Razlika između “najbolje upotrijebiti do” i “upotrijebiti do”

Jedan od problema potrošačkog društva jeste i nepoznavanje razlike između “najbolje upotrijebiti do” i “upotrijebiti do”, što dovodi do konzumiranja hrane koja nije sigurna, ali i do bespotrebnog bacanja ispravne hrane u velikoj mjeri.

Razlika između “najbolje upotrijebiti do” i “upotrijebiti do”

“Oznaka ‘Najbolje upotrijebiti do…’ nalazi se na proizvodima koji se nakon tog datuma mogu još koristiti pod uvjetom da se pohranjuju u skladu s uputama navedenim na pakiranju i da pakiranje nije oštećeno, ali bi mogla gubiti okus i druga svojstva. ‘Upotrijebiti do…’ su prehrambeni proizvodi koji se nakon tog datuma smatraju nesigurnim za konzumaciju. Ova oznaka nalazi se na lako kvarljivim proizvodima, kao što je svježa riba, svježe mljeveno meso itd.”, pojasnili su nam iz Ureda ombudsmana za zaštitu potrošača BiH.

Brojne svjetske zemlje pokušavaju riješiti problem prekomjernog bacanja hrane pa je veoma bitno razlikovati ova dva pojma – “najbolje upotrijebiti do” i “upotrijebiti do”, jer je to jedini način da zdravstveno ispravna hrana ne završi u smeću.

“Razlika između ova dva pojma je velika, ali mi jednostavno živimo u društvu gdje ljudi nisu informisani o svojim pravima”, zaključio je Bago.

Izvor: Klix.ba

Najnovije

Popularno

Više savjeta