10 savjeta kako spakovati stvari u torbu

Pred svako putovanje postavlja se i pitanje kako spakovati stvari u torbu i kako da u nju stane sve što vam treba. Donosimo 10 savjeta kako to učiniti na praktičan način.

Kako spakovati stvari u torbu

1 Zarolajte odjeću

Odličan način štednje prostora u torbi je rolanje odjeće umjesto klasičnog slaganja.

2 Vakuum vrećice

U vakum vrećice se preporučuje pakovanje glomaznih stvari kao što su jakne, dječija odjeća i slično. Na ovaj način ćete znatno uštedjeti na prostoru.

3 Princip piramide

U torbu prvo složite obuću i stavite je sa strana uz rub. Zatim uz njih stavite veće primjerke odjeće kao što su pantalone, ali ih izbacite da vire van, jer će vam kasnije poslužiti da njima umotate svu odjeću. Sredinu ispunite zarolanom odjećom, te na vrh stavite kozmetiku i slične krhke predmete. Na kraju ubacite unutar torbe i nogavice pantalona preko svega.

4 Ne kišobranima

Besmisleno je nositi kišobrane sa sobom. Umjesto njih spakujte praktičnu kabanicu.

5 Pakovanja za putovanja

Kupujte kozmetiku i higijenske potrepštine u pakovanjima koja su predviđena za putovanja.

6 Male stvari

Kada pakujete sitne stvari poput punjača za telefone, usb stikova, šnala, čarapa, naočala i slično, uvijek maksimalno iskoristite prostor. Takve stvari možete ugurati unutar vaših spakovanih cipela, kutija za kozmetiku i ostalih dodatnih pretinaca u torbi.

7 Skupocjena odjeća

Za skupocjenu odjeću poput poslovnih odjela, košulja ili svečanih haljina koristite zaštitne torbe ali odjeću ostavite na vješalici. Na taj način možete je ponijeti uz torbu i objesiti na za to predviđena mjesta u autu, vozu ili avionu.

8 Osnovni lijekovi

Nema svrhe ponijeti sa sobom cijelu torbu sa lijekovima koju imate kod kuće. Ponesite samo osvnovne ili prijeko potrebne tablete i to po jednu tablu ili potrebnu dozu umjesto cijelih pakovanja.
Pakujte lijekove u posebne torbice a zatim i u odvojene odjeljke u torbi.

9 Ne ostavljajte prazan prostor

Ako planirate ostaviti prostor u torbi za suvenire koje ćete kupiti na putovanju, najveća greška je ostaviti prazan prostor između odjeće. Na ovaj način može doći do ispremetanja i gužvanja složene odjeće. Uvijek popunite prazan prostor makar i novinskim papirom.

10 Birajte samo korisno

Laptop i kamera torbe, fenovi za kosu, pegle i slične stvari ne bi trebali nositi na put. Elektronske uređaje možete zaštititi tako što ćete ih umotati u neki komad odjeće.

I još par savjeta kako spakovati stvari u torbu

kako spakovati stvari u torbu

  • Kablove punjača ili slušalice omotajte oko odgovarajućeg predmeta kako se ne bi zapetljale
  • Lomljive predmete stavite u čarapu a zatim u cipelu kako bi ih adekvatno zaštitili
  • Obuću stavite u najlonske vrećice kako ne bi zaprljala ostalu odjeću
  • Grudnjake zaštitite od lomljenja tako što ćete ubaciti čarape u njih.
  • Šampone i slične tečne stvari zaštitite od prolijevanja tako što ćete im skinuti čep i prekriti otvor komadićem plastike ili najlona, i zatim ponovo vratiti čep.

Najnovije

Popularno

Više savjeta