Šta znače karakteristike kamere telefona

Kada se spomenu kamere telefona, često ćete čuti i pojmove otvor blende, ISO, stabilizacija slike, brzina okidanja i slično. Pročitajte u nastavku šta znače karakteristike kamere telefona.

Šta znače karakteristike kamere telefona

Stabilizacija slike

Okidanje kamerom pametnih telefona gotovo uvijek bude iz ruke. Dakle, ne dok je telefon na stativu, već dok je u šaci korisnika. Baš zbog te statistike, stabilizacija slike je veoma bitna stavka!šta znače karakteristike kamere telefona

Postoje dva najčešća načina stabilizacije slike:

OIS – pomoću mehanizacije leće
EIS – pomoću softverskog isjecanja slike

Prvi način je ustvari optička stabilizacija slike. To znači da se mehaničkim procesom unutar samog malog objektiva postiže poravnjanje leće sa senzorom. (OIS)

Drugi način zapravo podrazumijeva osjetljivije korištenje senzora i povećanje brzine okidanja kako bi se izbjegle zmagljene fotografije.  (EIS)

Naravno, OIS je bolja varjanta jer se ne gubi na kvalitetu. OIS do nedavno nije bio standard i imale su ga samo kamere premium telefona. Kada kamera ima OIS ona stabilizuje sliku poravnanjem leće uz pomoć žiroskopa i ostalih senzora telefona što kasnije obezbjeđuje znatno kvalitetniji zapis direktno iz drmave ruke korisnika.

Sa druge strane, EIS ne koristi ni jedan senzor telefona već isključivo senzor kamere. Postoji više načina na koji EIS funkcioniše. Jedan od njih je i brzinsko bilježenje više fotografija i sjedinjavanje najmanje zamagljenih. To kasnije rezultira jednom bistrom fotografijom.

Auto-Fokus

šta znače karakteristike kamere telefona autofokusKada je fokus u pitanju, kamere pametnih telefona su znatno napredovale u posljednje vrijeme pa tako sada imamo nekoliko različitih sistema autofokusa. Jedan od najpouzdanijih je laserski autofokus. U pitanju je indifidualni senzor koji boravi pored same kamere i bilježi šta je to u blizini. Laserski autofokus je veoma brz i precizan i veoma često ga možemo primjetiti kod najnaprednijih uređaja.

U suštini, autofokus kod većine kamera pametnih telefona je baziran na istom sistemu.

Metering

“Metering” ili “mjerenje” se u cjelosti obavlja od strane senzora kamere. Dakle, ne uz pomoć drugih senzora koji mogu detektovati količinu dostupne svjetlosti i slično. Metering je ustavri softverski proces koji obezbjeđuje najbolje moguće parametre za što bolju fotografiju. Metering uzima u obzir ono što kamera trenutno vidi i automatski prilagođava blanas bijele boje, ISO, ekspoziciju, brzinu okidanja i saturaciju. Bez “metering-a” sve ovo biste morali ručno obavljati kako bi dobili pristojnu fotografiju.

Klasični i često korišteni “center metering” režim obezbjeđuje što bolje korigovanu fotografiju u centralnom dijelu, po sredini. “Spot metering” je režim koji koriguje fotografiju tamo gdje dodirnete na ekranu, dok “matrix metering” koristi poseban aloritam koji koriguje fotografiju tamo gdje je to potrebno.

ISO

ISO se odnosi na osjetljivost fotodetektora na svetlost koju senzor kamere prima. Bilježenje fotografija sa visokim ISO parametrom u lošim uslovima osvjetljenja automatski znači više svijetla ali i više šuma. Shodno tome, preporučuje se da se koristi što niži ISO parametar za fotografije sa što manje šuma.

Balans bijele boje

Kao što sam naziv govori, ovo je karakteristika koja korisnicima omogućava da koriguju bijelu boju. Prilikom fotografisanja u zatvorenom prostoru, bijela boja može poprimiti neku drugu nijansu, a najčešće žutu. Tada, mijenjanjem balansa bijele boje to se može korigovati i dovesti u normalu.

Brzina okidanja

Brzina okidanja je kod pametnih telefona u potpunosti elektronski proces. Mehaničko okidanje bi svakako doprinjelo boljim fotografijama ali to nije moguće tek tako implementirati kod kamera pametnih telefona jer bi tada kamere bile ogromne. Kada se u obzir uzmu sve karakteristike današnjih najboljiih kamera kod telefona, elektronsko okidanje je sasvim prikladno i ne treba ga mijenjati. Elektronsko okidanje kod pametnih telefona je izuzetno brzo.

 

Izvor: PametniTelefoni.rs

Najnovije

Popularno

Više savjeta