Predmeti i površine koje ne smijete prati deterdžentom za suđe

Jeste li znali da postoje predmeti i površine koje se ne smiju prati deterdžentom za suđe. On nikako nije višenamjensko sredstvo za čišćenje, a u nastavku provjerite što ne smijete tretirati deterdžentom za suđe.

Predmeti i površine koje ne smijete prati deterdžentom za suđe

Automobil

Oni koji svog limenog ljubimca ne peru u autopraonici, nego kod kuće često znaju koristiti deterdžent za pranje suđa. Izbjegavajte njegovo korištenje umjesto šampona za pranje auta jer deterdžent može naštetiti boji. Specijalni šamponi za automobile štite boju i gornji sloj laka.

Tuš kabina

Najlakši način da smanjite kamenac i mogućnost nastanka plijesni u kupaonici jest da je čistite svaki dan. Ovo se osobito odnosi na tuš kabinu koju bi nakon svake upotrebe trebalo prebrisati i osušiti.

Kako redovno čišćenje doma utiče na alergiju

Umivaonik

Bakterije s ruku se nakon pranja zadržavaju na stranicama umivaonika. Vjerujte, tamo su iako ih ne možete vidjeti opaziti golim okom. Da bi spriječili nakupljanje prljavštine, bilo bi dobro oprati umivaonik svaki dan, a tako ćete eliminisati potrebu i da intenzivno ribate kamenac s ove sanitarije.

Prljavo posuđe

Skoreni ostaci od hrane otežavaju nam pranje posuđa, te iziskuju veću potrošnju vode za obavljanje ovog posla. Uz to privlače neželjene insekte u našu kuhinju. Upravo zato dobro je oprati suđe neposredno nakon korištenja, te ne odgađati taj zadatak.

Kuhinjski pod

Ako ste kuhali, velika je mogućnost da vam je ispao kakav komadić hrane na pod. Brzinski pređite preko ovog područja odgovarajućim deterdžentom i tako smanjite mogućnost privlačenja insekata u vaš dom.

Mašina za suđe

Ostali ste bez tableta za mašinu i namjeravate ih zamijeniti deterdžentom za suđe? Nemojte, osim ako ne želite prostoriju punu pjene. Za razliku od običnog, specijalni deterdženti prilagođeni pranju u mašini manje se pjene od običnih i lakše se ispiru sa suđa.

Prozori i ogledala

Ove površine često peremo s deterdžentom za suđe. Međutim, jeste li znali da vam on umjesto sjaja može ostaviti tragove na prozorima i ogledalima? Ovisno o tome koliko je jak, može biti poprilično abrazivan stoga radije nemojte riskirati i ne perite staklene površine s njim.

Odjeća namijenjena hemijskom čišćenju

Mrlje na odjeći napravljenoj od osjetljivih i finiih tkaninama koje ne perete nego odnosite na Hemijsko čišćenje nikada nemojte tretirati deterdžentom za pranje suđa. Često nam je to prva reakcija kada nam na omiljene hlače od štofa ‘doleti’ komad hrane i zamasti ih, ali imajte na umu da deterdžent može oštetiti tkaninu i radije ne skidajte mrlju s njim. |

Najnovije

Popularno

Više savjeta