Kako čistiti mesing

Kako čistiti mesing? Mesing (MS) je u osnovi dvokomponentna legura bakra (Cu) i cinka (Zn). Da bi se poboljšale osobine mesinga, npr. obradivost ili otpornost na koroziju dodaju se drugi kemijski elementi.

Kako čistiti mesing

Mesing i zlato donose blistavost i topli sjaj vašim kućanskim predmetima. Od zvekira za vrata , prekidača, kupaonskih predmeta, namještaja i raznih potrepština do svjetiljki, zlato i mesing u širokoj su uporabi.  Zlato i mesing su čvrste legure, otporne na koroziju, a zbog njihovih sjajnih i zlatnih boja, jedni su od najpopularnijih dekorativnih i kućanskih materijala na svijetu.

Baš kao i ostali metali i mesing i zlato također imaju tendenciju da s vremenom izgube sjaj i potamne. Međutim, korištenjem odgovarajućih sredstava za čišćenje i poliranje, možete ih jednostavno očistiti i ulaštiti kako biste ih opet učinili sjajnima i blistavima poput novih. Čišćenje i poliranje zlatnih svjetiljki i onih od mesinga ili drugih predmeta nije teško i  za to možete koristiti sredstva koja se obično nalaze u vašem kućanstvu.

Prije nego što počnete s čišćenjem predmeta od mesinga, trebali biste provjeriti jesu li predmeti od čistog zlata ili mesinga ili u njima postoji mješavina drugih metala. Jednostavan način za otkrivanje je pomoću magneta. Ako magnet prianja na površinu, to znači da postoje i drugi metali u njima, budući da magneti ne privlače čvrsti mesing i zlato. Ako su predmeti pozlaćeni, možete ih očistiti toplom sapunicom. Međutim, presnažnim laštenjem ili trljanjem pomoću sredstva za čišćenje mesinga možete skinuti pozlatu, zato budite oprezni.

Čišćenje svjetiljki od čistog zlata i mesinga

Postoji mnogo načina na koje možete čistiti svjetiljke od čistog zlata i mesinga. Način koji ćete odabrati ovisi  o razini prljavštine ili prašine na površinama. Evo nekoliko jednostavnih tehnika i savjeta:

Uzmite posudu i ulijte malo tople vode unutra. Zatim u vodu dodajte tekućeg sapuna i dobro promiješajte otopinu. Zatim krpom za čišćenje dobro protrljajte sve površine. Također možete koristiti staru četkicu za zube kako biste dosegnuli u udubine svjetiljke. Kada ste zadovoljni čišćenjem, isperite svjetiljku toplom vodom i temeljito je osušite. To je odlično za čišćenje mesinga.

Za tvrdokorne mrlje, prljavštinu ili naslage na zlatnim i mesing svjetiljkama, možete koristiti kečap , tijesto ili umak, što je odlično za čišćenje i poliranje mesinga.  Nanesite tanki sloj jednog od ovih sastojaka na površinu svjetiljke i ostavite da stoji bar sat vremena. Nakon toga,  temeljito očistite toplom vodom i sapunom.

Također možete koristiti jednostavne kuhinjske sastojke kako biste očistili svjetiljke od mesinga ili zlata. Napravite smjesu od jednakih količina octa, brašna  i soli. Dobro promiješajte i nanesite na površinu vaše svjetiljke. Ostavite da odstoji sat vremena.  Zatim isperite toplom vodom i pustite da se posuši.  Sve mrlje će nestati i svjetiljke će izgledati kao nove.

Još jedna odlična metoda za čišćenje svjetiljki od mesinga i zlata je ispiranje kombinacijom soli i limuna. Uzmite limun, prerežite ga na pola i izvadite sjemenke. Na polovicu limuna nanesite sol i trljajte površine vaše svjetiljke. Možete dodavati još limuna ili soli po potrebi. Prekrijte tako cijelu površinu svjetiljke, zatim uzmite čistu i suhu krpu i prebrišite svjetiljku. Isto tako, možete napraviti smjesu  od limuna i tartar umaka.  Smjesu nanesite na svjetiljku  i ostavite da odstoji pola sata. Isperite  toplom vodom i posušite dok ne dobije sjaj.
Komercijalna sredstva za čišćenje su također vrlo učinkovita kod čišćenja i poliranja svjetiljki od zlata i mesinga. Mi volimo upotrebljavati WD-40. Ne samo da je jednostavan za korištenje nego i djeluje brzo i veoma učinkovito u čišćenju mesinga. Trebate samo nanijeti malo WD- 40 na svjetiljku i ostaviti da se suši oko 15-30 minuta. Nakon toga, čistom krpom  prebrišite svjetiljku kružnim pokretima. Očistit će i ulaštiti vašu svjetiljku od mesinga ili zlata i učiniti da se sjaji poput nove.Kako čistiti mesing

Mjere opreza kod čišćenja mesinga

Evo nekoliko mjera opreza koje biste trebali uzeti u obzir pri čišćenju i poliranju zlatnih i mesing svjetiljki pomoću sredstava za čišćenje i poliranje mesinga.

Nemojte koristiti krpe za pranje koje su jako abrazivne. Isto tako, izbjegavajte upotrebu čelične vune ili metalnih četkica jer mogu ostaviti ogrebotine na površini svjetiljke.
Tanki premaz mineralnog ili lanenog ulja može biti učinkovit u sprječavanju tamnjenja. Nakon čišćenja svjetiljke, nanesite ulje krpicom od frotira.

Većina svjetiljki od zlata i mesinga dolaze s lakiranom završnom obradom. Stoga se ne preporučuje čišćenje vrućom vodom ili sapunicom. Ako su zlatne i mesing svjetiljke jako potamnile, potrebno je koristiti lak ili sredstvo za uklanjanje boje, a zatim upotrijebiti gore spomenute tehnike za čišćenje i poliranje svjetiljki. Nakon toga, prelakirajte svjetiljku kako bi ostala sjajna i zaštićena

Izbjegavajte dodirivanje zlatnih i predmeta od mesinga. Ulje na vašim rukama može ubrzati proces zatamnjenja i smanjiti životni vijek vaših predmeta.
Vaše zlatne i mesing svjetiljke će dugo zadržati sjaj ako ih redovito čistite i laštite. Na predmetima od zlata i mesinga, važno je izbjegavati nakupljanje prašine, prljavštine i mrlja kako bi zadržali njihovu blistavost , svjetlinu i sjaj. S gore navedenim savjetima i trikovima možete očistiti i ulaštiti ne samo svjetiljke nego i sve ostale zlatne i mesing predmete kako bi izgledali i sjajili poput novih.

 

Izvor: wd40.hr

Najnovije

Popularno

Više savjeta