Namirnice koje izazivaju halucinacije

Ako ste poput većine ljudi, vjerojatno mislite da halucinacije imaju veze tim da vidite stvari koje stvarno nisu tamo. No, halucinacije su mnogo više od toga. Halucinacije nisu samo viđenje stvari, već i osjećanje mirisa i slušanje zvukova koji ne postoje u stvarnosti. U slučaju pretjeranog konzumiranja neke od ovih namirnica mogu se pojaviti halucinacije i nekih komplikacija, stoga uživajte umjereno, uostalom, kao i u svemu ostalom.

Namirnice koje izazivaju halucinacije

Jedna američka studija je pokazala da ispijanje sedam šoljica crne kafe dnevno može izazvati halucinacije. Nakon te količine ispitanicima su se pričinjavali zvukovi, a neki su osjetili i prisustvo duhova.

Čokolada sadrži anandamide, što je spoj koji u velikim količinama u tijelu proizvodi efekt vrlo sličan pušenju marihuane. Osoba koja ima otprilike 60 kilograma trebala bi odjednom pojesti oko 11 kilograma čokolade da osjeti učinke tog spoja.

Sir Stilton s plemenitom plijesni može poremetiti noćni odmor. Jedna britanska studija otkrila je da konzumacija 20 grama toga sira prije spavanja izaziva bizarne snove.

Feferon izaziva žarenje u ustima i grlu, a tvar kapsaicin iz te biljke potiče tijelo na pojačanu proizvodnju endorfina, zbog kojih se možete osjetiti iznimno raspoloženo i pomalo “drogirano”.

Alergija na kofein – kako je prepoznati

Neke vrste gljiva sadrže halucinogena sredstva poput psilocina i psilocibina, koja pojačavaju emocije i percepciju stvari u prostoru.

Mak je namirnica s jakim narkotičkim svojstvima jer sadrži visoke postotke alkaloida morfija. Prisjetite se toga kada poželite posegnuti za drugom, trećom, četvrtom kriškom makovnjače.

Glava ribe salpe iz porodice ljuskavki može izazvati višednevne halucinacije. U starom Rimu navodno se ta riba jela upravo zbog svojih narkotičkih svojstava.

Ergotizam je trovanje brašnom od raži koje je zaraženo ergotaminom. Trovanje se manifestira halucinacijama, grčevima, ali i odumiranjem osjeta u prstima.

Muškatni oraščić sadrži tvar miristicin s jakim narkotičkim djelovanjem, zbog čega bi konzumacija većih količina toga začina mogla dovesti do mučnine, glavobolje i jakih halucinacija, piše punkufer.

Najnovije

Popularno

Više savjeta