Kako povećati sigurnost mobitela

Sigurnost mobitela i podataka na njemu je jako bitna stvar. Iako je teško postići potpunu sigurnost mi vam donosimo nekoliko kratkih i jednostavnih savjeta kako povećati sigurnost mobitela i uraditi ono što je u vašoj moći.

Kako povećati sigurnost mobitela

Uvijek zaključajte svoj mobitel

Prvi korak prema sigurnijem mobitelu uvijek je jedna vrsta zaštite zaključavanjem ekrana. Što god koristili, otključavanje otiskom prsta, licem ili lozinkom, riječ je o vrlo učinkovitoj prvoj liniji odbrane.

Instalirajte aplikacije za zaštitu poziva

Aplikacije poput Burnera i Firewalla štite vaš uređaj od hakera, telefonskog marketinga i drugih nepoželjnih pozivatelja.

Burner štiti privatni broj telefona stvaranjem novih brojeva koji se koriste sve dok ih ne odlučite “spaliti”. Firewal za iOS korisnicima omogućava da neželjene pozive direktno preusmjeravaju na glasovnu poštu.

Koristite provjeru u dva nivoa

Još jedna vrlo korisna mjera za zaštitu vašeg uređaja je provjera u dva nivoa koja se aktivira svaki put kada se neko prijavljuje na vaš profil. Na taj način osoba koja se domogla vaše lozinke ne može pristupiti vašem online profilu bez upisivanja specijalne šifre. Ta šifra stiže putem besplatnog SMS-a ili neke slične metode nevezane uz izravno korištenje računa.

Redovno nadograđujte softver vašeg uređaja i vaših aplikacija

Ako neko od proizvođača sistema ili aplikacija pronađe propust, razvojni tim će ih popraviti i time korisnicima pružiti dodatni nivo sigurnosti. Upravo zbog toga na svakom mobitelu je vrlo važno imati ažurirani softver, operativni sistem te razne aplikacije koje koristimo.

Ne koristite Wi-Fi ili Bluetooth? Isključite ih

Hakeri pomoću Bluetootha stvaraju uređaj koji izgleda bezazleno, ali služi za spajanje njihovih računara na vaš mobitel i krađu  povjerljivih podataka. Isto vrijedi i za besplatni Wi-Fi koji zapravo mogu biti zamaskirani hakerski računar. Na taj način samo čeka da se na njega spoji nezaštićeni Android ili iPhone.

Dobra je ideja isključiti Wi-Fi na vašem uređaju ako se u blizini nalazi hrpa “besplatnih mreža” te ako više ne planirate surfati.

Postavite zaključavanje SIM kartice

Zaključavanje zaslona je korisno, ali neće zaustaviti nekog da izvadi vašu SIM karticu iz telefona i koristiti je na drugom telefonu.

Čuvajte uređaj

Nosite ga na mjestima teško dostupnim džeparima (širok prednji džep, duboko u ruksaku ili torbici). Stavljanje na stol u kafiću je prilično rizično, jer u sekundi ga neko može pokupiti sa stola.

Osigurajte svoje aplikacije

Među aplikacijama koje preporučujemo ako ne želite da i neko drugi može lako doznati o čemu se dopisujete svakako su Signal (AndroidiOS) i WhatsApp (AndroidiOS).

Aplikacije kao što su Orbot (Android) i Onion Browser (iOS) će vaše surfanje internetom enkriptirati te učiniti anonimnim i prilično teškim za praćenje. Alati za virtualne privatne mreže kao što je Opera VPN (AndroidiOS) će pod enkripciju staviti sve podatke koji stižu na vaš uređaj ili odlaze s njega. Naročito su korisni za korištenje na javnim Wi-Fi mrežama u kafićima i hotelima.

Instagram eKako

 

 

Najnovije

Popularno

Više savjeta