Prednosti lubenice

Prednosti lubenice su velike. To je bez imalo sumnje voće koje je jedno od najmoćnijih u procesu osvježavanja i liječenja ljudskog tijela. Nevjerovatne zdravstvene prednosti koje lubenica pokriva je sve što se u tijelu nalazi, počevši od mozga pa sve do najmanjih stanica u peti. Lubenica je hidratizirajuće voće (sadrži do 92% vode) i prirodno sadržava nizak nivo masnoća.

Prednosti lubenice

Kardiovaskularno zdravlje i zdravlje kostiju

Likopen koji se nalazi u lubenici je iznimno važan za kardiovaskularno zdravlje i prepoznato je kao važan faktor u promicanju zdravlja kostiju. Konzumirajući veće količine lubenice je također povezano s poboljšanom kardiovaskularnom funkcijom zato što poboljšava krvotok putem vazodilatacije (opuštanje krvnog tlaka). Dijetetski likopen (nalazi se u lubenici i paradajzu) smanjuje oksidativni stres koji u normalnim okolnostima smanjuje aktivnosti osteoblasti i osteoklasti (dvije glavne stanice kostiju koje su povezane s patogenom osteoporozom). Lubenica je također bogata kalijem koji pomaže zadržati kalcij u tijelu što rezultira jačim kostima i zglobovima.

Smanjuje tjelesne masti

Citrulin koji se nalazi u lubenici dokazano smanjuje nakupine masnoća u masnim ćelijama tijela. Citrulin je amino kiselina koja se pretvara u arginin uz pomoć rada bubrega. Kada naše tijelo apsorbira citrulin može ga i povratiti ukoliko to tijelo zahtijeva. Citrulin ima mogućnost da nakon konzumacije utječe na one stanice koje stvaraju masnoću tako da imaju potrebu smanjiti stvaranje debljih stanica i na taj način pomaže u sprječavanju nakupina masnoga tkiva.

Protuupalna djelovanja i podrška antioksidansima

Lubenica je bogata fenolnim spojevima kao što su flavonoidi, karotenoidi i triterpenoidi. Karotenoidni likopen koji se nalazi u lubenici je koristan u smanjenju procesa upala. Kada birate koju će te lubenicu kupiti pazite da odaberete onu koja je najzrelija jer ona sadržava najveće razine fenolnih spojeva.

Diuretska podrška i podrška rada bubrega

Lubenica je prirodan diuretik koji pomaže kod problema s mokrenjem ali istodobno ne oštećuje rad bubrega kao što je to slučaj s alkoholom i kofeinom. Lubenice pomažu u radu jetre i njihovom procesiranju amonijaka (stvara se kroz proces probave) te pomaže bubrezima u rješavanju viška tekućine u tijelu.

Mišićna i živčana poboljšanja

Lubenica je bogata kalijem koji pomaže u reguliranju živaca i mišića u našem tijelu. Kalij određuje stepen i frekvenciju na koju naše tijelo reaguje te je važan za nervni sitem u cijelome tijelu.

Imunološki sustav, zacjeljivanje rana i sprječavanje oštećenje stanica

Lubenica je bogata vitaminom C koji je važan za jačanje i održavanje imunološkoga sistema. Uloga vitamina C u zacjeljivanju rana je već mnogo puta istraživana u brojnim provedenim studijama te je od iznimne važnosti za formiranje i povezivanje novoga tkiva kod povreda. Enzimi koji stvaraju kolagen ne mogu funkcionisati bez vitamina C. Ukoliko vam nedostaje vitamina C i rane vam ne zacjeljuju dovoljno brzo, uzmite lubenicu koja je iznimno bogata vitaminom C.

Najnovije

Popularno

Više savjeta