabrati najbolji video nadzor

Iako na prvi pogled tako izgleda, video nadzor nisu samo kamere. Iza njih stoji kompleksan sistem koji omogućava snimanje i precizno prikazivanje snimaka, a u zavisnosti od brojnih karakteristika kvalitet video nadzora je na višem ili nižem nivou.

U nastavku teksta eKako objašnjava koje su najvažnije tehničke karakteristike video nadzora. Donosimo pregled stavki na koje bi trebalo obratiti pažnju ukoliko planirate da ga uvedete u svoje okruženje.

Sistem funkcionisanja

Prema sistemu na kome se video nadzor zasniva, razlikujemo analogne, HD-CVI/HD-TVI i mrežne kamere.

Analogne kamere su najstariji vid video nadzora, koji je već izvjesno vrijeme u sjenci savremenijih sistema. Ipak, ono što ga odlikuje je veoma pristupačna cijena i jednostavnost upotrebe. Zbog toga je analgoni sistem video nadzora još uvijek vrlo rasprostranjen.

Mrežne ili IP kamere su trenutno najnaprednije u sferi video nadzora. Funkcionišu tako što koriste postojeće računarske mreže, pa samim tim olakšavaju projektovanje instalacija bilo kojih dužina. Najvažnija karakteristika ovog sistema je što nema ograničenja u pogledu maksimalne rezolucije snimanja.

HD-CVI i HD-TVI kamere predstavljaju kombinaciju analognog i mrežnog sistema video nadzora, a izrađene su tako da prilagode analogni video nadzor savremenim potrebama, ali uz zadržavanje pristupačne cijene u najvećoj mjeri.

Baš kao i analogni, ni ovaj sistem nije komplikovan za upotrebu, pogotovo ukoliko se koristi vodič za HD video nadzor tehnologiju koji detaljno objašnjava karakteristike ovog sistema.

Vrste kućišta – fizički izgled kamere

Kada govorimo o vrsti kućišta, misli se prvenstveno na fizički izgled kamere. Kamere prema kućištu možemo podijeliti na box i dome kamere.

Box kamere su vrlo prepoznatljive jer su izdužene, dok dome kamere imaju oblik polulopte, jer koriste kupolno kućište. Dome kamere su zbog svog oblika manje uočljive, ali i otpornije od box kamera.

Pored ove dvije, osnovne vrste kućišta, postoje i ona sa specijalnim oblikom prilagođenim specifičnim namjenama, ali one ne predstavljaju standard, već odgovor na neku posebnu potrebu kada je riječ o video nadzoru.

Kvalitet i rezolucija snimka

Rezolucija je jedna od najvažnijih karakteristika svake kamere, i od nje zavisi vidljivost svih detalja na snimku. Veća rezolucija znači i kvalitetniji snimak, mada za snimanje događanja unutar nekog prostora nije potrebna naročito velika rezolucija.

Ipak, kada se snimaju javna mjesta sa mnogo ljudi i više detalja, preporučljivo je da kamera ima veću rezoluciju jer je tada moguće i prepoznavanje lica, ili čak očitavanje registarskih brojeva sa tablica automobila, ukoliko je u pitanju Full HD kamera.

Vrsta objektiva

Kamere mogu posjedovati različite objektive, a ono što je najvažnije kod njih je fokalni opseg izražen u milimetrima. Fokalni opseg određuje ugao koji kamera može da pokrije i nivo uveličavanja, pa se u zavisnosti od veličine samog prostora koristi najprikladiniji objektiv.

Objektiv sa manjim fokalnim opsegom ima veći ugao pokrivenosti, pa ako kamera zahvata neki veći prostor koristi se objektiv od 2.9 ili 3.6 mm. Ipak, ukoliko kamera pokriva neki manji prostor, poput ulaza i hodnika, onda je prikladan objektiv od 6 mm, 8 mm ili 12 mm.

Pored ovih objektiva, postoje i oni koji imaju promenjivi fokalni opseg, i poznati su kao varifokalni objektivi. Oni omogućavaju da pokrivenost podešavate u skladu sa potrebama i okolnostima.

Adaptacija svjetla

Adaptacija svjetla je vrlo bitna uslijed snimanja mjesta na kojima se mogu pojaviti velike razlike u osvjetljenju različitih regija. Na primjer, kada kamera snima ulaz u prostoriju, ona će se adaptirati jačoj svjetlosti koja dolazi spolja, tako da ključni objekti ili osobe budu jasno vidljivi na snimku, iako neki detalji ostaju slabije vidljivi.

Ovo su neke od osnovnih tehničkih karakteristika video nadzora, a na svaku bi trebalo obratiti pažnju ukoliko želite kvalitetan video nadzor na svom poslu ili u domu. Osigurajte vaš prostor i imovinu na najkvalitetniji način, vodeći računa o svim karakteristika savremenih video nadzora.

 

Najnovije

Popularno

Više savjeta